Nyheter
#Nasjonal regatta

Norgesmesterskapet 2023 er historie

Tre dager med varierende vær på Årungen Rostadion er unnagjort.

Norgesmesterskapet er i historie for i år, og vi ønsker å takke Ormsund Roklub for en heidundranes god innsats. Det krever en stor dugnadsgjeng til å få tre dager til å gå så på skinner, med ferske baguetter, suppe og burgere i fleng, båtholdere, regattakontor, streaming, båtførere og sikkert mer til for at det skal bli regatta.

Fredag startet med opphold og fine roforhold. Det var forsøk i to av åtterklassene, og siden klubber må kunne bruke samme båt i flere klasser, er det god tid mellom løpene som gjør at det kanskje blir litt langdrygt, men med pizza bakt i steinovn og mye publikum gjorde det ventetiden hyggelig. Dessverre ble det litt regnbyger, men siste løp kom seg nesten over banen før det virkelig ble vått. Denne kvelden var det på mange måter duket for noe av det gjeveste under NM, åtterløp i alle klasser. Det er noe med det at klubber klarer å samle åtte menn, kvinner, gutter og/eller jenter og får en båt til å ro over banen. I år var det jentene fra Aalesund i U19 åtter som vant foran Christiania og Stavanger. For guttene var det Bærum Roklubb som gikk av med seieren foran Bergens og Christiania. For seniordamene så var det Christiania som var soleklart over målstreken først, etterfulgt av Norske Studenters Roklub og så NTNUI Roing. Kvelden ble avsluttet med åtterløpet for senior herrer der Norske Studenters Roklub har vært uovervinnelige i altfor (?) mange år, så her var det knyttet stor spenning til om klubben på andre siden av Frognerkilen kunne utfordre dem. Det var Fana, NSR og CR som hadde pekt seg litt ut i forsøkene, der det ikke var mange som hadde kalkulert inn Fana til noen kamp om medaljene. Finalen var i gang og NSR tok ledelsen utover i løpet, og om de ikke vant med like mange lengder som i fjor, så vant de med god margin. Christiania Roklub fulgte opp med sølvmedaljen og drøye to sekunder bak kom Fana Roklubb og sikret seg bronsemedaljen med flere sekunder til fjerdeplass.

Lørdag var det duket for mange spennende løp, og til tross for at noen av klassene var preget av sykdom, så ble det en dag med flere medaljer som ble gjort opp over de siste 500 meterne. I herrer senior var det derimot Ask Jarl Tjøm fra Tønsberg Roklub som gikk for det fra start. Han bestemte seg, og selvom både Jonas Juel (sølv) og Martin Helseth (bronse) leverte et sterkt løp, var det ingen som kunne hamle opp med Ask på lørdag. Videre holdt regnet seg unna denne dagen, selvom det var medvind under forsøkene, og mer motvind under finalene. Blant annet tok Årungen Ro og padleklubb tok sitt første gull i NM noensinne, i U19 damer toer uten. Maia Lund tar gullet hjem til Bergens i år igjen i lettvektsklassen i singelsculler og i damefirer så klarer Christianiadamene å kapre både første og tredjeplassen, med de røde damene fra NSR i midten. Stavanger tar også gull i para mix dobbeltsculler. Etter saftige hamburgere og varm suppe så avsluttes dagen med herrer senior dobbeltfirer der NSR er store forhåndsfavoritter, og svikter ikke. De holder lengden de får ut fra start, om ikke enda litt mer, helt til mål. Christiania følger opp med sølv og Aalesunds med bronse.

Søndagen er det skikkelig klarvær og det er litt tåke over vannet tidlig på morgenen. Solen skinner, og det gir en god varme utover dagen. Inger Kavlie fra Christiania Roklub åpner dagens finaler og dunker til med nok et NM gull (hennes fjerde denne helgen). Fay Lange fra Bærum ror kun et par løp etter og dundrer inn til hennes NM gull nummer tre år på rad i dame U19 singelsculler. Det er også knyttet stor spenning til dobbeltsculler herrer, men NSR gir oss mindre spenning da de går ut og bare øker avstanden ned til de neste lagene. Aalesunds er de som følger på tettest, med Moss på tredjeplass. Ask Tjøm er i farta igjen i dag i lettvektsklassen, og går ut der som i dagen før, det er ingen tvil om at han skal ta dette gullet også og la med det inn en lovende søknad om tildeling av Kongepokal. Denne sesongen har det ikke vært noen klare vinnere i U19 herrer dobbel, og derfor stor spenning til hvem som skulle klare å dra dette i land. Bærum går tøft ut og holder lenge god avstand nedover til feltet, men både CR og Drammen henger godt med. CR har ikke tenkt til å gi seg, og under den siste 500 meteren kunne det se ut som de skulle ta over ledelsen, men Bærum klarer å svare på hvert eneste angrep. De tar gullet med CR på sølvplassen og Drammen tar bronsen. Herre senior firer følger opp og der er det Christiania som legger seg i tet, og NSR klarer ikke å angripe nok til å ta mer enn sølvmedaljen. I denne klassen har det vært semifinale, som det sjeldent er, men som er veldig gledelig. I damefirer U19 er det et lag som går ut og er inspirert av Ask, for de bare går for det. Bergensjentene klarer å holde unna jentene fra Aalesunds, og Aalesunds klarer såvidt å hive seg foran Christiania. Et av helgens tetteste løp det der. Inger Kavlie sammen med makkere fra Christiania Roklub setter kronen på verket og tar sitt sjette gull denne helgen, i dame dobbeltfirer. Det skal nevnes at Samantha Henriksen var makkeren hennes i samtlige båtklasser, med unntak av singelsculler selvfølgelig. Det er ikke mange som har klart det Inger Kavlie klarte denne helgen, med gull i alle løpene for kvinner åpen klasse. Vi kunne nevnt alle løp, men har plukket ut noen. Gratulerer til alle nybakte norgesmestere!

Helgen var kommet til en slutt, dog skulle mange bare raskt hjemom for å reise på bankett på kvelden, så var det utdeling av Kongepokaler og Emil Mørchs pokal.
Kanskje ingen stor overraskelse at det var Ask Jarl Tjøm fra Tønsberg Roklub og Inger Kavlie fra Christiania Roklub som ble tildelt hver sin Kongepokal. Det er veldig fortjent etter helgen de begge to har levert! Gratulerer så mye til utøvere og klubbene i ryggen.

Emil Mørchs pokal var ikke vanskelig å regne seg frem til etter å ha sett mye mørkeblått på pallen i både U19 jenter og gutter, og senior menn og kvinner. Tredjeplassen gikk til Bærum Roklubb med 29 poeng, andreplassen til Norske Studenters Roklub med 30 poeng og så var det Christiania Roklub med hele 56 poeng som tok med seg pokalen hjem. Stor gratulasjon til hele klubben med utøvere, støtteapparat og trenerne. For en prestasjon!

Til slutt takker vi for en fin helg på Årungen Rostadion og takker Ormsund Roklub for arrangementet. Takk til alle dommere som gjorde helgen mulig og ellers til utøvere, trenere, rosjefer, roklubber, foreldre og publikum som leverte når det skulle leveres.


Vi gleder oss til neste år!

Resultater

Livestream