Senior VM 2018

VM Elite

VM Elite

08.09.2018

Landslagetsbåter, utøvere, trenere og støtteapparat er vel på plass i Plovdiv. Fredag fikkalle lag rigget opp og stilt inn båtene sine og gjennomførte to godetreningsøkter på den utgravde regattabanen langs Maritsaelven.

I dag hardet vært gjennomført såkalte SpareRaces, regattaløp for utøverne som er reserver for lag i de ulikebåtklassene. Og det ble avholdt trekning av baner i hver båtklasses forsøksløp.

VM: Kvartfinaler

11.09.2018

Onsdag morgen er det Birgit Skarstein som får åpne kontingenten avnorske båter i VM. 08:40 norsk tid ror hun forsøksheat mot Italia, Sverige ogCanada. Her er det kun én direktebillett til finalen, øvrige må til oppsamling.

           Deretter er det den lette dobbeltfireren sin tur, de ror for en plass i finalenog må enten vinne eller bli nummer to i sitt oppsamlingsløp mot USA, Irland,Tyrkia og Algerie. Løpet deres går 10:57.

            Såer det dags for kvartfinaler, hvor det er lettvekterne Kristoffer Brun og AreStrandli som får teste kreftene mot de irske brødrene O’Donovan. De tre bestelettvekts dobbeltscullerne går videre til semifinale og det er ingen tvil om atbrødreparet fra Irland vil forsøke å revansjere EM-gullet Are og Kristoffersikret seg for en knapp måned siden. Starten går 14:18.

           Klokken 14:42 skal Erik Solbakken og Oscar Stabe Helvig sette alle kluter tilfor å sikre seg en semifinalebillett. I dobbeltsculler møter de Ukraina,Italia, Estland og Zimbabwe, og er nødt til å krysse mållinjen først eller somnummer to for å sikre seg avansement oppover i VM.

           Siste norske båt ut på onsdag er Kjetil Borch i singelsculler. Her blir detintet mindre et oppgjør mellom to av Olaf Tuftes kamerater; Ondrej Synek fraTsjekkia og klubbkamerat fra Horten, Kjetil. Synek er regjerende mester fraSarasota i fjor, og vant første verdenscupregatta i Beograd, hvor Kjetil blenummer 9. Men siden har tsjekkeren ikke stilt til start i verken de påfølgendeverdenscupregattaene eller EM. Hvem av de to kommer til å krysse mållinjenførst i onsdagens kvartfinale, som starter 15:53?

 

VM: Dobbel til semi

13.09.2018

Onsdagettermiddag var det egentlig dags for både oppsamling i dobbeltsculler ogkvartfinaler i singelsculler, men løpene ble avlyst. Sterk vind skapte urettferdigeforhold mellom banene, noe Danmark fikk smertelig erfare i lettvektdobbeltsculler. De opplevde det som sjanseløst å konkurrere i kvartfinalen dervåre to nordmenn, Kristoffer Brun og Are Strandli, ble nummer tre, bak Irlandog New Zealand.

 

Torsdagmorgen ble det derfor Erik Solbakken og Oscar Stabe Helvig som ble første båtut i dagens løpsprogram. I det andre oppsamlingsheatet i dobbeltsculler tok deledelsen fra første åretak og holdt en overbevisende ledelse med nesten åpentvann ved passering halvveis, 1000m. I den tredje 500m ble det tydelig atEstlands løpsopplegg sikter seg inn på en sterk overgang fra 1250m og inn imål. Setter inn både mer kraft og øker takten sammenlignet med nordmennene,spiser opp vel to sekunder av nordmennenes ledelse ved passering 1500m. I densiste 500m overtar Estland ledelsen og ror inn til seier i dette andreoppsamlingsheatet. Men med andreplass for Erik og Oscar er semifinalebillettensikret. Landslagstrener Johan Flodin oppsummerer andreplassen fra sidelinjenved målgang som «ukomplicerad!».  

 

Ifredagens semifinaler må det hentes ut mer fart skal det være aktuelt med enfinalebillett. Foruten de fire heatvinnerne fra søndag; New Zealand, Nederland,Storbritannia og Tyskland, slår Sveits, Polen, Frankrike, Romania, Irland ogBulgaria følge med Estland, og Erik og Oscar til semifinaler. Disse erforeløpig planlagt til 08:19 og 08:27, norsk tid.

