Nyheter
Foto: Balint Czucz
Foto: Balint Czucz

Annerledesårets første internasjonale regatta

Den norske troppen er på plass ved Lake Malta i Poznan, Polen og klare for å måle krefter med resten av eliteroerne i Europa. Det var lenge usikkert om Europamesterskapet ville la seg gjennomføre i år på grunn av koronaen. Det internasjonale roforbundet, FISA, var raskt ute og avlyste hele årets internasjonale rosesong da pandemien sveipet som verst gjennom Europa og verden for øvrig. Med godt smittevernsfokus har FISA i sommer planlagt en gradvis opptrapping for gjennomføring av europeiske mesterskap. Først U23 EM, deretter U19 EM (junior) og nå for eliten. Felles for alle tre mesterskap er at de gjennomføres for stengte tribuner for å redusere smitterisikoen.

LW1x – Lettvekt damer singelsculler – Maia LUND – Bergens roklub – 11 nasjoner
Forsøk: 10:25

Maia LUND, fersk kongepokalmottaker, er første kvinne ut av de tre norske singescullerne i årets EM. Dette er Maias tredje regatta på Lake Malta og i det første av to forsøksheat skal Maia få bryne seg på både kjente og ukjente utøvere. Om en legger merittene fra fjorårets VM-løp i lettvekt singelsculler til grunn, er det Russlands Anastasia LEBEDEVA som er favoritt til å ta den ene direktebilletten til A-finale. Øvrige roere vil måtte ro oppsamling. Maia vant over irske Lydia HEAPHY i B-finalen i fjorårets VM, men har ikke konkurrert mot de øvrige i sitt heat. Tysklands Johanna REICHARDT tok sølv i fjorårets U23 VM, og sveitsiske Sofia MEAKIN, som teller 183 cm på sokkelesten, har byttet fra åpenvekt dobbeltsculler til lettvekt singelsculler i år. Siste dame ut i Maias forsøksheat er hjemmepublikummets favoritt, Katarzyna WELNA, som nå er ute av Polens lettvektsdobbel.

LM1x – Lettvekt herrer singelsculler – Kristoffer BRUN – Bergens roklub – 16 nasjoner
Forsøk: 11:40

Kristoffer BRUN tar en liten snartur tilbake i singelsculleren i påvente av at tjommi Are STRANDLI er tilbake i toppform. Mesterskapsløp i singelsculler er ingen fremmed aktivitet for Kristoffer, som har en individuell bronsemedalje fra 2017-VM i Sarasota, USA. I det andre forsøksheatet av tre møter han en gammel kjenning, Rajko HRVAT fra Slovenia, som overraskende røk ut i fjorårets kvartfinaler i VM. I tillegg til tre andre relativt umeritterte roere fra Belgia (Tibo VYVEY), Frankrike (Thibault COLARD) og Russland (Alexandr TUFANYUK). Med to direktebilletter til semifinale A/B vil de fleste forvente at Kristoffer tar seg rett videre.

M1x – Herrer singelsculler – Kjetil BORCH – Horten roklubb – 23 nasjoner
Forsøk: 11:45

Kjetil BORCH ror i det første av totalt fire forsøksløp. Med kun en direktebillett til semifinale A/B er det ingenting annet som vil være godt nok når man kan se tilbake på å ha stått på premiepallen i to VM på rad. Med unntak av franskmannen Alberic CORMERAIS deltok de øvrige fire roerne i feltet i singelsculler under fjorårets VM. Hjemmepublikummets favoritt, Natan WEGRZYCKI-SZYMCYK vil nok gjøre det han kan for å snyte Kjetil for en direktebillett, men i fjor nådde ikke polakken høyere enn 10. plass.

Linker

Følg alle løp via World Rowings Live Race Tracker

http://www.worldrowing.com/events/2020-european-rowing-championships/

• http://roing.no/

Veiledende løpsplan forsøksheat fredag formiddag 9 oktober

Forsøksheat Maia Lund

Forsøksheat Kristoffer Brun

Forsøksheat Kjetil Borch