Bilde: Estela Re-Ma
Bilde: Estela Re-Ma

OL kvalik dag én

Den første dagen ble litt lengre enn planlagt grunnet dårlig vær på finaledagen.

Dårlig værmelding gjør altså at World Rowing komprimerer regattaprogrammet. Finalene som var planlagt på mandag 17.mai er nå flyttet til søndag, og samtlige båtklasser rodde sine oppsamlingsløp i dag, lørdag. I løpet av lørdagen har damedobbeltfireren bevist at det er mulig å kvalifisere seg til de olympiske leker, men marginene kan være små – det skilte kun 11 hundrededeler mellom andre- og tredjeplass i dagens oppvisningsløp, race for lanes. Herrene i dobbeltsculler fikk en stang ut i forsøksløpet, men sikret seg semifinalebilletten ved å vinne oppsamlingen. Vår damesingel mistet dessverre finalebilleten i spurten av sin oppsamling, men for et løp. Dametoeren ble også eliminert i sin oppsamling.

Dame singelsculler:

I forsøksløpet var det Tysklands Alexandra FOESTER som tok ledelsen ut fra start og holder denne ut i den fjerde 500m’en, men presses hardt av den olympiske vertsnasjonens hjemmefavoritt, Shiho YONEKAWA som overtar ledelsen og spurter inn først over mållinjen. De to første finalebillettene går derfor til Japan og Tyskland, på en tredjeplass er det, kanskje noe overraskende, Ukrainas Diana DYMCHENKO. Vårt norske håp, Jenny Marie RØRVIK, holder en stabil fjerdeplass hele veien i mål.

I oppsamlingsløpet er Ukrainas DYMCHENKO som tar ledelsen fra start. Jenny på en foreløpig fjerdeplass, 1.73 sek bak. I den andre 500m ror Jenny seg forbi både Ungarns Kitti BERTUS og Finlands Eeva KARPPINEN. Til 1500m er det Ålesundsroeren som har grepet om den andre finalebilletten, men i innspurten viser KARPPINEN at hun er sin fars datter. Eeva ror seg forbi og kan se at Jennys videre deltagelse i den olympiske kvalifiseringsregattaen er over, med en tredjeplass i oppsamlingen. Ukraina og Finland møter Tyskland, Hviterussland, Japan og Hellas i søndagens finale, der det kun er de to beste som får delta i Tokyo.

Dame toer uten:

I forsøksløpet er det som ventet Tsjekkia og Danmark som tar ledelsen ut fra startblokkene. Tempoet er såpass godt at det innen passering halvveis blir tydelig at dette er i meste laget for Tsjekkia. Danmark er suverene og vinner den ene direktebilletten til finalen. Tsjekkia, Nederland og Norge må via oppsamling for å holde OL-drømmen i live.

I oppsamlingsløpet er det Chile som tar føringen ut fra start, men i den andre 500m spiser Kroatia opp ett sekund av forspranget deres inn til passering halvveis. Norge på en foreløpig sjetteplass, men har startet opphentingen på Tyskland som foreløpig er på en femteplass, og utenfor det gode selskap sammen med Norge. De fire som har videre avansement innen rekkevidde er i tillegg til de to i front, Tsjekkia og Nederland. Kroatia passerer Chile innen passering 1500m, og Norge passerer Tyskland. Men inn i mål er det lite våre to norske damer får gjort med Nederland, som holder grepet om den siste finalebilletten. Kroatia, Chile, Tsjekkia og Nederland møter Danmark og Russland i søndagens finale. Hanna og Marianne må se at drømmen om olympiske leker i Japan går i grus, men en ny olympiade gryr til høsten og med det muligheten til å kvalifisere seg til Paris 2024. Første sjanse for å kvalifisere seg er i VM året før, som går av stabelen i Beograd, Serbia.

Dame dobbeltfirer:

Siri Eva, Inger, Thea og Maia gjorde det i overkant spennende under formiddagens race for lanes. Ut fra startblokkene var det Australia som tok ledelsen, foran Frankrike og Ukraina, men Norge nede på en fjerdeplass inn til passering 500m rodd. Ved passering halvveis er stillingen uforandret, men i den tredje 500m’en starter Norge opphentingen. Ved 1500m er de oppe på en tredjeplass, men i underkant av to sekunder bak den viktige andreplassen, når det virkelig gjelder i finalen. I den fjerde 500m’en viser Siri Eva, Inger, Thea og Maia at de har en fryktsom spurt på lager. Australia går i mål først, men Norge tar andreplassen, 11 hundrededeler foran Frankrike. I morgen er det med andre ord duket for en neglebitende finale hvor det vil være spenning frem til siste åretak!
Jentene våre ror finale klokken 10:50 og møter samme lag som i dag; Frankrike, Ukraina og Australia. Topp to gir altså en OL billett.

Herre dobbeltsculler: 

I det tredje forsøksheatet var det Spania som tok ledelse fra start og holdt stand til Australia som presset dem hele veien til mållinjen. Serbia hadde tredjeplassen i heatet frem til passering 1500m, men lot Norge ro forbi dem inn til mål.

I oppsamlingen var det Finland som gikk raskest ut fra start, men Norge sekundet bak ved passering 500m rodd. Finland og Norge holder sine plasseringer ved 1000m og halvveis, der ledelsen ned til Norge øker med åtte tideler. Men i den tredje 500m er det Ask og Erling som tar ledelsen, en ledelse de holder foran Estland og USA, Finland er nå nede på en fjerdeplass. Inn mot mål er det Norge som holder grepet om førsteplassen, selv om Chile gjør en sterk spurt. Over mållinjen er det Norge, Estland og Chile som går videre til semifinalen. Øvrige er eliminert. Lørdag venter en tøff semifinale, hvor våre to nordmenn må være blant de tre beste for å holde drømmen om en OL-billett levende.
Guttene våre ror semifinale klokken 09:15 og de møter Ukraina, Italia, Russland, Australia og Hellas. Topp tre går til finalen.

Du kan som alltid følge med her for å høre på kommentator og se livetracking av løpene.

Vi heier av full hals i morgen også!