Nyheter
#Internasjonal regatta

Coastal VM, Helsingborg

Verdensmesterskapet i Coastal Rowing for klubber ble arrangert i Helsingborg 16. – 17. august 2013.

Verdensmesterskapet i Coastal Rowing for klubber ble arrangert i Helsingborg 16. – 17. august 2013. Fra Norge stilte Norske Studenters Roklubb (NSR) i klassen M2X,  Kristiansand Roklubb i klassene M4X og W2X og Christiania Roklub (CR) med to båter i M2X og en i W2X. Alle lagene gjorde en hederlig innsats. Begge damelagene kom til A-finalen der CRs W2X med Evi Zouganeli og Kjersti Elvestad tok 7. plassen, og Kristiansandbåten med Christin Reneè Røyneland og Carine Marcussen Lund tok plassen etter. Herrefireren fra Kristiansand med Arvid Bentsen, Klaus Kristensen, Helge Tønnesen, Jan Adalberon og Christin Reneè Røyneland som cox, ble nr 2 i B-finalen. Den ene M2X fra CR med Paul Bencze og Sagar Sen, kom på tredje plass i B-finalen. Også NSR-båten med Jens Petter Koren og Magnus Harju, og den andre CR-båten med Knut Volden og Ingve Dragenes, rodde bra. De kom inn på hhv. 6. og 12. plass i B-finalen. Søndag var det mixed-regattaer. Disse var ikke en del av mesterskapet. CR stilte med en 4X, og hadde også en båt i den åpne klassen for single. Grete Stokke gjorde en god jobb i arrangementskomiteen.

Coastal Rowing er en relativ ny gren i FISA-sammenheng.  Regattaen går i åpent vann, rundt bøyer som er lagt ut og banen skal være mellom 6 - 8 km lang. Sammenlignet med sykkelsport er coastal rowing "off road"-sykling, tøffere, villere og våtere enn vanlige regattaer. Selvfølgelig er det en fordel både med god roteknikk, kondisjon og styrke, men også andre faktorer kan være avgjørende. Man blir god hvis man vet hvordan båten oppfører seg under de aktuelle strøm- og bølgeforholdene slik at bøyene kan rundes mest mulig effektivt. Bøyerundingene er også et kritisk punkt med tanke på sammenfiltring av båter. I helgen var det både kollisjoner, velt og årebrudd, men sikkerheten var godt ivaretatt. Man kan være hvor man vil i startområdet. De som klarer å beregne det slik at båten er i god fart over startlinjen når signalet går, har en klar fordel. Tjuvstart gir tidstillegg. Spesielt er det også at målpassering skjer på land, såkalt beach finish. Man må altså hoppe ut av båten og løpe opp på stranden. Slitsomt for roeren som løper, men underholdende og spennende for publikum. I mixed-regattaene på søndag var det også beach start. Da må roerne først bære båten ut i vannet og komme seg opp i båten før roingen starter. Det er ikke alltid like lett med store bølger som står rett på.

Vi som deltok i mesterskapet synes det var veldig morsomt, og er stolte av innsatsen tatt i betraktning den beskjedne erfaringen med denne regattaformen. Vi skulle likevel ønske at norske klubber også hadde vært representert med litt yngre, sterkere og enda bedre deltakere. Fra Helsingborg roklubb stilte for eksempel Peter Berg, som tok 3. plassen i M1X. Flere norske roklubber har skaffet seg coastal-båter, så nå er det bare for de tøffeste race-roerne å komme seg ut på sjøen! Neste år er det Hellas som er vertskap for verdensmesterskapet i coastal rowing.    

Kjersti Elvestad, Christiania Roklub

Ni norske båter deltok i WM Coastal 2013 for klubblag i Helsingborg 16-18. august

CM2X

  1. Christiania RK 1 (Sen/Bencze)
  2. NSR (Herju/Koren)
  3. Christiania RK 2 (Dragsnes/Volden)

DM4x+

  1. Kristiansand RK (Bentsen/Kristensen/Tønnessen/Adalberon/Røyneland (cox))
  2. Christiania RK (Sen/Bencze/Dragsnes/Volden/Zouganeli (cox))

CW2x

  1. Christiania RK (Elvestad/Zouganeli)
  2. Kristiansand RK (Røyneland/Lund)

CW1x

  1. Christiania RK (Elvestad)

CM1x

  1. Kristiansand RK (Tønnessen)

Totalt var det ca 300 roere fra ca 30 land. Frankrike og Italia er foregangsland, noe antall båter og resultatene også gjenspeiler.