Nyheter
#Internasjonal regatta

Dobbelt VM Gull og sølv i Sør Korea

Det ble dobbelt gull i VM i Sørkorea med Kristoffer Brun og Are Strandli i lettvekt 2x og Kjetil Borch og Nils Jacob Hoff i 2x åpen klasse. Birgit Skarstein skrev historie og sikret den første norske VM medaljen for kvinner og for pararoing i et seniormesterskap.

VM iChungju, Sør-Korea, 25. august - 1. september 2013

Program

 • Søndag 1/9: M2x Finale -     GULL!!!!!!!!
 • Søndag 1/9: W1x B-finale -     Ble nr 5, dvs nr 11 totalt. Et bra løp!
 • Lørdag 31/8: LM2x Finale -     GULL!!!!!!!!
 • Fredag 30/8: W1x Semifinale     - Ble nr 5 og er i B-finalen
 • Fredag 30/8: M2x Semifinale     - Ble nr 1 og er i A-finalen!
 • Fredag 30/8: M4- C-finale -     Ble nr 4, dvs nr 16 totalt
 • Torsdag 29/8: LM2x     Semifinale kl 0346 - Ble nr 2 og er i A-finalen!
 • Onsdag 28/8: ASW1x FINALE -     SØLV !!     - Første VM-medalje for en norsk kvinne!

Alletider norsk tid!

Den norske troppen

 • W1x (Kvinner Singelsculler): Tale Fiskerstrand Gjørtz (Aalesunds)
 • ASW1x (Arms and Shoulders Kvinner Singelsculler): Birigit Skarstein (Christiania)
 • M2x (Menn Dobbeltsculler): Kjetil Borch (Horten) og Nils Jakob Hoff (Fana)
 • LM2x (Lettvekt Menn Dobbeltsculler): Are Strandli (Stavanger) og Kristoffer Brun (Bergens)
 • M4- (Menn Firer): Bjørn Jostein Singstad (Horten), Aleksander Berntsen (Ormsund), Hans Gunnar Grepperud (Ormsund) og Kris Cato Tohn (Sandefjord)
 • Johan Flodin, hovedtrener (+47 90709661 - Husk tidsforskjellen på 7 timer!)
 • Esther Verburg, trener og lagleder (+47 94867408 - Husk tidsforskjellen!)
 • Bastien Gallet, trener adaptiv
 • Daniel L. Berge, fysioterapeut

Se rapporter fra troppen lengre ned.

Årets VM har rekorddeltagelse med hele 73 nasjoner. Den forrige rekorden var fra VM iBled (2011) hvor 68 nasjoner deltok.

Rapporter fra VM-troppen

31/8, e-post fra toppidrettsansvarlig Vetle, somhadde snakket med Johan:

Jeg vilgratulere dere alle for de enestående resultatene så langt i VM. Dette er enskikkelig vitamininnsprøytning for oss alle. TiU/NR og alle trenere/ledere iro-Norge kan takkes for disse resultatene. Uten det frivillige arbeidet oggløden til grasrota i ro-Norge gjennom mange år hadde vi aldri kommet så langt.

Jegsnakket akkurat med Johan i Chingju og gratulerte med Are og Kristoffer. Visnakket om hvodan disse gode resultatene vil kunne bidra til mer midler tilenda bedre satsing. Det er egentlig utrolig at vi i det hele tatt kan hamle oppmed de store nasjonene med de begrensede ressurser vi har. Han fortalte atf.eks Italia har hele 32 trenere/ledere med til VM. Det hjalp ikke Italia daAre&Kristoffer satte inn turboen på 1400 meter.

Johanrapporterte at morgendagens finalister, Kjetil og Nils, er i toppslag og hadderodd en veldig bra økt idag.

31/8, telefon fra Esther umiddelbart etter målgangi LM2x

Gledeshyyyylog ellers helt uforståelige gledeslyder og bråk :-)

30/8, e-post fra Esther

Dagenhadde et desidert høydepunkt med Kjetil og Nils sin imponerende prestasjon isemien. Selv sier de det var et middels godt løp - da vi får håpe det blir etmaks løp søndag, så får de andre lagene noe surt å tygge på..

OgsåTale presterte bra. Av de som kom til B-finalen fikk Tale 4. beste tid, medkort vei opp til Ukraina og Russland. Jakten på en plassering som i 2015 villegitt OL plass (9. eller bedre) er åpnet, så GBR, UKR, RUS og LAT får gjøre segklar. Tale kommer!

