Nyheter
#Internasjonal regatta
Gull til Ask Tjøm, Lars Benske og Birgit Skarstein i verdenscupen i Poznan Foto: Estela Re Ma

Gull og gull i verdenscupen i Poznan

Norge stilte med 7 lag på startstreken i verdenscup 2 på Lake Malta i Poznan, Polen i helgen. Regattaen er den første store internasjonale regattaen laget deltar på etter OL/PL i Tokyo. Resultatet ble to gullmedaljer, to B-finaler og tre C-finaler og laget viste at vi har mye å glede oss til i sesongen som kommer.

Etter en imponerende ny verdensrekord fra Birgit Skarstein (ChristianiaRoklub) i forsøket på 9:50.39 ble forventningene om seier i finalen om mulig enda større. Likevel overrasket Birgit med å ikke lede ut fra start og heller la 21 år gamle Ukrainske Anna Shermet (4.pl fra PL i Tokyo) lede ved 1000meter. Men fra 1000 meter og inn var det ingen som kunne gjøre noe med den rutinerte Skarstein som rodde et jevnt løp og beholdt takten på rundt 30 tak i minuttet fra start til mål og vant over Ukrainske Shermet på andre plass og Tyske Diening på andre.

I den andre A-finalen for Norge på søndag  var det duket for rotterace i herrer lettvekt dobbelsculler. I klassen der vi de siste 10 årene har kunnet stole på medaljeleveranser fra Brun/Strandli var en ny norsk duo på plass med Lars Benske (Fredriksstad Roklub) og Ask Tjøm (Tønsberg Roklubb). Dobbelen hadde vunnet både forsøket og semifinalen, men turte ikke helt tro på threepeat i finalen selv med raskest tid i semifinalen. Ut fra start lå den norske båten helt bakerst i feltet, med Frankrike og Sveits i ledelsen, men allerede i den andre 500-meteren begynte Tjøm og Benske å spise seg inn på ledelsen. Gjennom den tredje 500 meteren kjøres det hardt fra det norske laget og de stikker baugballen fremst i feltet, men stopper ikke med å hente metere på de andre lagene før de leder med en båtlengde ned til Frankrike og vinner sin første verdenscup sammen i Poznan.

I B-finalene søndag hadde Norge to kvalifiserte lag, damer 2x med Jenny Rørvik og Thea Helseth, (Aalesunds Roklub) og herrer 4- med Einar Solbakken (Moss rk), Ole Amund Storlien (NSR), Mathias Føyner Wie (Bergens Rk) og Erling Øyasæter (Os rk) var begge nye kombinasjoner i verdenscupen. De norske damene rodde et solid løp og ledet an feltet på den midrte 1000 meteren, dessverre ble både Nederland 2 og Canada for sterke i spurten og Norge endte på en tredjeplass i B-finalen og 9. plass totalt. For herrene i 4- ble feltet noe splittet fra start. Herrene rodde seg opp fra en 5.plass ved første 500 og la seg inn på en 4. plass foran Kina og Japan før 1000-meter. Slik ble resultatet også ved mål som ga en fjerdeplass i B-finalen og 10. plass totalt. Som nye kombinasjoner i verdenscup høster begge lagene god erfaring inn mot resten avsesongen.

Jenny Rørvik ot Thea Helseth i damer 2x (Foto: Estela Re Ma)
Herrer firer med Erling Øyasæter, Mathias F Wie, Ole Amund Storlien og Einar Solbakken

I C-finalene som ble rodd lørdag hadde Norge en herre og dame lettvekts dobbellag samt damer singelsculler.

Siri Eva Kristiansen rodde sin første verdenscup i singel og startet regattaen allerede torsdag. Etter innledende heat og oppsamling kvalifiserte hun til C-finalen hvor hun møtte New Zealandske Kirstyn Goodger og Ukrainske Maryna Kostiuk hun allerede hadde slått i oppsamlingen. Det lå jevnt mellom båtene de første 600 meterne, men herfra og inn satte Siri opp farten og vant med 7 sekunder ned til andre plassen og tok totalt en 13. plass i verdenscupen.

Siri Eva Kristiansen tok 13.plass i damer singeslculler (Foto: Estela Re Ma)

I dame lettvekts dobbelsculleren satt Oda Aagesen(Kristiansand Roklubb) og Maia Lund (Bergens Roklubb). Damene fikk en noe treg start og lå sist i feltet, men hadde en positiv utvikling på løpet med raskere og raskere 500meter tider. Inn i mål endte båten på en tredje plass og 15.plass totalt i deres første verdenscup sammen.

Maia Lund og Oda Aagesen i sin første verdenscup sammen (Foto: Estela Re Ma)

I herrebåten satt Jens Holm (Sarpsborg rk) og Oskar Sødal(Kristiansand rk). Duoen som misset A/B semi med et knapt sekund la seg inn påen 3.plass fra start i C-finalen og beholdt plasseringen inn til mål og endte ogsåmed en 15. plass totalt.

Herrer lettvekt dobbelsculler NOR2 Oskar Sødal og Jens Holm tok 15. plass i verdenscupen (Foto Estela Re Ma)

Verdenscupen markerer også Mark Emke sin første verdenscup som Landslagssjef i Norges Roforbund. Nedelenderen som kommer fra et stort lag med mange roere og støttepersonell under regatta var, i tillegg til å være godt fornøyd med de første resultatene imponert over organiseringen og smidigheten den norske troppen viste under regatta. I tillegg til Mark var Johan Lidberg og Seb Baranzano med som trenere, Daniel Berge med som fysio og sportslig leder, Viktor Johansson (swe) med som sjåfør og Estela Reinoso Maset med som fotograf.

Neste verdenscup for den norske troppen er Luzern 8 – 10 juli.

Finn flere resultater, oppsummeringer, bilder og video her: World Rowing world cup 2

Trenerne på båtplassen: fv: Viktor Johansson, Sebastian Baranzano, Mark Emke, Johan Lidberg. Foto Estela Re Ma