GULL i verdenscup

Birgit Skarstein tok den suverene førsteplassen i klassen PR1 damer singelsculler

Birgit Skarstein tok den suverene førsteplassen i klassen PR1 damer singelsculler. Med full konroll på feltet passerte Skarstein mållinjen på tiden 12:09, 18 sekunder foran Ukrainske Anna Shermet på 2. plass og Franske Nathalie Benoit på tredje.

Se tider her: worldrowing.com

Birgit kommenterte løpet til world rowing sik:

“The water is really rough at the start, it felt like open water rowing. The wind started to come in from the left so I just had to keep it straight for the first 300 meters. I then managed to pick up the pace through the middle part. Ukraine and France were still keeping up so I just went for it in the last 500 meters. It’s a great feeling to win!”

Birgit Skarstein på vei inn til første plass i verdenscup. Foto: Estela Reinoso

Løpet

Vinden var delvis utfordrende på Maltasjøen i formiddag da finaleløpet i para-damer singelsculler skulle settes i gang. Den vanlige banefordelingen med «centre lanes» ble vraket til fordel for roernes egne prioritering, hvor Birgit SKARSTEIN, la seg i bane 5. I det starterens «roll call» gikk over høytaleranlegget var det tydelig at bane 6, amerikanske Hallie SMITH slet med å få satt korrekt kurs akkurat i det «Attention!» ble gitt. Men i det startlysene skiftet til grønt og startsignalet ble gitt er det Birgit som er raskest ut fra startblokkene.

Ned over banens første kvartil er det den paralympiske sølvmedaljøren fra London 2012, franske Nathalie BENOIT, som legger mest press på Birgit, har overlapp, men ikke mer enn så vidt baugballen på hekken til den norske båten. Ved passering 500m rodd er det 3.25 sekunder mellom dem og ytterligere 5.19 sekunder bak der igjen er det Ukrainas 18 år gamle stjerneskudd, Anna SHEREMET.

I den andre 500m deldistansen ror Anna og Nathalie omtrent like fort, på denne 500m klokker de henholdsvis 3:07,16 og 3:07,23. Birgit, som i etterkant av løpet avslørte at hun la inn et opptrekk på ca 800m, har 3 sekunder raskere 500m tid. Plasseringene ved 1000m-merket og halvveis er uforandret, og SKARSTEIN er nå 6,36 sekunder foran BENOIT, som er 5,12 sek foran SHEREMET.

I den tredje 500m viser mellomtidene at Anna og Birgit ror like fort. De to klokker begge inn 3:06,87, men Nathalie taper nå tre og et halvt sekund til de to. Den franske roeren får kjenne på forskjellen i å konkurrere over 1000m, som i London 2012, og over 2000m, som har vært standarddistansen for de paralympiske klassene etter Rio 2016. Ved passering 1500m er stillingen fremdeles NOR, FRA og UKR, men FRA er nå 9.65 sek bak NOR, og UKR nå kun 1,87 sekunder bak der igjen.

I den siste 500m har Birgit aller mest krefter å legge i for spurten. Her smeller hun inn sin raskeste mellomtid for løpet på 2:55,64 og tar seieren på tiden 12:09,56, mer enn 18 overbevisende sekunder foran Ukrainas Anna SHEREMET. Frankrikes Nathalie BENOIT måtte seg slått med ytterligere tre sekunder av SHEREMET, og se seg fornøyd med en bronsemedalje i sitt comeback etter London 2012.

Neste regatta

Neste regatta for Birgit er verdenscupavslutningen på Willem-Alexander Baan i Rotterdam, Nederland, somer siste generalprøve før årets VM i Linz-Ottensheim i Østerrike. Der forventes det at Israels Moran SAMUEL er tilbake på start, og så får vi se om det dukker opp flere para-roere til start, som verken har vist seg denne sesongen eller siden Paralympics i Rio 2016.