Firerenklarte samle seg noe bedre enn under oppsamlingen, selv om de så gjerne hellerønsket være med å sloss med NZL. Forhåpentligvis ikke bare negativ erfaring avå være med, men også noe læring om hvordan et senior-mesterskap forløper og hvasom skal til for å nå opp.

Imornfinaledag for Are og Kristoffer! Det blir ulidelig spennende. Denne klassen deralle er like store (både høyde og muskelmasse) er uhyre jevnt. Alle i A-finalener omtrent gullmedaljekandidater. kl 15:33 lokal tid (kl 08:33 norsk tid) gårstarten. Vi skal være klare med våre HEIA NORGE rop.

Morsommeinnslag idag: Heiagjeng på Koreansk vis med Koreansk slagverk (se foto).Koreanerne er bitt av ro-basillen, og er meget ivrige og hørbar, og fyllertribunen. De heier på alt og alle, foruten Koreanske lag.

Fastinnslag etter siste løp er noen lettkledde damer, den koreanske versjonen avcheerleaders. Vi har sett dem gå over båtplassen foran forestillingen (og settflere tilfeller av nakkesleng hos menn), men nå fikk jeg med meg 'move-sene'idag. Litt småfrekke må jeg si - i pur gangnamstyle - men nok i stil medKoreans mote.

30/8,SMS kl 0753

Fin 5.plass i semien for Tale. Var med og pushet for god bane i B-finalen. Crow,Twigg og USA var det ikke noe å gjøre med, så det blir B-finale for Tale. Derkommer hun nok til å sloss om en god plassering med UKR, ZIM, GBR, RUS og LAT.Det glir jevnt! Hilsen Esther

30/8,SMS kl

Wooow!Imponerende løp av Kjetil og Nils. Her lot de ingen være i tvil om hvem somskulle til A-finalen. Ledet med en lengde på femhundre og ingen klarte å nærmeseg noe som helst. Det så så lett ut - det var det nok ikke, men når det ser sålett ut er det nådeløst effektivt ... Gratulerer til Kjetil og Nils medkjempeløp! Hilsen Esther

29/8,SMS kl 0357

Hurra!A-finale for lettvekterne Are og Kristoffer! Ledelsen vekslet hele tiden deførste 1000 m, men så falt Østerrike litt bak, og dermed sto det mellom GBR,NOR og GER om banefordelingen i A-finalen. Norge og GBR vekslet på å lede, menble til slutt GBR først i mål med en knapp kvart lengde. A-finalen går pålørdag. Hilsen Esther

28/8,Kjetil Borch på Facebook

Wow, what a day for Norway!

Birgit finished 2nd in her final today, securing a shiny silver medal, and it´sa sensation for norwegian rowing as we know it. There´s three reasons for that,the first is that this awesome young woman is the first para-rower to representNorway in para-rowing at a world championship, and second is that she´s thefirst female Norwegian rower to grab hold of a medal at a world championship!Aaand third, she broke the old world record by nearly 7 seconds, damn!

Tale crushed the German U23-champion in her repecharge among others, and gother first ticket to a semifinal in a world championship! I´m proud to say Whata day for our girls! This isjust the beginning

(Fantastiskeprestasjoner. Og fantastisk å ha utøvere som omtaler hverandre på denne måten!Har vi den beste troppen? Eller har vi den beste troppen? Takk Kjetil. HilsenTine, GS)

28/8,sms kl 0823

Det blesølv! Hard utgang kostet litt for mye for å holde det Russiske toget bak seg.Birgit ga seg ikke og pushet den russiske jenta hele veien. Begge slo dentidligere verdens beste tid (5.25), med hhv tidene 5.13 og 5.18. Brasil toktredje foran PL-mesteren fra Ukraina. Ny generasjon Para-roere setter nystandard! Hilsen Esther

26/8,sms kl 0605

Tale tilsemifinale! Bra løp av Tale. Starten var ikke perfekt, men etter det kom togeti gang. Den tyske jenta hadde ikke noe å svare med på Tales offensive ogteknisk gode roing i tredje fem hundre og Tale sikret seg dermet finaleplassen,rett bak Storbrittania og Ukraina. Nå venter vi spent på neste norske løp ...Hilsen Esther

27/8,sms kl 0743

Ingenoverraskelser i oppsamlingen til Are og Kristoffer. De tok en meget tøff startsom ingen hadde mulighet til å følge. Dermed kunne de kontrollere inn fra1000m.  Desidert beste tid første 500m av alle fire heat, og også raskestpå 1000m før sparemodus ble slått på. Tungt løp i følge gutta, de fant ikkehelt den lette rytmen. Regner med det blir noen tekniske justeringer tiltorsdagens semi.