VM: Kjetil til semi

13.09.2018

Isingelscullernes kvartfinaler var duket for et fantastisk oppgjør mellom årets EuropamesterKjetil Borch og regjerende Verdensmester Ondrej Synek. Ut fra startblokkene erdet Kjetil som tar føringen, holder ledelsen nedover banen og virker til åcruise greit, kanskje mot seier i denne kvartfinalen. Tsjekkia på en andreplassog Serbia på en foreløpig tredje.

Men ved1200 meter viser tsjekkeren at han har hatt nytte av høydeoppholdet i Livigno,der kompis Olaf Tufte ble med på «sommerferie». Ligger ett slag lavere påtaktklokken sammenlignet med Kjetil, men på speedometeret er det 1.44 m/s merfart i den tsjekkiske båten. Har åtte tidelers ledelse ved passering 1500m. Innforan publikum er det ingen av de to som er interessert i å blåse noen krefterpå en spurt. Begge to holder steinansiktene etter passering mål, her er detingen som er interessert i å avgi noen miner om dette var et løp der detkrevdes noe tømming. Kjetil slår av en prat med Johan og Daniel før hanfortsetter med å vaske ut. Synek er mer enn nok fornøyd med å få kastetvannflasken til seg fra bredden av den utgravde regattabanen her i Plovdiv.

Hjemme iNorge mener Olaf at Kjetil nok har brukt dagens kvartfinale til å føle litt påhva Ondrej har å by på, uten å måtte gi alt i dag. The game is on! =D

Over defire kvartfinalene i dag er det Kjetil som noterer seg raskeste første 1000m.Er det del to i hans og landslagstrener Johan Flodins plan for formtoppingsøndag

Hovedpersonenselv melder at dagens løp var etter plan, det var å kjenne på hva Ondrej har åby på. Greit å ha raskeste første 1000m, med må legge på mer fra 1200m.Vurderte å ta en liten spurt, men ikke aktuelt å skulle tømme seg i dag, medmindre enn 23 timer til neste løp.

Kjetilmest interessert i hvem av de tolv semifinalistene hadde raskeste 1500m i dag.Planen for morgendagens semifinale legges når det er klart hvilke fem andre somblir å se i semien.

RobbieManson fra New Zealand var raskest på første 1500m, men over hele distansen erdet Tysklands nye stjerneskudd, Oliver Zeidler, som går fra kvartfinalene medbestetid på 06:49,10. Semifinalene går fredag kl 08:50 og 08:58, norsk tid.

VM: Brun&Strandli til FINALE!

13.09.2018

Etteronsdagens kvartfinaler i lettvekt dobbeltsculler kunne en neste får inntrykk avat det var rusk i det norske medaljemaskineriet. En tredjeplass i det sistekvartfinaleheatet, som av spesielt Danmark høstet sterk kritikk forurettferdige baneforhold, var ikke den dominerende progresjonen man har blittvant til av våre medaljeprodusenter.

Men itorsdagens første semifinale var det aldri noen tvil. Are og Kristoffer tokledelsen fra start med Spania som nærmeste utfordrer. Ved passering første 500mer spanjolene halvsekundet bak, og forsøker å presse nordmennene i den andredeldistansen opp til passering halvveis. Klokken viser kun 23 hundredelermellom de to på 1000m-merket, men derfra og inn øker Kristoffer og Areavstanden ned til de øvrige i feltet. Ved 1500m har de over sekundet tilSpania. Og i den siste og avgjørende 500m er det ingen som kan gjøre noe medBrun&Strandli. Vinner sin semifinale på 6:23,70, New Zealand kniper andreplasseni spurten, 2.83 bak, med Spania inn på den siste kvalifiseringsplassen, 3.42bak nordmennene.

I detandre semifinaleheatet er det Italia som dominerer, leder fra start til mål ogvinner på tiden 06:21,94. Belgia holdt andreplassen ved passering 1000m, menbrødrene O’Donovan fra Irland plasserer seg akkurat foran dem ved passering1500m. Inn mot mål er det belgierne som har byr på den raskeste spurten av deto. Belgia inn på en andreplass på 06:22,83. Irland sikrer seg den sistefinalebilletten på tiden 06:23,78.

