Nyheter
#Internasjonal regatta

Herrer Dobbeltsculler åpen klasse kvalifisert til OL

Olaf og Kjetil kvalifiserte seg i 2x til OL i Rio

Kjetil og Olaf til finale

22.05.2016
Etter gjennomført løpsprogram søndag formiddag er fasit mer eller mindre som forventet for de norske roerne. Kjetil og Olaf er på stø kurs for å kvalifisere Norges tiende dobbeltsculler til OL. Resten av lagene må innom oppsamling for å kunne være med videre i kampen om OL-billetter.

Damer singelsculler (W1x)

Nærmest OL-billett: NZL – DEN – IRL – GBR

Marianne startet søndagen med en gladnyhet. Det internasjonale roforbundet meddelte at de fire beste fra kvalifiseringsregattaen vil kvalifisere til Rio 2016, på grunn av at én av de to såkalte Tripariate plassene ikke ville bli benyttet. Vel inne i det første av dagens tre forsøksheat for damenes singelsculler gjorde irske Santia Puspure det klart at hennes navn står på én av de fire OL-billettene. Direkte kvalifisert til semifinale ble henne, Hviterussland og Ukraina. I det andre heatet var det vår skandinaviske sølvmedaljør fra London 2012, danske Fie Udby Erichsen som tok kommandoen. Marianne holder tredjeplassen fra start og har med det sikret direkte avansement til semifinale, men på cirka 1650m passerer latviske Elza Gulbe, sølvmedaljør i årets EM, og ror i mål også foran Tyskland. Det betyr oppsamling for Marianne i ettermiddag kl 16:00. I det tredje og siste forsøket er det ingen som kan gjøre noe med New Zealands Emma Twigg. Hun leder fra start til mål og sikrer semifinaleplassen, sammen med Storbritannia og Russland. Marianne møter Spania, Serbia og Italia i ettermiddag, der det er singelscullerjenta fra Christiania Roklub som har bestetid av de fire.

Damer toer uten (W2-)

Nærmest OL-billett: CHN – ITA – ESP – POL

Anna og Hanna fikk en tøff oppgave i forsøksheatet med kun én direktebillett til finale. I det første av de to forsøksheatene var det Spania som stakk fra feltet og kontrollerte med en fem sekunders ledelse allerede ved første 500m-passering. Anna og Hanna sist ved samme passering, men innenfor sekundet opp til andreplassen. På vei opp til halvveis og 1000m er det ennå svært tett mellom tredje og sjetteplassen. De norske noterer foreløpig fjerdeplass. På den siste halvdelen blir det for langt opp og de to norske damene får en duell mot Serbia inn i mål. Inn til femteplassen og dermed venter oppsamling i morgen mandag. I det andre forsøksheatet er det Kina og Italia som kjemper i front av feltet. Den duellen går helt inn i fjerde og siste 500m, hvor kineserne forlater italienerne i kjølvannet og sikrer direkte avansement til finale.

Herrer dobbeltsculler (M2x)

Nærmest OL-billett: NOR – SRB

Kjetil og Olaf på startstreken i Rotsee nesten nøyaktig på dagen tjue år siden sistnevnte kvalifiserte sin første båt til OL, med firer til Atlanta 1996. I det første forsøksheatet er det Spania som tar føringen foran Tsjekkia og våre to Hortensroere. Men ved passering 500m har spanjolene brent mye av kruttet og det er tsjekkerne og nordmennene som skal kjempe om den ene direktebilletten til finale. På passering 1000m og halvveis er det ennå Tsjekkia i front, men Kjetil og Olaf viser i tredje 500m at det deres baugball som skal over målstreken først. Duellen går et stykke inn i fjerde og siste 500m, men de to tsjekkerne må innse at det er ingenting de kan gjøre med Hortensdobbelen som vinner forsøket. I forsøksheat to er det Serbia som tar føringen, så vidt foran Polen. Ut i den andre 500m øker serberne forspranget og holder ledelsen i mål.

