Studentroing

Det er få idretter som er så tett knyttet til universitetstradisjoner som rosporten. Det verdensberømte Oxford Cambridge Boat Race startet helt tilbake til 1829 og er en institusjon i seg selv i England. Og i særlig Storbritannia og USA slår universitetene seg til brystet med egne rolag eller crew.

I Norge har det eksistert studentrolag helt tilbake til oppstarten av Norske Studenters Roklub og NTHIs rogruppe i 1918. Men etter hvert som studentene vokste til i NSR beveget de seg mer og mer utfra studiemiljøet og over til en åpen roklubb. Hos NTHI valgte man å legge ned sin aktivitet og roerne ble heller med i Trondhjems Roklub. Men rett før tusenårsskiftet var det studentaktivitet ved både NHH og NTNU, hvor herrene fra handelshøyskolen dro til the Henley Royal Regatta, mens damene fra NTNUI deltok i NM på Årungen. I HRR fikk NHH Crew lov til å måle muskler mot NTNUI i 2005, hvor det var ingeniørene fra nord som rodde inn til laveste tid i kvalifiseringen.

Våren 2006 blir det derimot helt bokstavelig en ny vår for studentroingen. I Bergen ser Justitia roklubb og BI Bergen roklubb dagens lys og møtes til dyst mot NHH i det som er den første Studentregattaen. NHH går seirende ut av denne første studentkappestriden i Konsulbukten på Nordåsvannet. Ordet sprer seg raskt til Trondheim, som samme høst gjenoppstarter roaktiviteten i NTNUI med friske krefter. Og Justitia roklubb oppdager langdistanseregattaen Götaälvrodden fra Kungälv til Gøteborg.

Studentregattaen i Bergen vokser deretter fra år til år, men NTNUI drar til stadighet gullet og pokalene i både herre- og dameklassen med seg opp til bartebyen. I Bergen dukker NHHI Oktagon, jentelaget ved NHH, opp i 2008. Deretter følger Medisinsk roklubb og Sjøkrigsskolens roklubb på.

I Oslo dannes Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo sin roklubb, som deltar på langdistanseregatta mot BI Drammen, NTNUI og Justitia roklubb på Drammenselva. Og i 2009 debuterer NTNUIs herrer som første norske åtter i det Europeiske Universitetsmesterskapet i Kruszwica, Polen. En konkurranse de deltar i de påfølgende år med både herre- og dameåtter.

Studentregattaen i Bergen blir etter hvert så populær at en gruppe norske medisinerstudenter ved Jagiellonian University i Krakow, Polen danner roklubb for å konkurrere mot de andre norske studentroklubbene. I 2015 deltok det rekordmange klubber, hvor BISI Bergen igjen stiller til start og hvor SBIOA roklubb og Lillehammer Studentidretts roklubb debuterer.