Firerenhadde igjen et løp der de ikke klarte finne en god høy marsjrytme sammen. Åklare en Bfinale plass var i utgangspunkt en tøff oppgave, så å havne iC-finalen med Canada og NZL er ingen skam. Derimot er gutta skuffet over å ikkefå ut sin kapasitet. Et løp igjen å få det ut, så her har laget en tøffnullstlllingsjobb ø gjøre til fredagens C-finale. Hilsen Esther

26/8,e-post fra Esther

Nok endag forbi her i Korea, men hvilken dag! Både tung dobbel med Kjetil og Nils ogBirgit i para singelen fikk stor fart på båten, rodde bra teknisk og ledet frastart. Begge båtene fikk beste tid i sin klasse, og fikk bekreftet at ja - rorvi bra så er vi så desidert blant de beste i verden. Tale rodde også et braløp, men selv om det ble 5. plass i heatet hadde hun 12. beste tid. Noe somviser at mulighetene burde være der for å avansere til semi A/B med et godt løpi forhåpentligvis en oppsamlingsheat med litt bedre trekning.

Restenav laget (lett dobbel og firern) hadde kun trening idag, og benyttet dagen godtfor å lade opp hodene til nye harde løp imorn. Lettvekterne burde normalt ikkeha noen problemer å komme seg videre fra oppsamlingen, med Brasil, Ukraina ogFillipinene i heatet, der nr 1 og 2 går videre til semi A/B. Løpet går kl 11.17lokal tid (kl 04:17 norsk tid). For fireren blir det et tøffere løp, men med etgodt løp som ligner litt mer på det de klarer på trening, er det en mulighetfor å kapre siste semifinaleplassen. 2 lag må slåes for å oppnå det.Motstanderne er Serbia, Kroatia, Roumania og India, og oppsamlingen går kl11:45 (kl 04:45 norsk tid).

Ellersopplever vi morsomme ting hver dag. Som jeg fortalte igår er vi adoptert av enbydelsadministrasjon her i Chungju, og i dag var hele gjengen på tribunen for åheie Norge frem. Iført røde T-shirts og caps med norsk flagg på, ble en plakathold opp og et svært norsk flagg viftet ivrig. Det var faktisk noen som klarteet 'Heia Norge'! Se foto av den glade gjengen!

Lover åha med ordentlig kamera imorn - idag ble det telefonen uten zoom...

26/8,SMS kl 08:08

Birgitvant forsøket i stor stil. Beste tid av alle, men den russiske jenta blir farlig - har nok mer ågå på. Birgit har nok også et gir mer, så det blir spennende på torsdag! HilsenEsther

Bildeter tatt rett etter løpet. Seiersgliset rekker neste fra øre til øre. Vi ser detgjerne igjen på torsdag! Foto: Bastien Gallet

26/8,SMS kl 05:52

Talemøtte regjerende OL-mester Knapkova og New Zealands Emma Twigg i heatet sitt.Dermed ingen tanker om direkteruten til semifinalen, men heller fokus på å fået godt løp i starten av mesterskapet. Tale hang ok med hele veien med Ukrainiaog Latvia, og havnet på en femte plass. Oppsamling på onsdag. Hilsen Esther

26/8,SMS kl 04:04

Kjetilog Nils vant heatet. Ledettidlig og holdt seg godt foran tross forsøk fra Italia å ta igjen forspranget.Godt løp! Rett videre til semien! Hilsen Esther

25/8,e-post fra Esther

Idag varlettvekterne første norske lag ute i aksjon. Som fortalt i SMS ble det et tøftløp, der den ene plassen med direkte videregang til semien forsvant til Sveitsi løpet av de siste 1000m. Men med andre plass i heatet og 3. beste tid totalt,ligger det jo an til at semifinaleplassen kan sikres gjennom oppsamlingsløpet.Men det må jo ros først...Oppsamling på tirsdag 27. aug mellom kl11 og 11:20lokal tid.