Herrer dobbeltfirer (M4x)

Nærmest OL-billett: NZL – USA

I det første av de to forsøksheatene er det Kina som tar ledelsen ut fra startbryggene, med USA rett bak. De to stormaktene bytter på ledelsen ved passering halvveis og amerikanerne drar fra kineserne inn i tredje 500m. Derimot starter New Zealand på en voldsom opphenting og inn mot mål ser det ut som at amerikanerne skal klare å sikre finalebilletten. Men på målstreken er det kiwiene som får skjøvet sin baugball over linjen først, snyter dermed USA for direkte avansement. I det andre forsøksheatet er det mye nerver ute og går i det startprosedyren igangsettes. Våre fire nordmenn får kjenne på at Russland setter i gang før trafikklysene skifter til grønt. Med det følger en liten forsinkelse i programmet og når båtene er lagt opp på ny og starten får sette i gang på grønt er det like fullt russerne som tar kommando. Ved passering første 500m er det tydelig at nordmennene ikke klarer å henge på Russland og Canada. Russland tar førsteplassen og avanserer direkte til finale. Resten må til oppsamling i morgen mandag.

Rio neste!

24.05.2016

Olaf Tufte og Kjetil Borch vant OL-kvalifiseringen i Luzern i kveld og er klare for OL i Rio i dobbeltsculler!

Norge har med det tre kvalifiserte båter til OL og en til PL

  • Lettvekt dobbeltsculler ved Are Strandli (Stavanger) og Kristoffer Brun (Bergens)
  • Dobbeltsculler ved Olaf Tufte (Horten) og Kjetil Borch (Horten)
  • Singelsculler kvalifisert av Olaf Tufte i VM i fjor. Endelig uttak gjøres av Olympiatoppen etter testløp på Årungen innen 30. mai.
  • Para singelsculler ved Birgit Skarstein (Christiania)

OL-uttak singelsculler

24.05.2016

Norges Roforbund er svært glad for at dobbeltsculleren med Kjetil Borch og Olaf Tufte nå er kvalifisert til OL i Rio etter et strålende finaleløp i Luzern i kveld.

Hva nå med singelsculleren?

Norges Roforbund kvalifiserte gjennom Olaf Tuftes innsats i VM 2015 en kvoteplass til OL i Rio i singelsculler. Det vil gjennomføres testløp på Årungen for utvalgte roere som ikke har OL-plass allerede. Testløpene gjennomføres innen 30. mai under ledelse av assisterende landslagstrener Johan Lidberg. Prosessen gjennomføres i tett samspill med Olympiatoppen, som foretar det endelige uttaket.

Semifinale og oppsamling for øvrige båter

23.05.2016
Les våre referat fra mandagens semifinale og to oppsamlingsløp.

Singelsculler (W1x)

Tretten påmeldte betød som kjent på semifinaler for kvinnene i singelsculler. Etter at Marianne ikke tok seg direkte videre fra forsøksheatet måtte hun innom oppsamlingen, hvor hun rodde i land en andreplass. I semifinalen ble det gjensyn med både Lativa (EM-sølv i år) og Spania, samt at Irland og regattaens forhåndsfavoritt New Zealand også ble å finne i de midtre banene til start. Siste av de seks i første semifinale var Russland.

               Ut fra start viste Marianne gode muskler, her hang hun seg på Irland og New Zealand i front. Christiania-roeren klokker inn en foreløpig tredjeplass ved første mellomtidspassering på 500m. Opp til ledelsen er det litt over to sekunder. Spania jager bare 17 hundredeler bak.

               På vei opp til halvveis og 1000m er det Latvia som setter Marianne under press. Avstanden ned til Spania øker, men ved passeringspunktet er det nå Latvia som så vidt har siste finaleplass i lommen. Marianne knappe 12 hundredeler bak, men over sekundet foran Spania.

               Latvia setter opp farten med en serie krafttak fra 1300m, som blir for tøft for Marianne å følge opp. Da må man dessverre erkjenne at NTNU-studenten ikke har nok av det som skal til for å være med i finalerunden om de siste fire OL-billettene. 4.5 sek er det opp til Latvia på tredje.

