Nyheter
#Studentroing

Nytt liv i «Nordisk Studenterkapproing»

Det var ikke bare kvikksølvet i termometeret som utvidet seg i løpet av de flotte sommerdagene i Sarpsborg siste helgen i juni. Den norske studentroingen har vokst jevnt og trutt de siste 10-15 årene – lørdag 29. juni ble det arrangert Nordiskstudentmesterskap i åtterroing for første gang i nyere tid.

Åpningsseremoni. Foto: Tobias Nordli

Det var ikke bare kvikksølvet i termometeret som utvidet seg i løpet av de flotte sommerdagene i Sarpsborg siste helgen i juni. Den norske studentroingen har vokst jevnt og trutt de siste 10-15 årene – lørdag 29. juni ble det arrangert Nordiskstudentmesterskap i åtterroing for første gang i nyere tid.

På vegne av Norges Roforbund (NR), arrangerte Sarpsborg Roklubb det ordinære nordiske mesterskapetpå Tunevannet 29.-30. juni. I 2018 mottok Norges Studentidrettsforbund (NSI) enhenvendelse fra NR omhandlende muligheten for å arrangere Nordisk studentmesterskap i åtterroing som en egen klasse i det ordinære mesterskapet. De nordiske studentidrettsforbundene og arrangøren stilte seg bak forslaget. I februar ble invitasjonene sendt ut til alle nordiske studentklubber.

Den norske studentroingen består i 2019 av 10 aktive klubber fra Bergen, Trondheim og Oslo. Under den årlige Studentregattaen i Bergen, ansett som Studentmesterskapi roing, var det i år til sammen 225 deltakere – jevnt fordelt mellom damer og herrer.

Til det åpne Nordiske studentmesterskapet på Tunevannet deltok Aalborg og NTNUI i dameklassen. Aalborg, OSI og NTNUI i herreklassen.

Presidenten i NorgesRoforbund, Hans-Jørgen Arvesen. Foto: Tobias Nordli

- Dette er det første Nordiske studentmesterskapet i roing i nyere tid. Nordisk roforbund ble opprettet i 1910, og det var faktisk et initiativ fra samarbeidet mellom studentklubbene i de nordiske landene som arrangerte Nordisk studentkapproing frem til -50/-60tallet, fortalte Presidenten i NR, Hans-Jørgen Arvesen.

– Det er gledelig å se studentroingen vokse og takk til arrangøren for å ha lagt til rette for et spennende mesterskap.

Dameklassen var første løp ut. Her var det studentene fra Danmark som tok starten. Etter 1000meter, halv rodd, hadde imidlertid NTNUI overtatt ledelsen. Derifra og inn var det ingen tvil om hvilket damelag som er best i Norden – nemlig NTNUI!

NTNUI damer på toppen av pallen. Foto: Kai André Holm

I herreklassen ble det spennende. I motvind og ganske røffe forhold var det studentene fra Aalborg som tok starten. Etter 600 meter rodd ledet danskene med ca. én båtlengde på NTNUI og to båtlengder på OSI. Dette anses som ganske mye i åtterklassen og det kunne virke som om medaljene allerede var fordelt. Da lagene passerte 1000meter var det blitt litt roligere forhold og det var tydelig at herrene fra NTNUI hadde senket skuldrene og traff bedre sammen på dette tidspunktet. Avstanden mellom Aalborg og NTNUI var nå blitt noe mindre.

Det var ingen tvil om at studentene fra Trondheim var i en god periode, for fra 1000 meter og inn tok de centimeter for hvert tak og med en tidlig spurt var de plutselig forbi Aalborg. OSI hadde meldt seg av gullkampen. I mål vant NTNUI med 5 sekunder over Aalborg. OSI rodde godt siste de 500 meterne og var fornøyd med bronse.

NTNUI tok gull etteren sterk avslutning. Foto: Universitetsroning Aalborg

For mer detaljer om løpet og mesterskapet, les reisebrevet fra NTNUI Roing: her

Dagen ble avsluttetmed felles grilling i Landeparken, hvor frisbee, Danskenes fascinasjon over matretten «pølse i lompe» og samtaler om studentroingsmiljøer i begge land stod på menyen. Alle deltakere syntes det var stor stas med Nordisk studentmesterskap og håper det vil bli arrangert i fremtiden.

Takk til NTNUI Roing,OSI Roing og Aalborg Roklub som tok turen til Tunevannet, og ikke minst takk til arrangøren Sarpsborg Roklubb for et flott arrangement.

 

Espen Lunden,
leder av Studentutvalget – Norges Roforbund