Lørdag kl11:16, norsk tid, går finalen i lettvekt dobbeltsculler. I fjor forelsoKristoffer Brun å finne frem chipsen til finalen i lettvekt singel, i år skyterAre Strandli kjapt inn at lørdagens finale blir for spennende til å spisechips:  

- Detblir en lei ryddejobb med å støvsuge stua etterpå!


Finalen ser du selvsagt direkte på www.WorldRowing.com

VM: Dobbel til B-finale

14.09.2018

Dobbeltscullerenmed Erik Solbakken og Oscar Stabe Helvig nådde semifinalen etter å ha levert etgodt løp i oppsamlingen. I semifinalen er det, som mentor Olaf Tufte var kjappmed å poengtere i går, særdeles tøffere. Det er her en virkelig får kjenne påhvilket nivå utøverne har oppnådd i løpet av sesongen.

Erikbekrefter at både han og Oscar «rodde opp til start vel vitende om at for åavansere til en finale måtte vi levere vårt livs løp i dobbeltsculler».

Ut frastart henger nordmennene med feltet, ligger kun en lengde bak for å kvalifiseretil finale ved første passeringspunkt på 500m. Vel to sekunder opp til Sveitssom er på en foreløpig tredje. Opp mot 1000m og halvveis er de kun fem sekunderbak Tyskland i front, men har nå tre og et halvt sekund til sistefinalebillett.

Denmidtre 1000m går omtrentlig på jevn marsjfart, som Erik i etterkant skyter innat opplevdes som godt levert. Men ved passering 1500m er det fremdeles firesekunder opp til finalebilletten; det er Frankrike som har tatt over ledelsen,Tyskland er på en andre og Sveits på tredje.

På densiste 500m er det nok en liten erkjennelse i den norske båten at det blir enB-finale som skal avslutte årets VM. Setter ikke inn noe ordentlig sprut isluttspurten og tar femteplassen.

Det betyrat Erik og Oscar blir med Nederland og Bulgaria til B-finalen, hvor de fårselskap av Polen, Irland og Estland.

Erik ogOscar lover at de i søndagens plasseringsfinale skal slå hjemmelaget, Bulgaria,og gi Estland en god fight til linjen. «Vi har hatt en god duell mot demtidligere. Nederland har vært svært kjappe på første 500m, men vi ønsker å målekrefter med dem også.»

Nå skaldet restitueres godt for å levere en god avslutning på årets VM. Søndag gårfinalen kl 09:54 norsk tid og du ser denne direkte på www.WorldRowing.com

VM: Kjetil til FINALE!

14.09.2018

Det varHarry Leask fra Storbritannia som tok ledelsen ut fra start i det førstesemifinaleheatet i Plovdiv. Men det nordmannen i bane 5 har ingen planer om åla briten få sitte der lenge, Kjetil tok over ledelsen innen passering 500m,med Nico Stahlberg fra Sveits på en foreløpig andre, men vi vet at RobbieManson fra New Zealand vil starte opphentingen i løpet av midtre tusen.

Kjetil ifront frem til passering halvveis ved 1000m, halv lengde ned til Manson. MenNew Zealanderen gjør et forsøk på å passere Kjetil. Vil han klare å tuktenordmannen i denne tredje 500m. På 39 i takt er Manson bare meteren bak Kjetilved 1350m, men Kjetil holder stand. Kjetil ennå på en førsteplass ved 1500m, 17hundrededeler foran New Zealand.

Ved 1600mklarer Manson å snike seg opp helt på siden av Kjetil, men Hortenseren har ingenplan om å la Robbie få hente noen seier her. Holder ledelsen, selv om Robbiepresser hardt og har med seg Harry Leask fra Storbritannia på slep.

Publikumheier taktfast «Kiwi! Kiwi! Kiwi!» fra tribunene, men her i Plovdiv er detpoteter fra Vestfold som gjelder! Kjetil setter inn spurten på siste 150m ogøker ledelsen inn over målstreken med en lengde! Kjetil inn på tiden 6:43,35,med Harry Leask på en andreplass og Robbie Manson nede på en tredje.

