Nyheter
#Internasjonal regatta

Gull, Sølv og Bronse i verdenscup

Den norske troppen reiser hjem fra Verdenscup i Rotterdammed tre medaljer i lomma. Mesterskapet har båret preg av mye vær og vind som blantannet gjorde at alle forsøksløpene ble byttet om til timetrial.

Den norske troppen reiser hjem fra Verdenscup i Rotterdammed tre medaljer i lomma. Mesterskapet har båret preg av mye vær og vind som blantannet gjorde at alle forsøksløpene ble byttet om til timetrial.

Bronse til Brun/Strandli

Are Strandli og Kristoffer Brun 3 plass i verdenscup. (Foto: Estela Reinoso)

Været var en stor utfordring gjennom mesterskapet og endret seg til det verre i Rotterdam i løpet av søndagen. Den opprinnelige baneinndelingen med de to beste båtene i «center lanes» ble i forkant av finalen til Kristoffer BRUN og Are STRANDLI endret. Den norske båten, med bestetid fra semifinalene, i bane 1. I bane 2 har vi Tyskland i de gule trøyene, som signaliserer at de leder verdenscupen sammenlagt i forkant avdette løpet. I bane 3 New Zealand, bane 4 Irland, Belgia i bane 5 og Australia i bane 6, nærmest publikum.

Ut fra start er det svært tydelig at det er tøffe forhold. Are og Kristoffer mister en lengde på Australia og Irland i front, og er på en fjerdeplass gjennom passering første 500m. Det er Irland som leder, foran Australia, og med Tyskland på tredje.

Utover i løpet melder de røffe bølgene seg for alvor, tidvis kaster de båter ogårer frem og tilbake i banene, og det er full dramatikk om bord i den irske dobbeltsculleren. Stroke, Paul DONOVAN, stopper å ro for å plukke opp igjen stroke coach’en til baugmann, Fintan McCARTHY. Denne ble slått over bord og slo vekselvis i bølgene og langs skroget til båten deres.

Inn mot mål er det Irland i front, med Tyskland og Norge hakk i hæl. Tyskernegår først, oppe på 40 i takt i spurtstarten, Kristoffer og Are mater på og holder følge. Irland forsøker å holde avstand ned, men ledelsen deres spisesopp for hvert tak. Over målstreken er det ut fra TV-sendingen helt likt mellomTyskland og Irland. Norge innpå en tredje. 

KristofferBrun oppsummerer finalen slik til World Rowing:
 “It was quite difficult as we had a bad start and came out last. I think we were then a couple of lengths behind but we managed to come to a good rhythm and we then came into the race. We didn’t quite have the finish we wanted but it’s still a good starting point to work towards the World Rowing Championships.”  

Målfoto må til for å slå fast at det er Tyskland som vinnerpå tiden 07:01,59. Irland på andreplass, bare tre (!!) hundredeler bak. Brun& Strandli på tredje inn på tiden 07:02,26. For et spennende VM vi skal fåoppleve i august!

 

Sølv til Borch

Kjetil Borch 2 plass i Verdenscup (Foto: Estela Reinoso)

Kjetil BORCH hadde nest beste tid i semifinalene og ble derfor plassert i bane 2, med dansken Sverri NIELSEN plassert i bane 1. Dette i motsetning til den vanlige banetildelingen, grunnet den svakt kryssende, men sterke nordavinden, som kommer rett i mot roerne. I bane 3 og 4 er det kroaten Damir MARTIN og New Zealands Robbie MANSON. I bane fem og seks, med dessverre få muligheter for å nå medaljene slik vær- og føreforholdene er på banen, polske Natan Wegrzyki-Szymczyk og Tsjekkias Ondrej SYNEK.

Sverri tar en kjempe fisk rett ut fra start, mister en lengde på Kjetil og de øvrige i feltet ut fra startblokkene. Det vet Kjetil å dra fordelen av, Sverri er nå nødt til å bruke ekstra krefter for å ta igjen Kjetil. BORCH i ledelsenbåde på 250m og ved passering første 500m rodd. Men Sverri er bare ett sekundbak, deretter følger Robbie MANSON sekundet bak igjen. Damir MARTIN påfjerdeplass.

