Nyheter
#Toppidrett

OLaf den sjuende

Den norske dobbeltfireren vant sin B-finale lørdag i et neglebitende dramatisk løp og har med det kvalifisert Norge med båten til neste års olympiske leker i Tokyo!

Allerede på torsdag i VM-uken kunne bonden og de tre ungguttene ha kvalifisert Norge til årets VM-finale og de olympiske leker. Men en kinesisk dobbeltfirer snøt nordmennene for deres første matchball til Tokyo 2020, med fattige 31 hundrededeler i mål. Dermed fikk Olaf, Oscar, Martin og Erik to døgn ekstra mentalt press før starten på lørdagens B-finale. Med kun to billetter til OL tilgjengelig var det ingen i feltet som kunne tillate seg å hvile eller kontrollere på noen oppnådd ledelese i løpet av de 2000m fra start til mål.

Ut fra startblokkene var det de øvrige fem lagene, Estland, Russland, Ukraina, New Zealand og Storbritannia, som åpnet opp med ledelse over den norske dobbeltfireren. På vei opp til første mellomtidspassering ved 500m uttrykker World Rowing's ekspertkommentator Martin Cross at nordmennene har åpnet med sin karakteristiske trege start. På passeringsmerket er det:

500m: GBR - RUS- UKR - NZL -EST - NOR @ +2.06 sek

Ved 750m rodd starter nordmennene opphentingen og den norske baugballen passerer i tur og orden, Estland, Russland, Ukraina og New Zealand. Storbritannia er det eneste båten som klarer å øke forspranget på Norge, med fire tideler. Ved passering halvveis er stillingen:

1000m: GBR – NOR @ +2.46 sek– NZL – UKR – RUS - EST

I den tredje 500m er det Norge som ror fortest. På vei til 1500m-merket reduseres britenes ledelse med ett sekund. Samtidig blir det svært tydelig at det i denne B-finalen blir en kamp mellom Norge, New Zealand og Storbritannia om de to billettene til Tokyo. De øvrige tre båtene trenger mer enn et mirakel for å sikre seg OL-akkreditering allerede i år.

1500m: GBR – NOR @ +1.44 sek – NZL – UKR – RUS – EST

Norge har under en halv lengde å ta igjen ut på den siste fjerdedelen av B-finalen. Norge presser Storbritannia hardt og spiser centimeter for centimeter av den britiske ledelsen, for hvert tak. Men New Zealand har ingen planer om å la de to gule Empacher’ne få gå alene til mål. De sitter med baugballen til den sorte Filippi’en sin midt mellom Martin Helseth og Oscar Stabe Helvig, og holder båtfarten til nordmennene. Men rett før 1700m blir den en svart dag for the Kiwis, Cameron CRAMPTON glipper grepet om sin høyre åre. Det gir en stopp i det ellers så velsmurte maskineriet og båten må gli på opparbeidet hastighet, samtidig som vannet ubarmhjertig bremser dem opp.

Samtidig som den sorte Filippi’en mister momentum øker optimismen i den norske båten. Erik, Martin, Oscar og Olaf skal ikke la denne gavepakken fra New Zealand gå til spille. De legger på ekstra krefter samtidig som båten suser forbi publikumstribunene, hvor de tilreisende norske supporterne, familie til roerne og sponsorer heier taktfast NorgeNorgeNorge! Nordmennene tar seg forbi den britiske båten, vinner B-finalen og sikrer med det OL-plassen. De fire har lagt alt tilrette for at Olaf Tufte kan gå inn i historiebøkene som Norges eneste olympier, som har deltatt i hele 7 (!!) sommerleker!

Målgang i B-finalen, hvor Erik, Martin, Oscar og Olaf sikrer billetten til neste års olympiske leker. Foto: Estela Reinoso

2000m: NOR @ 05:58,13 - GBR @ 05:58,65 - NZL @ 06:01,59 - UKR @ 06:02,15 - RUS @ 06:06,15 - EST @ 06:09,63

Den nervepirrende B-finalen kan du oppleve på nytt i reprise, som du finnes her.