I finalensøndag får de tre følge av Ondrej Synek fra Tsjekkia, Oliver Zeidler fraTyskland og Mindaugas Griskonis fra Litauen. Synek inn vel fem sekunder tregereenn Kjetil, men han satt tydelig ned farten på de siste 50m av løpet og lotbåten nærmest gli over mållinjen på de siste tjue meterene.

Søndaggår finalen kl 11:04 norsk tid og den kan følges direkte påwww.WorldRowing.com!

VM: Jens ror finale

15.09.2018

Kristoffer Brun må stå over lørdagens VM-finale i Plovdiv grunnetsykdom. Jens Holm, fra Sarpsborg roklubb, som har deltatt i båtklassen lettvektdobbeltfirer i årets VM, overtar plassen hans.

Det var fredag morgen i sammenheng med forberedelser til treningsøktved soloppgang at Kristoffer følte seg dårlig. Han ble umiddelbart fulgt opp ogivaretatt av landslagets støtteapparat og det internasjonale roforbundetsmedisinske komité.

Den norske lettvektsdobbeltfireren ble vinket rett inn til bryggeneetter målgang i B-finalen fredag ettermiddag kl 15:10. Der informertelandslagstrener Johan Flodin at alle fire var aktuelle som reserverer tillørdagens finaleløp. Kl 16:30 (bulgarsk tid) ble det klart at Jens Holm villebli Kristoffer Bruns reserve.

Lørdag morgen kl 06:30 (bulgarsk tid) ble det av helsemessige årsakerbestemt at Jens Holm og Are Strandli ror årets VM-finale i lettvektdobbeltsculler. Are Strandli hadde veto i beslutningen om båten som helhetskulle delta eller trekkes.

Landslagstreneren informerer at det tross omstendighetene er en«positivisme i laget, Jens og Are har rodd 4 kilometer her i morges for åsjekke innstillinger på båten og er nå klare for innveiing kl 10:16 (bulgarsktid). De er begge innstilt på å gjøre alt som står i deres makt i finalen kl 12:16.»

Jens Holm, 24 år, er fra Sarpsborg roklubb og gjorde sin entré iinternasjonal seniorroing allerede i 2016. Da tok han bronse i den tredjeverdenscupregattaen, som ble avholdt i Poznan, Polen, i lettvekt dobbeltfirer.Jens har hatt «fast» plass i lettvektsdobbeltfireren siden og får i dag sinlivs opplevelse når han sitter i «Centre lanes», rosportens svar på PolePosition, i en VM-finale i lettvekt dobbeltsculler.

Dagens finale følger du direkte via www.WorldRowing.com:

VM: Femteplass!

15.09.2018

Med kunfire kilometer på baken i samme båt var det knyttet stor spenning i den norsketroppen til hvordan Jens Holm ville løse oppgaven med å fylle Kristoffer Brunsine sko. Men på baugplassen i den norske dobbeltsculleren var det ingen snev avusikkerhet å se rett i forkant av roll call startet og Attention! ble gitt. 

Jens ogAre knallsterkt ut fra start, på linje med Italia. Holder overlapp med detitalienske laget opp til 500m, og er parallell med Irland til 750m. Frasidelinjen, på sykkel, utbryter landslagstrener Johan Flodin: "Jaha, skaldu utjevne antallet VM-medaljer i dag, Are?"

Gjennomden midtre 1000m utvikler løpet seg til en kamp mellom Irland og Italia omVM-gullet. På plassene bak er det Norge, Belgia og New Zealand som bytter påhvem som har bronsemedaljen i hendene.

I målblir det Irland som vinner, Italia tar sølv og Belgia vinner bronsen. NewZealand ender på fjerdeplass og våre to helter, Jens og Are, sikrer enfemteplass i VM, foran Spania. Jens har med andre ord imponert Kristoffer, Areog resten av det norske laget med å levere så solidt tatt den knappe halvtimenhan og Are fikk sammen på vannet samme morgen.

KristofferBrun, som snek seg ut av hotellrommet for å se finalen med egne øyne, spøkermed et snev av alvorstung ydmykhet at "jeg skønner jo at plassen min kanryke!" Underforstått at det er en stolthet over kvaliteten i det norskerolandslaget!

"Jegble ikke mindre misfornøyd, men mer imponert! Det finnes noe potensialeher."

Assisterendelandslagstrener Johan Lidberg følger opp med "det finnast så stort hjertai den her lettvektsdobbeltfyran!"

