Nyheter

Daniel Berge forteller om sesongoppkjøringen til landslaget

Daniel Berge er sportslig leder i Norges Roforbund og har et overordnet ansvar for sport sammen med den nye landslagssjefen Mark Emke. Her forteller han litt om hvordan sesongoppkjøringen har vært og hvordan det har vært å få inn en ny landslagssjef. 

tekst: Viktor Sødal

- Oppkjøringen har vært god. Utøverne har gjort en veldig god jobb etter at Mark Emke startet som ny landslagssjef på nyåret. Med ny landslagssjef har det blitt endret litt på treningen med mer roing i lavere intensitet, og samtidig med mer kontroll på intensiteten. 

- Vi har hatt Årungen som base og vært på to treningssamlinger i utlandet. Vi har også brukt masse tid på romaskin, og denne sesongen har vi brukt en annen type romaskin enn tidligere, sier Daniel Berge

Stor økning av roere på landslaget

- Landslaget er litt endret siden OL i Tokyo etter at Olaf Tufte og Are Strandli har lagt opp. Samtidig har Birgit Skarstein valgt å satse videre, men situasjonen med Kjetil Borch er ikke enda avklart. Vi har i år igjen ett felles landslag som trener sammen, noe som bidrar til et godt lagmiljø.

- Laget består i år av 20 utøvere som inkluderer herrer, damer og para. Landslaget har økt stort i antall utøvere for å kunne bygge opp det som forhåpentligvis blir en større tropp til OL i Paris enn den vi stilte med i Tokyo. 

Hvilke båter er satt?

- Status på hvem som sitter i de forskjellige båtene er ikke helt spikret enda, men vi har fått noen indikasjoner på hvordan båtene vil se ut og flere av lagbåtene fikk sin første test i regattaen på Årungen i helgen.

- Slik det ser ut nå så fortsetter Birgit Skarstein i singlesculler. I dobbeltfireren (4x) har Olaf Tufte lagt opp og blitt erstattet av Kristoffer Brun som har valgt å satse åpenn klasse fremfor lettvekt. Det jobbes også med å sette en enåret herrefirer (4-) med flere av de yngre utøverne på landslaget. På damesiden er det mer åpent.

Åpen kamp blant lettvekterne

- Blant herre-lettvekterne er det fire utøvere som kjemper om de to plassene i lettvekts-dobbeltsculleren (L2x) til EM og VM. Heldigvis kan vi potensielt stille med to båter i verdenscup, noe som gjør at vi har noe mer tid til å sette den båten. Kampen om plassene begynte allerede i helgens regatta hvor lettvekterne skal konkurrerte mot hverandre i dobbeltsculler og singlesculler, forteller Berge.

Hva er målet med sesongen?

- Det som alltid har vært roforbundets mål er å skulle klare minst én medalje i hvert mesterskap vi stiller i. Mark Emke har vært veldig tydelig på at det er verdensmesterskapet som er hovedmålet i år, og at europamesterskapet er et delmål på veien mot hovedmålet. 

- Vi håper selvfølgelig at vi kan gjøre en god figur i EM, og vi vet jo spesielt hva Birgit Skarstein har prestert tidligere. Foreløpig er det litt tidlig å si vi hvor vi ligger i de ulike klassene siden vi ikke har konkurrert internasjonalt i år, så det kommer mange spennende utfordringer for oss fremover. 

Neste regatta for elitelandslaget blir Østlandsregattaen 21/22 mai. Første internasjonale regatta vil bli verdenscupen i Poznan, Polen 17 - 19 juni.