Junior VM 2015

Oppsummering Juniorvm 2016

Junior VM tropp i Rio

Herrer dobbeltsculler (BM2x) – Martin Helseth (Aalesunds rk) og Oscar S. Helvig (NSR)

GER ut som en rakett fra startblokkene i dagens finale og tar ved passering en imponerende ledelse på over 1.33 sek ned til ESP på andreplass. Martin og Oscar 3.9 sekunder bak GER i front, men disse gutta er så drevne nå at her skal man ikke bekymre seg for hva som skjer i første halvdel. Medaljene deles ut til passering 2000m og selv om avstanden opp til GER øker ytterligere ved passering halvveis, følger Martin og Oscar løpsplan. 6.26 sek bak ved 1000m, men en tredjeplass bak NED på andre. I den tredje 500m setter nordmennene farten opp og starter kjøret for å plukke de siste to plasseringene i front. Ved 1500m har GERs forsprang blitt redusert med ett sekund og NED må starte å skjønne at her kommer de norske vikingene farlig fort bak dem. Og i den siste 500m er det tydelig at nordmennene skal spurte raskest. NED må se nordmennene ta fra dem sølvet, men det blir litt for langt opp til GER som vinner med rett under en båtlengde. Uansett Martin og Oscar sikrer SØLV i Plodviv! Resten av Norge kan starte å glede seg til årets VM, der dobler Martin og Oscar mannskapet med Erik Solbakken (Moss rk) og Bjørn-Jostein Singstad (Horten rk). De fire skal jakte på billett til OL i Rio 2016!

Damer singelsculler (BW1x) – Thea Helseth (Aalesunds rk)

Der det så u til å mangle litt krefter i gårsdagens semifinale viste Thea Helseth at hun hadde mer på lager og tok ledelsen ut fra startblokkene i dagens B-finale. Men RUS i banen ved siden holder høyere fart når takten legges om ved 250m rodd og Thea er på andreplass 1.61 sek bak ved første 500m-passering. Inn i den andre 500m og på vei opp til 1000m må Ålesundsjenta se CHN ro seg forbi på merket er det 2.93 sek opp til RUS i front. UKR oppe på siden av Thea og USA og ITA umiddelbart bak. På den tredje 500m er det CHN som kontrollerer i front, men RUS og Thea ror omtrentlig like fort opp til passering 1500m. RUS med et forsprang på 3.26 sek ned til den norske jenta og igjen bare noen små hundredeler ned til fjerdeplassen, USA. Men i den siste 500m er det Thea som mobiliserer den raskeste spurten når det gjenstår 200m av løpet. CHN er det lite å gjøre med, men RUS må se at Thea bokstavelig talt fosser forbi inn til en andreplass i B-finalen, som er en meget respektabel 8. plass totalt i årets U23 VM. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Til Semifinaler

Onsdag rodde Adrian inn til en andreplass i sitt innledende forsøksheat. Ut fra start var han i en god duell med PER, ved passering 500m var det ikke mer enn 3 hundredeler mellom dem. Men ITA hadde føringen og BRA forsøkte godt å holde følge, henholdsvis 7.14 sek og 1.75 sek foran Adrian. I andre 500m rodde nordmannen seg greit forbi både PER og BRA, men avstanden opp til ITA økte til 11.65 sek ved passering 1000m. I den siste halvdelen av løpet får italieneren Gentili anledning til å ta ytterligere to sek på Adrian, men det er ingen bak som truer andreplassen. Det vil si avansement til kvartfinale.

På grunn av dårlig værmelding i helgen ble en rekke løp flyttet frem på torsdag. Det betød at Rebekka og Aasta måtte til pers tidligere, samt kunne måtte innom oppsamling på ettermiddagen. I sitt forsøksheat ble det, som i Adrians løp, over sju sekunder opp til ledelsen fra GER allerede ved passering 500m. Med kun to direktebilletter til semifinaler hadde jentene en tøff oppgave å ro seg opp til GBR på andreplass. Ved passering halvveis har Rebekka og Aasta satt de nordiske mestrene fra DEN på plass og passert JPN, men forspranget opp til GER i front øker med ytterligere seks sekunder. Gjennom tredje 500m arbeider de norske jentene seg gjennom med USA i sikte foran, men må nok konstatere at semifinalebillettene har røket. Tross oppsamling fortsetter Rebekka og Aasta å følge raceplan, ror forbi USA, som har satt ned tempoet på siste delstrekket inn i mål. 3. plass på Norge, 15.18 sek bak GER og GBR på andre.

Så fort første delfinale starter er det ingen nye sjanser å benytte seg av. Er man ikke blant de tre beste, blir resten av regattaen en konkurranse om plassering under de beste. I kvartfinalene betyr det at man enten går man videre til semifinale hvor videre avansement til medaljefinalen er mulig, eller at man plasseres inn i å kjempe om i bestefall en 13. plass. For Adrians del var det god sprut ut fra start i den andre kvartfinalen. Tett duell med NZL foran og URU bak. På passering 500m var det 8 hundredeler opp til NZL på tredje og 19 hundredeler ned til URU på femte. Inn til passering 1000m og halvveis har hundrededeler vokst til hele sekund. NZL 1.17 sek foran og URU nøyaktig ett sekund bak. I det tredje delstrekket tar Adrian innpå NZL, men har ennå 36 hundrededeler opp til semifinalebillett. URU har kastet inn håndkledet og er over fem sekunder bak. I siste strekket fra 1500m og inn i mål er det tak for tak mellom Adrian og NZL. Men kiwien finner fram akkurat det siste, lille ekstra. 1.13 sekunder skiller dem, og det blir dessverre semifinale C/D på Adrian med en sur fjerdeplass torsdag ettermiddag.

Med ett løp på formiddagen allerede for jentene var det viktig med god restitusjon før ettermiddagens oppsamling tok til. Igjen er det en femteplass på Rebekka og Aasta ved passering 500m, men avstanden opp til tvillingsøstrene fra RSA er ikke mer enn 3.8 sek. Opp til halvveis spiser de norske jentene opp forspranget til RUS, men har ennå tre sekunder opp til JPN på tredjeplass. Skal videre avansement sikres må Rebekka og Aasta ro inn til minst tredje ellers venter det C-finale på dem. Men det er tydelig i den tredje 500m opp til passering 1500m at Norge ikke vil ta til takke med laveste finale. Jentene ror den raskeste tredje 500m av alle i feltet og knekker JPN, som taper nesten 10 sek til de norske. Opp til SLO på andreplass er det heller ikke mer enn litt under 7 tideler. Men i spurten inn til mål er det SLO som smetter forbi med et siste avgjørende tak. Rebekka og Aasta videre til semifinale med en tredjeplass, 3.98 sek bak RSA som vinner oppsamlingen, men under 4 tideler bak SLO.

Finaler

Aasta Andreassen (Christiania Roklub) og og Rebekka Wiberg-Bugge (Moss Roklubb) tok lørdagn en solid 3. plass i B-finalen i dobbeltsculler i Junior VM i Rio. Jentene lå på femteplass ved passering 500m, men rodde seg oppover i feltet. En sterk spurt og raskeste siste 500 m ble belønnet med 3. plass i B-finalen, og 9. plass totalt.

Adrian Lindgren (Tønsberg RK) vant C-finalen, etter et meget tett og spennende løp. Han ble med det nr 13 totalt.