Nyheter
Foto: Jan Wang Norderud
Foto: Jan Wang Norderud

Norgesmesterskapene i roing 2022

Norgesmesterskapene i roing ble avholdt på Årungen rostadion med 125års jubilanten Norske Studenters Roklub som arrangør 26 – 28 august. Årungen viste seg fra sin beste side med solskinn og lite vind og roerne ga publikum flere spennende løp hvor ingenting var avgjort før de krysset målstreken.

I tillegg til god racing på vannet hadde NSR lagt opp til en festhelg for rosporten med felles middag til roere fredag ettermiddag sammen med 8+ løpene og bankett på klubbhuset i Huk Aveny søndag kveld. NSR sørget for solid gjennomføring av arrangementet, speakertjeneste og livestream som gjør det mulig å gjenoppleve helgen.

Grunnet plassering av årets verdensmesterskap i roing (18 –25 sept) ble Norgesmesterskapene arrangert noe tidligere enn sesongavslutningen vi er vant med i september. Det er derfor flere regattaer igjen i inneværende sesong, bla Norgesmesterskapene i coastal 25/25 september i Moss.

Kongepokal til Skarstein og Tjøm

Etter mange gode prestasjoner vant Birgit Skarstein og Ask Jarl Tjøm kongepokalen for beste prestasjon. Etter løpene i para singlescullerog lettvektsinglsculler.  

Tidligere OL medaljør Kjetil Undset leder kongepokalkomiteen og sa i tildelingen «Det var mange gode prestasjoner og vi har denne helgen fått tider tatt i medvind, flatt vann og motvind. Men jeg er sikker på at vi har landet på de rette vinnerne.»

Birgit startet NM som cox for klubben hennes Christiana roklub og rodde inn til NM bronse i åtter for herrer. 

Lørdag rodde Birgit Para 1 singlesculler og gikk til topp foran Ragnhild Myklatun og Hedda Haldorsdottir.

Birgit: “Det har vært så mange rå prestasjoner i dameklassen denne helgen, så å få tildelt Kongepokalen her er stort. Samtidig føler jeg jo også at jeg deler den litt med alle de andre her som pusher meg på trening hvereneste dag. Det Ask leverte i dag var helt vanvittig, så det var skikkelig fortjent at han stakk av med Kongepokal i herreklassen!”

“Det var en smått absurd opplevelse å stå på startstreken for å konkurrere mot mine landslagskamerater, jeg hadde aldri trodd jeg skulle ta medalje i herre tungvekt! I NM konkurrerer vi for klubben vår, og å få coxe åtteren til Christiania Roklub var en ære. Vi fikk trent litt på Bogstadvannet og litt her på Årungen. Det er åtte sterke og svært habile roere som produserer mye kraft, og åtter går jo sabla fort, så du får bra med vind i håret. Jeg tror jeg hadde nesten like høy puls da jeg coxet som da jeg rodde selv, når du er en del av et lag vil du jo så gjerne levere for de andres skyld også. Som cox må du holde tunga rett i munnen for både å styre rett og å få ropt ut kommandoer til laget underveis i løpet, og hele konkurransen var veldig jevn. Jeg er skikkelig imponert over det gutta fikk ut, og jeg hørte fra de som sto på landat jeg ropte så høyt at ordene kunne høres helt til publikum, så at vi spurtslo oss inn til en bronsemedalje var stor stas!”

(Det var ikke uventet arrangørklubben selv, NSR, som vant herrer åtter foran Ormsund på andre.)

Ask startet NM med å ro åpen klasse singlesculler på lørdag hvor han rodde inn til en bronsemedalje like bak Martin Helseth (Aalesunds Roklub) som tok gullet tett etterfulgt av Kjetil Borch (Horten Roklubb).

Søndag rodde han lettvektsinglesculler hvor han toppet pallen over makker Lars Benske (Fredrikstads roklub) (Sølv) og Oskar Sødal (Kristiansand roklubb) (Bronse). Det var dette løpet han ble tildelt Kongepokalen for. 

 Ask Tjøm: "Det er utrolig kult. Og det er en anerkjennelse jeg ikke har fått før, noe jeg setter utrolig pris på og betyrmye for meg." og fortsetter «Jeg hadde ikke helt dagen under åpen klasse single i går,men følte at jeg hadde dagen i dag noe som resulterte i sier og Kongepokalen som jeg er utrolig fornøyd med.»

Begge svarer at nå bli fokuset fremover mot VM som går i fra18-25 september i Tjekkia.

 

Emil Mørchs pokal

I tillegg til Kongepokalen blir det også i NM konkurrert om Emil Mørchs pokal som evigvandrende premie til beste klubb. Beste klubb utregnes med en poengskala med 4 poeng til 1. plass, 2 poeng til 2. plass og 1 poeng til 3.plass i alle junior og seniorløp i NM.

 

57 poeng: Christiania Roklub

26 poeng: Bærum Roklubb

25 poeng: Norske Studenters roklub

19 poeng: Aalesunds Roklub

12 poeng Drammen Roklubb og Bergens roklubb

Se utregning under

 

Video fra løpene i helgen finnes her: Norgesmesterskapene 2022

 

Resultater: Norgesmesterskapene i roing resultater 2022

Norgesmestere gjennom tidene