Sverri spiser opp noen meter rundt 750m merket, Kjetil har nå bare et fordekks ledelse på dansken. Ved passering 1000m holder Kjetil ledelsen, men sekundet ved 500m har nå krympet til bare 16 hundredeler. Kjetil og Sverri har trent sammen på Årungen og har dermed fått god oversikt på hvilke krefter de to kan by på mot hverandre.

Ved 1250m tar Sverri over ledelsen, når skal Kjetil svare?! Ved 1500m er det Sverri fremdeles i front. 4 tideler i danskens favør. Sverri åpner med en tidligere spurt på Kjetil. Begge to er dødslitne før 1750m merket er passert. Sverri glipper et til tak og nå går Kjetil på. Den halve båtlengden dansken hadde er nå redusert til bare en kvart. Dette vil stå tilslutt på målstreken. Hvem tar gullmedaljen?

Inn over mål er det like fullt Sverri NIELSEN som vinner. Kjetil BORCH er meteren bak inn til sølv. World Rowings ekspertkommentator for anledningen,Europamester Oliver ZEIDLER, melder at Sverri dro fordel av bane 1 i dette løpet. Bronsemedaljen går til Damir MARTIN. Ondrej SYNEK sniker seg inn foran NewZealands Robbie MANSON på femte.


Kjetil oppsumerer løpet sitt på følgende måte til World Rowing:

 “The first 500 meters was really tough as the strong wind was bouncing you around the lanes. Towards the end, I was having to push every 5 seconds but Sverri had another milliliter in the tank than I did. Considering all the surgeries I’ve had before I now feel like I’m on track."  

1. Sverri NIELSEN - 07:24,51

2. Kjetil BORCH - 07:24,93

3. Damir MARTIN - 07:30,94

4. Ondrej SYNEK - 07:33,9

5. Robbie MANSON - 07:34,11

6. Natan WEGRZYCKI-SZYMCZYK - 07:37,50

Gull til Skarstein

Birgit Skarstein på podiet. (Foto Estela Reinoso)

Det var knyttet stor spenning til hvordan duellen mellom israelske Moran SAMUEL og vår egen Birgit SKARSTEIN ville utarte seg i Rotterdam. Vind- og værforholdene kunne minne om en typisk norsk sommer på Willem-Alexander Baan,17 grader i luften, 18 grader i vannet og 3.6 m/s motvind rett fra nord nedover banen.

Fra TV-bildene kunne det se utsom at SAMUEL var tett på SKARSTEIN ut fra startblokkene, men allerede ved 100m rodd var det norsk ledelse, med åpent vann ned til den israelske båten. Ved passering 500m har Birgit vel åtte sekunder på Moran, ned til tredjeplassen er det ytterligere ti sekunder, som holdes av Anna SHEREMET fra Ukraina.

På de neste 1500m er det ingen endring i plasseringene. Birgit øker sin ledelse på Moran til 16 sekunder på 1000m, og 24 sekunder ved passering 1500m. World Rowing’s kommentatorer, Martin Cross og Sarah Cook, lar seg begge imponere av Birgits gode tekniske roing. «I wish my sculling was as smooth as hers,» avleverer Martin, som følges opp av Sarah med: «I wish my catches were as good as hers. Sitting at 36 strokes a minute, but it still looks very patient!»

I mål avleverer Birgiten sluttid på 11:30,11, Moran inn på 12:06,99 til sølv, og tredjeplassen går til Anna på 12:18,36. Til World Rowing melder Birgit følgende:

"This race was really important to us as we were testing out some small technical changes and this just confirmed it for us. Small changes like how I would drop the oar into the water. It’s a very small detail but it adds up over 2000 meters."

Med seier i Poznan og seier i Rotterdram er Birgit vinner av åretsverdenscup i roing! Nå venter det treningsleir for Birgit og de øvrige i den norske troppen i Gavirate og på innsjøen Lago di Varese i Italia, før VM på regattabanen langs Donau i østerrikske Linz-Ottensheim i slutten av august.