Nyheter
#Nasjonal regatta
Fotograf: Estela Re-Ma
Fotograf: Estela Re-Ma

Norgesmesterskapene 2021 er historie

Har det vært tidenes beste Norgesmesterskap i roing noensinne? Det har vært duket for en helg (10.-12.september) på Årungen Rostadion der det har vært variabelt vær, men gode roforhold alle tre dagene. Fredag og lørdag var det særdeles raske forhold.

I forkant av arrangementet jobbet Christiania Roklub, som arrangør, på spreng med å få alt på plass i tide. Spesielt var det ekstra arbeid med covid-19 restriksjonene, men det gjennomførte de på strak arm. Klubbene ble delt i puljer, det ble satt opp fargekodede toaletter, det var sperrebånd og alle måtte registrere seg ved ankomst og fikk utdelt farget armbånd deretter.

Det var en ivrig dugnadsgjeng som gjorde klar stadion til NM. Kjetil Kristiansen godt hjulpet av Oskar Sødal styrte gjengen som jobbet med streamingen med en stø hånd både i forkant og underveis i mesterskapet. Uten forbehold var det tidenes beste streaming av en norsk regatta, og det håper vi ikke er siste gang.

Rekordføre

Det var meget gode vind- og vannforhold fredag og lørdag, og det ble satt banerekorder for mange av båtklassene som gikk disse dagene, i hovedsak på damesiden. I dame senior åtter senket Aalesunds roklubb den to år gamle rekorden til Christiania Roklub med 3,7 sekunder, til 6:39,1 min. I dame senior firer uten (DS4-) gikk både NSR og CR under banerekorden fra 2019, men det var NSR som gikk av med seieren etter et ytterst spennende løp helt til målstreken. I dame senior para singel (DSPR1x) satte Birgit Skarstein fra Christiania Roklub ny banerekord på 9:59,5. Den nybakte paralympiske mesteren var kun var 1,7 sekunder bak sin egen verdensrekord. Som mange er klar over, er distansen på Årungen Rostadion korrekt for en åtter, men for en singelsculler vil strekket være omtrent en båtlengde for langt, hvilket innebærer nærmere to sekunder i singelsculler. Do the math. I dame senior lettvekt singelsculler (DSLv1x) fikk vi se en velfortjent banerekord. Maia Lund fra Bergens Roklubb senket den 30 år gamle banerekorden til Oslo Roklubbs Christine Helle med hele 9,7 sekunder, og kom inn på tiden 7:37,3, som for øvrig kun er 13 sekunder bak verdensrekorden i denne klassen. Den aller største rekordforbedringen kom imidlertid i herre senior lettvekt toer uten (HSLv2-), hvor Fana barberte av hele 18,7 sekunder på Bergens banerekord fra i fjor, og kom inn på tiden 7:21,3.

Spennende oppgjør

Det ble svært mange meget tette oppgjør på målstreken, og det var mye bevegelse og endring i plasseringer underveis i løpene, noe vi ikke alltid ser i Norge. Det var ikke ofte at de som ledet fra start ledet hele veien. Det mest spennende løpet i så måte var dame senior firer uten (DS4-), hvor NSR og CR byttet om på å lede flere ganger i løpet av løpet, og knivet hele veien inn til mål, hvor det hele måtte avgjøres ved målfoto. Dette viste en klar halv bauballs seier til Norske Studenters, men det er verdt å merke seg at tidtakingen er manuell, og at det med slike tette oppgjør vil bli klokket et noe større forskjell mellom båtene i mål enn det som er tilfelle. Moro var det i hvert fall å følge med på underveis, og det var få tilskuere som klarte å sitte under innspurten. Et tilsvarende oppgjør ble utkjempet i herre senior lettvekt singelsculler (HSLv1x); hvor vi igjen fikk se endring i plasseringer underveis, men hvor Fredrikstads Lars Benske klarte å smette forbi Kristiansands Oscar Sødal etter en forrykende spurt.

Emil Mørchs pokal

Etter å ha tapetsert pallen i herre senior firer uten, samt tatt en rekke gullmedaljer jevnt fordelt utover herrer og damer på både junior- og seniorsiden, var det en fornøyd rosjef fra Norske Studenters Roklub som kunne krone seg med Emil Mørchs pokal for beste klubb sammenlagt i Norgesmesterskapene 2021. Fana Roklubb kom inn på en sterk annen plass der de tok en rekke gullmedaljer både for junior jenter og junior gutter; de hadde kanskje tidenes NM?

Kongepokaler

Kongepokalene i år ble delt ut til, ikke overraskende, Martin Helseth for sitt løp i herre senior singelsculler. Han satte seg en ny personlig rekord i løpet, og har heller aldri før mottatt kongepokalen. Birgit Skarstein ble vinneren blant damene, der hennes løp gikk vanvittig fort!

Vi takker for engasjementet, dugnadsinnsatsen og for deltagelsen på årets Norgesmesterskap!

Hvis du ikke rakk å se alle løpene i helgen, kan du fint ta en titt igjen. Streamingen finnes nemlig her.

Resultater fra hele helgen:

Fredag

Lørdag

Søndag