Nyheter
#Nasjonal regatta

Norgesmesterskapene 2023

Informasjon om mesterskapene i helgen.

Det er endelig duket for det etterlengtede Norgesmesterskapet, og det arrangeres i år på Årungen av Ormsund Roklub. Som noen tidligere år så går åtterløpet på fredag ettermiddag/kveld, mens alle de andre løpene går lørdag og søndag. Spesielt i senior herreklassene ser vi at det er meget god deltagelse, med semifinale i flere store lagbåter og hele 11 åttere påmeldt. Dette er en helg vi alle gleder oss mye til, og foreløpig er været lovende. Selvom det er meldt endel vind i helgen, så ser det ut som at det skal bli rettferdige forhold om en noe bølger. Det er også meldt medvind, noe som kan gi noen nye rekorden, og det er alltid like spennende!

Helgen blir streamet på youtube, og det kan du se her.

Ellers ser du alt av trekningslister, resultater og annen viktig informasjon her.

Det er noen gjeve pokaler som skal deles ut i helgen, en kongepokal i dameklassen og en i herreklassen. For å være med i kampen om disse er man nødt til å ro i seniorklassen, og selvfølgelig ta gullet. Utover det skal pokalen gis til den beste prestasjonen på tvers av båtklasser, men den må ikke deles ut om komiteen ikke mener det har vært sterke nok prestasjoner. I tillegg til dette så er det Emil Mørchs pokal som skal deles ut til den klubben med helgens totalt beste prestasjon, og etter å ha sett påmeldingen, så står det trolig mellom Norske Studenters Roklub og Christiania Roklub. Men, ingenting er avgjort og her må lagene høyt opp på resultatlistene for å samle poeng. Denne kampen kan fort Bergens, Fana, Bærum eller Aalesunds Roklub også begi seg utpå. Som sagt, her gjelder det å sanke så mange poeng som mulig i alle båtklasser, både U19 og senior.

Ofte lages det en "who to watch" liste når det er internasjonale mesterskap, og vi skal ta for oss noen av båtklassene iallfall.

I herre senior singelsculler ser vi at det er flere av de store navnene som mangler, men det er nå ikke sikkert det forandrer hvem som blir Norgesmester allikevel. Her stiller blant annet Martin Helseth fra Aalesunds Roklub, Jonas Juel fra Norske Studenters Roklub og Ask Tjøm fra Tønsberg Roklub. Førstnevnte er en man alltid kan regne med, og har både vært på denne pallen tidligere, samt øverst på den. Neste mann kan skilte med bronse i denne båtklassen fra U23VM i 2019, samt at det ryktes at han har levert noen solide prestasjoner på interne løp i år. Sistnevnte er en man alltid må regne med, han kommer ofte og tar innersvingen når man minst venter det, og til tross for at han er lettvekt, så hindrer ikke det ham i å oppnå stor fart blant åpen klasse gutta. Deretter har vi noen utfordrere med Ole Amund Storlien fra Norske Studenters Roklub, Mathias Wie fra Bergens Roklubb, Erling Øyasæter fra Os Roklubb, Fredrik Reite fra Aalesunds Roklub, Oskar Sødal fra Kristiansand Roklubb og Oskar Gjerland fra Ormsund Roklub. I tillegg er det alltids noen som både over og underpresterer under NM, så her er alle muligheter åpne.

I dame senior er det bare seks damer til start, og her er forhåndsfavoritten Inger Kavlie fra Christiania Roklub som nylig satte ny norsk rekord i dame senior singelsculler under VM tett etterfulgt av Thea Helseth fra Aalesunds som har vært på toppen av denne pallen tidligere og levert solide interne løp i denne båtklassen i år. I tillegg er det Oda Aagesen fra Kristiansand Roklubb som er utfordrer her, sammen med Caroline Østbø fra Stavanger Roklub som nylig representerte i U23EM i denne båtklassen.

I tillegg er det stor spenning til kveldens åtterløp der det har vært tøff melding fra noen av lagene. Norske Studenters Roklubb har vært ubeseiret siden tidenes morgen, men er det noen som kan utfordre dem i år? Christiania Roklub bør nevnes der de har et lag bestående av flere unge og raske U23 roere, samt Ormsund Roklub som i fjor tok sølvmedaljen, klarer de å forsvare sølvet, eller er de klare for å kjempe om gullet?

I dame senior dobbeltsculler er det en stor gullfavoritt med Jenny Rørvik og Thea Helseth fra Aalesunds Roklub. De kvalifiserte akkurat kvoteplass til OL i denne båtklassen forrige helg under VM, og er en duo vin har sett mye til tidligere. Her er det ingen store utfordrere, men Inger Kavlie og Samantha Henriksen fra Christiania Roklub kan overraske med tanke på hva de har levert tidligere i år.

Det er stor spenning til flere andre klasser, som Dame U19 singelsculler der Fay Lange fra Bærum Roklubb stiller, og kan for tredje år på rad ta gullet hjem. Kanskje ikke uten kamp fra sommerens dobbeltsculler partner, Ane Høien fra Trondhjems Roklubb, som leverte sterkt i singelsculleren denne våren. De to jentene tok femteplass i U19VM i sommer, og det blir spennende å se hva de leverer i helgen.

Blant senior menn dobbeltsculler så er er det kanskje flere favoritter, for her har mange gode roere satt seg sammen med klubbmakkeren sin. Vi har blant annet Kjetil Borch og Nicolai Haraldseth fra Horten Roklubb, og de møter Jonas Juel og Ole Amund Storlien fra Norske Studenters Roklub som virkelig vil utfordre dem, samt Martin Helseth og Fredrik Reite fra Aalesunds Roklubb og Mathias Wie og Kristoffer Brun fra Bergens Roklubb vil alle være med i kampen om medaljene. Vi har også brødrene Solbakken, Einar og Erik, fra Moss Roklubb, som man heller aldri skal avskrive fra listen.

Dameåtteren senere i dag, kan Christiania Roklub ta pokalen hjem igjen? Aalesunds brøt seiersrekken deres i 2021, og har ikke de kanskje blitt enda litt bedre det siste året? Vi har her også en dameåtter fra NTNUI roing som nettop kom hjem fra EUSA games (Student EM), der de leverte en veldig sterk fjerdeplass. Kan dette bli et tett og spennende løp? Det er ikke mange timene til vi får det svaret.

Det er mange løp det er flere båter vi skal følge med på, og i HU19 åtteren kan det se ut som at Bergens og Bærum vil ha en kamp helt til målstreken. Iallfall hvis man ser på resultater fra dem denne sesongen i enåret roing.

Som vi gleder oss til denne helgen.

Vi ønsker lykke til til Ormsund Roklub med arrangementet, og stort lykke til til alle utøvere, trenerne, foreldre og støtteapparat!