Nyheter

Europamesterskapene 2020 er snart i gang!

Rolandslaget er tilbake for fullt etter å ha sett tilbake på et svært begrenset konkurranseår i fjor. 2021 starter slik 2020 ble avsluttet, med Europamesterskap. Denne gang på Lago di Varese, en av Nord-Italias idylliske innsjøer. Den norske troppen rømte Osloområdet for vel en måned siden og har brukt de siste fire ukene til å finne tilbake til samroingen og konkurranseform i italiensk lockdown. Treningssamlingen kulminerer med EM og på startstreken er de totalt fem båter som skal ro med norske årer. 

Landslagstrener Johan Flodin melder at tross en kortere periode på vannet for de norske roerne sammenlignet med konkurrentene er det god kapasitet i de norske båtene, men formen er fortsatt under utvikling. Europamesterskapet er et skritt på veien mot hovedmålet: Det er det olympiske og paralympiske leker i Tokyo!

Koronaperioden har vært veldig utmattende og fremfor alt revet bort mange verdifulle timer og kilometer i båt, noe vi har savnet aller mest. Det kan vi med typiske norske manerer ta igjen under de kommende månedene om restriksjonene tillater det. «Vi er ved godt og offensivt mot!» Johan Flodin.

Fredag er det innledende heat som kan følges på worldrowing med kommentering og livetracking.


Klokken 09.30 PRW1x - Birgit, Preliminært løp; alle videre til finale

Klokken 10.56 H2x - Are og Kristoffer, Heat 2; 1.pl til Semi A/B -> resten oppsamling

Klokken 12.40 M1x - Kjetil, Heat 2; 1.pl Semi A/B -> resten oppsamling

Klokken 13.30 W4x - Maia, Thea, Inger og Siri, Heat 2; 1.pl A finale -> oppsamling

Klokken 13.45 H4x - Olaf, Oscar, Erik og Martin, Heat 3; 1.-3.pl Semi A/B -> oppsamling

Birgit sitt løp:

Birgit er troppens største medaljefavoritt og satt som kjent ny verdensrekord på romaskin under VM i ergometerroing tidligere i år. De største konkurrentene er franske BENOIT og israelske SAMUEL, som begge har sølv å vise til i de tre VM som fulgte forrige Paralympics i Rio 2016. Birgit selv melder at «EM blir veldig spennende for å se hvordan vi ligger an og om de siste 20 måneders arbeid med styrke, grunnteknikk og ikke minst tilpassing av utstyr gir positive utslag!» Fredagens løp blir en generalprøve for søndagens medaljefinale.

Are og Kristoffer sitt løp:

Kristoffer og Are er tilbake i samme båt etter at sistnevnte hadde en pause fra roingen som følge av OL-utsettelsen. Kristoffer holdt koken på vannet i fjor og satte punktum for sesongen med EM-gull i lettvekt singelsculler. I dette EM er det halvannet år siden de to sist gang rodde race sammen. «Vi er begge derfor naturlig nok veldig spente på hva vi kan levere denne helgen!» Normalt ror de to i lettvektsklassen, men vektnedgangen i år planlegges for sommerens høydepunkt i Tokyo, derfor blir både årets EM og neste verdenscupregatta gjort i åpen klasse. Slik håper vi å redusere risiko for sykdom og skader. I fredagens forsøksløp er det bare en direktebillett til semifinale, der fjorårets sølvmedaljører i EM, Sveits, nok forventes å være raskest. Men som kjent betyr mer masse i båten, større deplassement og da trengs det mer krefter for å oppnå samme fart som for våre lettvektere.

Kjetil sitt løp:

Kjetil har fått konsentrere seg om singelsculler i løpet av hele samlingen og ser ut til å ha tatt mange steg. 2020 ble avsluttet med en EM-bronse, men der var det mindre enn et halvt sekund som skilte mellom sølv, bronse og den sure fjerdeplassen. Europamester, færøyske Sverri NIELSEN og Polens og Tysklands singelsculler-ess stiller til start i de øvrige forsøksløpene. I Kjetils heat er det en direktebillett til lørdagens semifinale.

Maia, Thea, Inger og Siri sitt løp:

Fjorårets stjerneskudd Maia er i år å finne i en ny olympisk båtklasse, sammen med Thea, Inger og Siri Eva. De fire har brukt treningssamlingen på å konkurrere om plassene i en toppet båt. Helgens EM vil gi en pekepinn om det er denne båten som skal arbeide videre mot å kvalifisere en norsk damebåt til OL! «Vi forventer å ta med oss et godt løp hjem fra årets EM!» Fredagens forsøksheat har kun én direktebillett til medaljefinale, som det forventes at fjorårets EM-sølv og -bronsemedaljører, Tyskland og Polen vil kjempe om til siste tak.

Olaf, Oscar, Erik og Martin sitt løp:

Martin, Erik, Oscar og Olaf fikk utfordre komiker Henrik Elvestad fra TVNorge til å prøve seg på roing tidligere i vinter. Men ablegøyene som ble vist på fjernsynsskjermen torsdag er byttet ut med et alvorstungt forsøksløp med konkurrenter i verdensklasse. Det er 20 måneder siden de tre ungguttene og gamlefar konkurrerte sist, da de sikret seg OL-billetten ved å vinne B-finalen i VM. Men det har blitt trent bra hver eneste dag i snart to år. «Vi er klare for å gi gass!» I forsøksløpet skal de bryne seg på regjerende verdensmester og europmester, Nederland. Sistemann i forsøksløpet må ut i ekstraomgang i form av oppsamlingsløp, de tre første går rett til semifinaler.