Førstereisguttai fireren fikk ikke helt flyten og når plassene med direkte rute videre tilsemien allerede er tatt av banene rett vedsiden blir det tøfft å fullføre istil. Men de lover å komme sterkere tilbake i neste runde, og rette på et parting før oppsamling. Også for fireren går den på tirsdag, men da rund kl 11:45.

Resterendebåtene (M2X, W1X og ASW1X) kommer først imorn i aksjon. Dobbelen med Kjetil ogNils er i heat nummer 1, og i bane 4, og ror kl 10:56 lokal tid (kl 03:56 norsktid). De møter Kina, Serbia, Argentina, Italia og Pakistan. Første to plassenegir direkte avansement til semifinalen.

Tale harløp kl 12:34 (kl 4:34 norsk tid), i heat nummer 1 og bane nr 1, og møter NZL,LAT, MAS, CZE, UKR. Også for henne gjelder første to i mål går direkte tilsemien, mens resten må innom oppsamling.

Birgiter siste norske roer ute imorn, med start kl 14:50 lokal tid (kl 07:50 norsktid). I heat 2 og bane nr 2 møter hun Ukraine, Israel og Ungarn. Første toplassene gir direkte plass i A finalen.

Ellersblir det kanskje storinnrykk av norske fans imorn...Siden de fleste nasjonerkun har få eller ingen supportere med hjemmefra, har man arrangert adopsjon avlandslagene. I Chungju kommune administrasjonen har man tildelt hverbydelsadministrasjon et land. Vi har også blitt adoptert. Nøyaktig hvilkenbydel eller avdeling har adoptert oss er litt uklart (lost in translation), mendet var de som kom til hotellet og tok oss imot da vi ankom, iført rødeT-shirts med norsk flagg på. De har lovet å komme til regattaen i morn. Viforsøkte å lære dem 'HEIA NORGE' men det slo ikke helt an (også lost intranslation). Men hyggelige var de. Kom også med flere lokale fersken og epler,og denne gangen også noen kjeks og beef jerky.

Vi harvisst også fått en supportergjeng fra en lokal kjeksfabrikk. De har vi ikkemøtt enda, men håper selvfølgelig å høre fra dem fra tribunen i løpet av uken.

Aproposliv fra tribunen...det var litt glissent med folk på tribunene i dag - menalikevel var det et liv med vuvuzelaer og trommer. Ikke så jeg noe til disseVuvuzelaene eller trommene heller - så lurer på om Teknikk-frelste Koreanernehar laget egen lydopptak med ro-tribune lyd og spiller av dette...Orginalt ogmorsom...kanskje en idé for NM?

25/8,sms fra Esther

Lettvekternetil oppsamling. Tøft heat der Sveits gjorde et rykk på 1000 m, som ikke våreklarte å svare på. Dermed ande plass i heatet, men trede beste tid overall.Oppsamling på tirsdag.

Dårligstart for fireren og en fisk. Håper nervene legger seg litt og revansjelystenmelder seg i de neste 48 timer.

24/8,e-post fra Esther

Da er VMoffisielt igang. I kveld var det åpningsseremoni med høye gjester. ForutenBorgermestern, Minister for Sport, FISA presidenten Dennis Oswald og mangeandre, også Ban Ki Moon, generalsekretæren i FN, som opprinnelig er fraChungju. Og hvem er vel vi å ikke benytte anledningen å hilse på herr Ban KiMoon? Med litt hjelp av det norske ambassadefolket havnet vi i VIP inngangen ogder klarte Birgit plassere stolen sin akkurat der Ban Ki Moon steg ut avbilen sin og fikk hilse på han før alle andre prominentene.

For litttidligere på dagen fikk vi storbesøk fra Seoul, vise-konsulen for NorgeSigbjørn Tennfjord spiste middag hos oss og fikk hilst på hele laget, før detbar av sted til Åpningsseremonien. Birgit og Esther fikk skyss, og havnetdermed rett i VIP inngangen.

Restenav laget valgte stå over åpningsseremonien, pga løp dagen etter og for å unngåunødig varmebelastning.

Birgithar først løp på mandag ettermiddag. Og med VIP transport i bil med norsk flaggble det heller ikke så belastende.

