Junior Em 2016

Junior-EM oppsummert

10.07.2016
Flere av båtene har levert gode søknader om videre vurdering til VM senere i sommer, selv om det på resultatlisten er et stykke opp til medaljene.

Junior herrer toer (JM2-)

NOR    ANDREAS ERICHSEN BERGE – Bærum Roklub

           EINAR SOLBAKKEN – Moss Roklubb

Andreas og Einar avleverte tre solide løp i Trakai, og nådde rett til A-finalen uten omveier. I forsøksheatet viste de progresjon fra en foreløpig fjerdeplass ved passering første 500m, videre opp til tredjeplass ved passering halvveis på 1000m, og videre til en andreplass ved passering 1500m rodd. Inn til mål legger de noe press på Tyrkia og går med andreplassen rett til semifinale.

I semifinalen er det plasseringsmessig litt mindre spennende, de to guttene har tredjeplassen ved passering 500m og holder den helt til målstreken. Dermed videre til finale og mulighet til å kjempe om medaljene.

I finalen gjør de to sitt beste med å holde seg med feltet. Leverer sin raskeste første 500m i mesterskapet, men får det tøft inn i overgangen opp til passering halvveis. De holder ennå kontakt med Frankrike og Tyrkia ved 1000m, men på siste halvdelen inn i mål blir det for tøft. Andreas og Einar må nøye seg med en sjetteplass i EM. Men viser overfor Kraftsenterutvalget i Norges Roforbund at de vil være på startstreken når årets VM går av stabelen på Willem-Alexander Baan i Rotterdam, Nederland.

Junior damer dobbeltsculler (JW2x)

NOR    MAJA ASPENES – Horten Roklubb

           AMANDA HELSETH – Aalesunds Roklub

Maja og Amanda viste også god progresjon gjennom helgens tre løp. Særlig oppsamlingen lørdag ettermiddag gikk raskt, selv om konkurrentene viste seg noen hakk hvassere. I forsøksheatet hang de to jentene seg godt på Serbia ut fra start i første 500m. Men det ble nok litt tungt å henge med videre inn i ål. Like fullt en femteplass og til oppsamling.

           Der det kanskje så ut som bremsene ble satt på i forsøket, viser Maja og Amanda svært gode takter i oppsamlingsløpet. Kjapp ut fra start og arbeider 500m-tiden stadig nedover på hver mellomtidspassering. Sammenlignet med verdens beste juniortider gjør de to jentene troppens nest beste prestasjon i dette Europamesterskapet. Femteplassen betyr at jentene ror C-finale søndag.

           I C-finalen blir det en tett duell med Hviterussland fra start til mål, med en sterk avsluttende spurt og inn som nummer to.Selv om man på resultatlistene ikke lå på topp, har de to jentene vist at de er på rett vei i den videre uttaksprosessen til VM.

Junior herrer dobbeltsculler (JM2x)

NOR    ULRIK WIE-SOLTVEDT – Bergens Roklub

           SIMEN SCHI SKJØLSVOLD – Fredrikstad Roklub

Ulrik og Simen var begge to svært nære å bli tatt ut til dobbeltfireren i forkant av årets EM. Dobbeltsculler er ingen dårlig klasse å få bryne seg på og de to guttene viste gode takter gjennom sine tre løp. I forsøket ble det vel tøft å følge Ungarn i front, men de holdt Georgia på god avstand og lot ikke farten falle på siste 500m inn i mål der de endte på en femteplass. Det betød oppsamling senere på dagen.

           I oppsamlingen var guttene enda tøffere ut fra start og noterte fjerde beste passeringstid på første 500m. Gjennom midtre 1000m kjemper gutta mot arrangørens naboland i nord, Estland og Lativa. Estland mobiliserer til en tøffere spurt enn hva Ulrik og Simen får til, men våre to norske gutter avleverer likefull god siste 500m, og får en god luke ned til Latvia. Femteplassen betyr at det venter C-finale på søndag.

           Søndagens C-finale er ikke like spennende for endring i foreløpig resultat ved hver 500m-passering. Ulrik og Simen har greit tak om tredjeplassen fra start til mål. På de to siste 500m noterer de dessuten nest beste mellomtid, men Estland snapper denne gangen også målgangen før de to nordmennene. Tredjeplass i C-finalen betyr en 15.plass totalt. Og det knytter seg spenning til om prestasjonene de to har levert sees på som en forsterkning av tidligere nevnte dobbeltfirer på veien mot uttak til VM.

Junior herrer dobbeltfirer (JM4x)

NOR    JONAS SLETTEMARK JUEL – Norske Studenters Roklub (NSR)

           MARTIN STEINNES – Bergens Roklub

           NICOLAY BJØNNES YNGSDAL – Ormsund Roklub

           LARS BENSKE – Fredrikstad Roklub

Jonas, Martin, Nicolay og Lars fikk størst uttelling med antall løp i årets EM. Etter å ha måtte ta turen innom oppsamling lørdag, hvor de etter er overbevisende løp sikret semifinalebilletten, ble det også to løp søndag i stedet for ett. I forsøket lørdag morgen var det kun to direktebilletter til semifinalen og rett fra start var det tydelig at de skulle det bli kamp om til døren. Våre fire nordmenn holder god kontakt med de tre i front i løpet av de første 1000m, med i tredje 500m holde ikke de norske dampen like godt oppe. Inn til en fjerdeplass og ny sjanse i oppsamling samme dag.

           På plass i oppsamlingen gjør de fire en tregere første 500m enn de fire i front, men på vei opp til 1000m viser maskineriet seg å være velsmurt. Nest raskeste andre 500m og tredjeplass ved passering 1000m, og det er fasit i tredje 500m også. Inn mot mål er det nordmennene som er raskest på mellomtiden, men har 1.90 sek opp til Ukraina på andre. Det betyr uansett lite, for med tredjeplass er de fire norske sikret semifinaledeltagelse. I tillegg er dette løpet troppens beste prestasjon sammenlignet med verdens bestetid på 94,9 %.

           I semifinalen går det igjen svært raskt for seg på første 500m. De norske får ikke like kjapp fart ut fra blokken som Hviterussland, Ungarn og Tsjekkia i front. Med drøye fem sekunder i disfavør etter første fjerdedelen av løpet er det en veldig tøff opphenting som må til for å sikre A-finalebillett. Selv om distansen opp til A-finaleplass øker ved passering 1000m, får de norske måle gode krefter med Østerrike. De to nasjonene utkjemper en tøff duell hele veien inn til mål, bakerst i feltet, men det er østerrikerne som sniker baugballen over mållinjen under halvsekundet foran Norge. Hviterussland som gikk ut tøffest klarer ikke å holde stand mot Tsjekkia, Ungarn og Belgia, som tar A-finalebillettene.

           I B-finalen viser det seg igjen at våre fire nordmenn har rom for forbedring på første 500m. Men inn i andre mellomtid og opp til passering halvveis noterer de tredje beste tid på intervallet, og det er knappe sekundet som skiller Ukraina, Østerrike og Norge, i samme rekkefølge. I den tredje 500m er det Norge som har mest fart å by på og har foreløpig tredjeplass i B-finalen. På de siste 500m inn mot mål er det våre fire gutter som kontrollerer foran Østerrike og Ukraina. Hviterussland kan heller ikke føle seg altfor trygg før målpassering. Norge inn på tredje i B-finalen og en 9. plass totalt i årets EM. Det blir uten tvil en spennende fortsettelse på uttaksprosessen frem til VM i Rotterdam.