Tallene viser dog at det fortsatt er et klart mindretall. 8. mars 2022 handler derfor nok en gang om å få flere kvinner inn i lederverv og trenerroller i norsk idrett. Du kan følge NIF sitt arrangement Idrettens Kvinnedag fra kl 12:30 i dag hvor temaene blir dekket. Kunne vi ikke bare funnet en faktor vi enkelt kan endre og hvorfor har vi ikke gjort det allerede? Så enkelt er det altså ikke. Idretten ble startet av og for menn for lenge siden, og ble på den måten etablert på mannlig premisser. Med det i mente er det kanskje forståelig at en kjønnsbalanse mellom kvinner og menn ikke skjer helt av seg selv. I litteraturen og i det virkelige liv finner vi at det må endringer til på flere nivåer, både individuelt, mellommenneskelig, organisatorisk, strukturelt og sosiokulturelt.
I Kunnskapsgrunnlag for Prosjekt Likestilling, Hedmark idrettskrets med samarbeidspartnere hentet fra NIF er det et sentralt funn at kvinner ikke har den selvtillit, mestringstro og trygghet som trengs til å ta på seg trener- og lederroller i idretten. Mestringstro er viktig for motivasjon og forårsakes av blant annet positive erfaringer, støtte, samt observasjon og læring av andre i liknende situasjoner. Dette kan påvirkes gjennom vårt miljø, vår organisasjon og samfunnet generelt. Prosjektet har blant annet vært med på å lage grunnlaget for en verktøykasse for rekruttering av kvinner til verv i klubber. Ta en titt her: #GNIST
I 2020 inviterte Martha Lande, Marte Krogsrud og undertegnede til første åpne møte i kvinnenettverket i norsk rosport. Kvinnenettverket er et initiativ for å skape en arena der kvinner i norsk roing kan møte andre kvinner på tvers av klubber og roller. Arenaen skal være et fellesskap der vi kan utveksle erfaring og dele kompetanse. Et sted man kan sparre med andre og utvikle seg. En del av vår ambisjon er at flere føler en tilhørighet i sporten, slik at man blir i idretten over tid og finner det naturlig å prege norsk roing som ledere, trenere, dommere og mye mer. I kvinnenettverket kan man finne fungerende forbilder og etterhvert plukke opp nye lovende. Vinter 2020-21 ble det arrangert månedlige møter på zoom. Fremover håper vi på et par fysiske møter i året med faglig og sosialt innhold. Det vil komme mer informasjon om dette. For de somer interessert kan man bli medlem av gruppen på facebook «Ro-Norges kvinnenettverk».
Personlig var jeg dessverre ganske historieløs når det gjaldt kvinnelig ro-historie, selvom jeg har vært aktiv roer i mesteparten av mitt liv. Etter møtene med disse erfarne damene vet jeg at den inkluderer mange dyktige roere opp i gjennom, og andre personer som har stått på i kulissene, både før min tid og mens jeg ikke har sett. Noen ganger kan det faktisk få meg til å boble over av inspirasjon – jeg gleder meg til fortsettelsen!
Gratulerer med kvinnedagen!
Anna Sture