Nyheter
Ask Tjøm og Lars Benske. Fotograf: Estela Re-Ma
Ask Tjøm og Lars Benske. Fotograf: Estela Re-Ma

Europamesterskapet 2023

Den internasjonale rosesongen for det pre-olympiske-paralympiske år er snart i gang.

Det norske rolandslaget er klar for året før året og har gjennomført tre samlinger i sydligere strøk gjennom vinteren. Samlingene har dannet mye av grunnlaget for denne sesongen da isen på Årungen, vår nasjonale arena, ikke ville smelte før midten av april. Lago di Varese, en av Nord-Italias idylliske innsjøer, drøyt en halvtimes kjøring fra Milano, leverte gode treningsforhold til roerne våre på alle samlingene. Den norske troppen har siden påske trent i Norge, og det er en gjeng som er klar for konkurranseutfordringer som reiser til Slovenia denne uken. Banen i Bled, Slovenia, er kjent for sin fine natur og skjønne omgivelser. I år er det kvalifisering til OL og PL, som vil skje under Verdensmesterskapene i september, og Europamesterskapet er en fin test på hvordan vi ligger an og hva vi må gjøre videre for å nå målene om å kvalifisere rekordmange lag til høsten. På startstreken denne gangen har vi ikke mindre enn syv lag; hvorav fire herrelag og tre damelag, som alle skal få brynt seg på verdenseliten.

 

Program for Europamesterskapet  

Torsdag 25.mai

Forsøksheat

Fredag 26.mai

Oppsamlingsløp Semifinaler

Lørdag 27.mai

Semifinaler Plasseringsfinaler MEDALJEFINALER

Søndag 28.mai

Plasseringsfinaler MEDALJEFINALER

 

Lagene våre:

PR1 W1x – Para damer singelsculler – 7 nasjoner

Birgit Skarstein –Christiania roklub

Birgit er kanskje troppens største medaljefavoritt, men det skal nevnes at klassen hennes har fått en ny definisjon. Det betyr kort at utøvere med større bevegelighet kan ro i hennes klasse. Det arbeides stadig med å utvikle utstyret hennes da båten faktisk veier tilnærmet det dobbelte av Kjetil Borch sin båt. Den skal dog veies inn på en del mer også, men her har det blitt hentet endel gram, samt andre viktige justeringer før den internasjonale sesongstarten.

 

LM1x – Herrer lettvekt singelsculler – 15 nasjoner

Oskar SØDAL – KristiansandRoklubb

Oskar stiller nå til start i en klasse som ikke er Olympisk, men han jobber for å puste Ask og Lars i nakken, og det hever nivået på dem alle tre. Han rodde EM og VM i fjor i denne klassen, og håper nå på noen enda mer solide løp, da han har tatt noen valg og prioritert roingen svært høyt denne vinteren.  Han er også en viktig reserve for LM2x båten hvis det skulle være behov.

 

LM2x – Herrer lettvekt dobbelsculler – 18nasjoner

(b) Lars Martin BENSKE –Fredrikstad Roklub

(s) Ask Jarl TJØM –Tønsberg Roklubb

Ask og Lars er arvtagerne etter vår solide lettvekts dobbeltsculler som leverte skyhøyt nivå i et tiår. De bet godt fra seg i fjor under verdenscupen, og med en solid vinter bak seg, og et treningsprogram som skal gi best form i september, så blir dette bare startskuddet for i år.  Dette er en klasse der det kan være få sekunder fra en topplassering til en bunnplassering. I fjor rodde de seg ofte fra bakerste del av løpet og inn til sterke plasseringer, så man skal aldri fraskrive dem før alle er over målstreken.

 

M1x – Herrer singelsculler – 23 nasjoner

Kjetil BORCH – HortenRoklubb

Kjetil har fått konsentrere seg om singelsculler det siste året, og med noen utfordringer gjennom vinteren så stiller han med friskt mot til start. Målet i EM er ikke nødvendigvis sky høyt, men kjenner vi Kjetil riktig, så vil han bite fra seg det han kan, tross en vinter og vår preget av endel fysiske utfordringer. Han har et hovedmål om sterk prestasjon i VM og dette er et delmål på veien.

 

M4x – Herrer dobbeltfirer – 12 nasjoner

(b) Jonas JUEL – NorskeStudenters Roklub

(2) Erling Holst ØYASÆTER –Os Roklubb

(3) Martin HELSETH –Aalesunds Roklubb

(s) Erik André SOLBAKKEN –Moss Roklubb

Jonas, Erling, Martin og Erik var å finne også i VM i fjor i samme båt, så sent som i september. Da hadde de litt utfordringer med sykdom. Nå har de hatt enda en vinter på seg, samt at det er flere utøvere som har kjempet om plassene i denne båten. Dette laget tar med seg erfaringene fra i fjor, og håper på å markere seg godt med tanke på kommende OL- kvalifisering.

 

LD1x – Damer lettvekt singelsculler – 13nasjoner

Oda Madland AAGESEN –Kristiansand Roklubb

Oda har jobbet seg gjennom vinteren, og per i dag er hun eneste lettvekt dame på Elitelaget, og hun har også nå en viktig rolle som reserve i W4x hvis det skulle være behov.

 

D4x – Damer dobbeltfirer – 12 nasjoner

(b) Maia Emilie LUND –Bergens Roklubb

(2) Inger KAVLIE –Christiania Roklub

(3) Thea HELSETH –Aalesunds Roklubb

(s) Jenny Marie RØRVIK –Aalesunds Roklubb

Maia, Inger, Thea og Jenny har satt seg sammen etter en sesong i andre båtklasser. De er tilbake i dobbeltfireren, og med nesten det samme laget som også nesten kvalifiserte til OL i 2021. De får nå målt seg mot sterke internasjonale lag der damene våre har tatt flere steg siden sist gang.

 

M1x reserve – Menn singelsculler reserve – reserveløp onsdag 24.mai

Mathias Føyner WIE –Bergens Roklubb

Mathias skulle egentlig stille til start i dobbeltsculler, men grunnet skade hos makkeren, reiser han med troppen som reserve til M4x. Han vil derfor stille til start i løpet som er for reserveroere onsdag, og ellers være klar til å hoppe inn i båten om det skulle trenges.

 

Linker

Følg alle løp via World Rowings Live Race Tracker i tillegg til vår oppdatering her på roing.no og på vår profil både på Facebook og Instagram.

 

Pressekontakter

Er det ønskelig medkonkrete intervju av utøverne underveis i mesterskapet legger vi gjerne tilrette for dette.  Ta kontakt med:

·       Sportssjef - Daniel Lilltveit Berge (+4792423587)