NorgesRoforbund gratulerer Jens og Are med en flott prestasjon og gleder seg storttil hva neste sesong bringer, med en frisk Kristoffer Brun, klar til årevansjere!

VM: Siste finaledag!

16.09.2018

Årets VM går mot slutten, søndag er siste dag med finaler i bulgarskePlovdiv og Norge har tre båter til start. Først ut er Erik Solbakken og OscarStabe Helvig i dobbeltsculler, deretter følger Birgit Skarstein ipara-singelsculler, før Kjetil Borch setter punktum for årets internasjonalesesong, i singelsculler.

Lørdag bød også på celebert besøk, IOC-president Thomas Bach gjestetregattabanen her i Plovdiv. Han var med på å ta ekvivalenten til førstespadetak, da han, FISA-president Jean Christophe Rolland, borgermester iPlovdiv, og presidenten i det bulgarske roforbundet ga første sving med hakkenefor å bryte grunnen til nytt kanalbasseng. Dette skal gå parallelt med dagensregattabane og gi bedre forhold for roerne til oppvarming i forkant ognedkjøring i etterkant av løpene.

Herrer dobbeltsculler

Søndagens løp er alle interessante. Selv om det ikke deles ut medaljertil Erik og Oscar eller konkurrentene de møter kl 09:54 (norsk tid). Idobbeltsculler er det som kjent de elleve beste båtene i VM neste år somkvalifiserer nasjonen i den aktuelle båtklassen til de olympiske leker i Tokyo.Derfor er søndagens løp en viktig test for de to nordmennene, for å se om de eri rute. Neste år har som kjent både Olaf Tufte og Nils Jakob Hoff meldt at deskal være å regne med i uttak av de norske båtene. Og i rekkene bak dagenselitelandslag står det også nye rekrutter klar til å vise seg verdige til detøverste internasjonale nivå.

På slutten av årets sesong må det være lov å drømme om en tungvektsingelsculler, en tungvekt dobbeltsculler og en tungvekt dobbeltfirer klare forå kjempe om kvalifiseringsplasser til Tokyo under VM i østeriske Linz.

Para damer singelsculler

Kl 10:47 (norsk tid) er det Birgit som skal forsvare sin VM-tittel. Sålangt i år er det ingen som har vært i nærheten av å true trønderens dominans iverdenscupen. Israelske Moran Samuel har hatt «barselpermisjon» fra deninternasjonale regattasesongen etter fjorårets VM. Men Moran leverte i år etforsøksheat som var mer enn tjue sekunder raskere enn fjorårets bestetid. Ifjor var det kun seks sekunder som skilte mellom Skarstein og Samuel i finalen,selv om Birgit var mer enn tretti sekunder raskere i det innledende forsøket. Imorgendagens finale får vi se om Moran spilte ut kortene sine tidligere i åreller om hun har holdt dem tettere til brystet.

Herrer singelsculler

Kjetil har for alvor vist at han ikke er noen læregutt hos mester Olaflenger. Etter EM-gullet i Glasgow, et markant forsøksløp, en lur kvartfinaleog en maktdemonstrasjon i semifinalen er det mange som håper at VM-tittelenskal til Horten i år. Men først gjenstår det 2000m mot den svært erfarneringreven Ondrej Synek fra Tsjekkia, Tysklands nye stjerneskudd, OliverZeidler, og New Zealands rakett Robbie Manson, som innehar verdens beste tid pådistansen. Mindaugas Griskonis fra Litauen og Harry Leask fra Storbritannia vilnok også forsøke seg, men den store duellen antas å være mellom Olaf Tuftes tokompiser, Kjetil og Ondrej, som begge har «Centre Lanes» på regattabanen iPlovdiv. Starten går kl 11:04 (norsk tid).

VM: 2x VM-gull

17.09.2018

Først setter Birgit Skarstein ny verdens bestetid i sin klasse og blirregjerende verdensmester andre året på rad og for tredje gang!

I det neste løpet, søndag, følger Kjetil Borch opp og krysser mållinjenførst, en halv båtlengde foran nummer to, tsjekkeren Ondrej Synek. 

Dermed har Norge fått to verdensmestere i roing i løpet av drøye 16minutter med VM-løp.

 

Norges Roforbund gratulerer!