               Inn mot mål starter både Russland og Spania innhenting av vår norske dame. Men Marianne holder på arbeidsoppgavene og viser ikke til å skulle gi seg før baugballen er over målstreken. Vel framme på 2000m rodd må man konstatere at 24-åringen har gått ut med alt hun hadde fra første åretak og kjempet tappert om siste finaleplass. Dessverre holdt det ikke og nå venter andre målsetninger for sesongen.

Toer (W2-)

Med den beste fra hvert forsøk plassert i finalen og to oppsamlingsheat på mandagens program var det om å gjøre å bli blant de to beste for å sikre avansement til den avgjørende finalen med fire OL-billetter. Anna og Hanna fikk ikke helt til å sette ut like mye båtfart som resten av feltet i starten, men vel inne i andre halvdel av første 500m hadde de fått godt fart på dampen. Avstanden opp til nummer to, Argentina var litt over sekundet. Videre opp til Italia var det snakk om cirka halvannet.

               I andre 500m blir det svært tydelig at de to foran forsøker å skubbe trekløveret ut av det gode finaleselskap. Italia med 6.39 sek ledelse på Norge, og Argentina nå med litt over fire. Men Anna og Hanna holder på fjerdeplassen, litt over sekundet bak Kroatia ved passering 1000m.

               Opp mot 1500m-merket har kroatene fått det for tøft, og våre to norske damer klatrer opp til en tredjeplass. Men forspranget til de to i front har økt igjen, Argentina nå 4.72 sek foran.

               På siste 500m jobber Anna og Hanna godt, og gir Argentina nok press til at de må opp noen hakk på taktklokken for å sikre avstanden ned til Norge. Inn over mål er det Italia og Argentina som får fortsette regattaen, Norge, Tsjekkia og Kroatia må konstatere at det ikke blir noe dametoer i OL.

Dobbeltfirer (M4x)

Med fem båter til start og kun fire baner ledige i tirsdagens finale, etter at New Zealand og Russland vant sine respektive forsøksheat, var det duket for god gammeldags stol-lek i mandagens siste oppsamlingsheat. I det startlyset skifter fra rødt til grønt er våre fire karer godt på ballen, men det blir raskt klart at det er amerikanerne som tar føringen og dundrer avgårde i ledelsen. Ved første mellomtidspassering på 500m har de 1.09 sek ledelse på sine naboer i nord, Canada. Deretter følger Kina, Italia og Norge med mindre enn 4 hundredelers individuelle mellomrom på tidene fra 1:27 blank.

               Gjennom den andre 500m er det fremdeles USA som fører i front, avstanden ned til Canada øker med nesten tre tideler til passering halvveis på 1000m. Blant de tre siste kjempes det ennå godt om de siste to finalestolene. Norge oppe på en fjerdeplass og inne i det gode selskap, litt over tre tideler bak Italia, men med mer enn seks tideler ned til Kina.

               På vei opp mot passering 1500m er det fremdeles USA som har kommando i front, men nå har både Kina og Italia startet opphentingen. Der klarer ikke vår kvartett å holde trøkket like hardt oppe, Norge med over ett sekund opp til nærmeste stol.

               I spurten inn til mål har den kinesiske drage virkelig begynt å spytte ild. En fenomenalt kraftserie i løpet av de siste 200m sender Kina opp på linje og akkurat foran USA inn i mål. Tre hundredeler skiller de to stormaktene, og Kina leverer nest beste mellomtid på sin siste 500m. Italia sikrer tredjeplassen foran Canada. Og våre fire nordmenn må konstatere at det ikke kan bli noen reprise av OL i Barcelona 1992, der Per Albert Sætersdal fra Fana roklubb, samme klubb som Nils Jakob Hoff, kunne reise hjem igjen med sølvmedalje rundt halsen. Nå venter derimot et meget tøft uttak i singelsculler for de fire nordmennene, der det ikke holder å være beste nordmann, men å kunne bli blant de åtte beste i verden.

Følg vår resultatoppdatering her.