Ellershar siste (og nest siste) dagen med trening forløpt som den skal. Alle er i godform og ser frem til endelig komme i gang med regattaen. Lett dobbel med Are ogKristoffer er først ute av de Norske, i forsøksheat nr 3 kl 12:06 lokal tid (kl05:06 Norsk tid). Are og Kristoffer møter Sveits, USA, Vanuatu og Østerrike.Kun første båt går rett videre til semi A/B, resten må innom oppsamling.Deretter følger førstereis gutta i firer uten styrmann, med Kris Cato, HansGunnar, Aleksander og Bjørn Jostein, kl 12:55 i heat nr 3 (kl 05:55 Norsk tid).De møter Australia, Belarus, New Zealand og Serbia, og nr 1 og 2 går rettvidere til Semi A/B. Tung dobbel med Kjetil og Nils, Tale i damer singelscullerog Birgit i para singelsculler har enda en dag med bare trening, og skal iaksjon først mandag.

21/8,e-post fra Esther

Nå harvi kommet godt igang. Rutinene er på plass, akkrediteringskortene er rundhalsen, teltet er satt opp og i bruk, etter tips fra Østerrike (Carsten!) harvi lokalisert en butikk med koLn. Første litt hardere treningsøkter ergjennomført for å gi kroppene en siste lille stimulans til stor formtopp nårdet gjelder. Også Birgit har endelig funnet godsitsen i båten, og skremt vannetav motstanderne med noen forrykende I2 intervaller idag, og storsmilet var påplass igjen. Ettersom ikke alle har samme skjema (noen starter søndag og noenførst mandag), kjøres det litt tilpasset programm, slik at storformen er dernår det gjelder mest.

VårKoreanske tolk, Shin, gjør en fantastisk jobb - og langt utenomjobbbeskrivelsen. For vår lille tropp er han mer en assisterende lagleder enntolk, og er til stor hjelp. Men han smiler fortsatt og får øvd sin engelsk heledagen.

DetKoreanske flyvåpenet har tydelig presens her i Chungju, 5 min i jagerfly unnaNordsiden, og idag fikk vi et lite hint om hva som skjer underåpningsseremonien - der blir det blant mye annet en liten oppvisning iflydyktighet av jagerskvadronen. Øreproppene blir med, og vi sier en liten bønnfor at de er konsentrerte.

20/8,Birgit på Facebook

Medintens varme, skyhøy luftfuktighet og konstant rasling fra insekter er Chungjudefinitivt et motstykke til Årungen. Ofte, opptil flere ganger i minuttet,høres dype drønn av jagerfly som skyter over himmelen. Det er visstnok bare 9minu...tter til Nord-Korea i luftlinje, og for hver gang naboen i nord senderopp et fly svarer Sør-Korea med å gjøre det samme. Absolutt et spennende sted åha VM!

20/8,e-post fra Esther

Da varallerede dag 3 omme. Enda en varm dag - men nå litt mindre fuktig og istedenstekende sol. Fortsatt utmerkede roforhold - overraskende lite vind på et såpass stort vann.

Langsommen sikker etablerer vi camp Norway på båtplassen og kommer i normal rutine. Vibegynner å klare sove til riktig tid, litt mindre skrubbsulten kl 03AM, ogspiser Lice hver dag (Ris - Koreanere kan ikke si R). Og Daniel har fåttkleskofferten sin.

Treningblir det også en del av, rigging og finjusteringer begynner å bli ferdige.Bortsett fra Birgit da, som var litt uheldig at nyankomne russere tok feil avbåten og brukte hennes båt - med alle andre instillingene de skulle ha. Så nyjusteringsrunde for Birgit, men begynner nå også komme i mål med dette.

Og tilvåre mødre: send gLovbLød, koLn og bLunost...

AnNyoung! (Ha det!)

19/8,telefon fra Esther

Skikkeligklamt her! Bare 28-30 grader, men veldig høy luftfuktighet! Vi har fått riggetopp og prøvd båtene. Og rigget enda mer.

19/8,SMS fra lagleder Esther

Det ervarmt og fuktig og alle svetter store mengder. Kan du sende med Bastien mer GEM(mot dehydrering) og sportsdrikk? Du finner det ...

18/8,SMS fra Esther

Velankommet i Chungju der hotelansatte sto klar med et svært banner med WelcomeNorway og stor applaus for hver og en som kom ut av bussen. Containeren medvårt utstyr er lokalisert, så utpakking av den står først på programmet i morgen.Det ble med en kort løpetur for de fleste i dag. Ting Tar Tid, særling når lingblir litt lost in translation ... Men i morgen blir det definitivt rotur :-)