Studentroing

Det er få idretter som er så tett knyttet til universitetstradisjoner som rosporten. Det verdensberømte Oxford Cambridge Boat Race startet helt tilbake til 1829 og er en institusjon i seg selv i England. Og i særlig Storbritannia og USA slår universitetene seg til brystet med egne rolag eller crew.

I Norge har det eksistert studentrolag helt tilbake til oppstarten av Norske Studenters Roklub og NTHIs rogruppe i 1918. Men etter hvert som studentene vokste til i NSR beveget de seg mer og mer utfra studiemiljøet og over til en åpen roklubb. Hos NTHI valgte man å legge ned sin aktivitet og roerne ble heller med i Trondhjems Roklub. Men rett før tusenårsskiftet var det studentaktivitet ved både NHH og NTNU, hvor herrene fra handelshøyskolen dro til the Henley Royal Regatta, mens damene fra NTNUI deltok i NM på Årungen. I HRR fikk NHH Crew lov til å måle muskler mot NTNUI i 2005, hvor det var ingeniørene fra nord som rodde inn til laveste tid i kvalifiseringen.

Våren 2006 blir det derimot helt bokstavelig en ny vår for studentroingen. I Bergen ser Justitia roklubb og BI Bergen roklubb dagens lys og møtes til dyst mot NHH i det som er den første Studentregattaen. NHH går seirende ut av denne første studentkappestriden i Konsulbukten på Nordåsvannet. Ordet sprer seg raskt til Trondheim, som samme høst gjenoppstarter roaktiviteten i NTNUI med friske krefter. Og Justitia roklubb oppdager langdistanseregattaen Götaälvrodden fra Kungälv til Gøteborg.

Studentregattaen i Bergen vokser deretter fra år til år, men NTNUI drar til stadighet gullet og pokalene i både herre- og dameklassen med seg opp til bartebyen. I Bergen dukker NHHI Oktagon, jentelaget ved NHH, opp i 2008. Deretter følger Medisinsk roklubb og Sjøkrigsskolens roklubb på.

I Oslo dannes Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo sin roklubb, som deltar på langdistanseregatta mot BI Drammen, NTNUI og Justitia roklubb på Drammenselva. I 2009 debuterer NTNUIs herrer som første norske åtter i det Europeiske Universitetsmesterskapet i Kruszwica, Polen. En konkurranse de deltar i de påfølgende år med både herre- og dameåtter.

Studentregattaen i Bergen blir etter hvert så populær at en gruppe norske medisinerstudenter ved Jagiellonian University i Krakow, Polen, danner roklubb for å konkurrere mot de andre norske studentroklubbene. I 2015 deltok det rekordmange klubber, hvor BISI Bergen igjen stiller til start og hvor SBIOA roklubb og Lillehammer Studentidretts roklubb debuterer. Videre starter BSI opp et lag, og OSI følger raskt opp fra Oslo sammen med NMBU studentene i Ås.