Nyheter

Sesongstart for de norske USA-studentene

Sist helg markerte sesongstart for mange av de norkse roerne i USA - og med det starter 8 hektiske uker der det stort sett konkurreres hver helg, før det hele avsluttes med det Nasjonale mesterskapet, IRA, første helg i juni.

De «norske» lagene ligger høyt på «Coaches Poll»-rankingen før sesongstart: Bak topprangerte Cal Berkeley følger Princeton (Trygve Løken), University of Washington (Marius Ahlsand, Jonathan Wang-Norderud) og Yale (Syvert Sennumstad, Aksel Wergeland, Einar Bjørvik, Ulrik Pharo Lohne).

Åpningshelgens høydepunkt var nok lagkonkurransen IRA Invitational på VM-banen fra 2017 i Sarasota, Florida, med deltagelse fra Harvard, Yale, University of Washington, Stanford, Brown og Northeastern.

På regattaens første dag ble det rodd pokal-løp med tre båter i hvert heat. Her vant Yale over Brown og Northeastern første heat, mens University of Washington beseiret Harvard og Stanford i andre.

Hovedløpet denne helgen var lagkonkurransen mellom de 6 topp-ti rangerte universitetslagene på lørdagen, der det var duket for løp i alle klasser fra «Varsity» (1V) til fjerdelag (4V). Det er gledelig at hele fire norske roere var tatt ut til å sitte i førstebåter for sine universiteter: Syvert Sennumstad og Ulrik Pharo Lohne for Yale, og Jonathan Wang-Norderud og Marius Ahlsand for University of Washington.  I tillegg rodde Aksel Wergeland i Yales 3V.

Det var knyttet mest spenning til 1V-klassen, og i dette løpet kom Yale best ut. University of Washington rodde forbi dem etter 500 meter, men fikk etter hvert følge av Harvard. Sistnevnte rodde sterkt, og vant løpet med den svært gode tiden 5:27.  University of Washington fulgte etter (også 5:27), mens Yale tok tredjeplassen med 5:29. Et tett og spennende løp som man kan se her (spol til ca 4t20m).

De øvrige klassene ble vunnet av University of Washington, som dermed ble beste lag og vinner av Nathan Benderson Cup.

På annet hold var Trygve Løken i aksjon for Princeton 2V. Princeton hadde en fin sesongåpning 30. mars mot Georgetown, Drexel og Temple. Alle Princetons båter vant sine respektive klasser. Trygve, i 2V, vant sitt løp med 8 sekunders margin ned til Georgetown. Princetons 1V rodde et sterkt løp, raskere enn i fjor på tilsynelatende tregere forhold. «Jeg synes løpet var vel gjennomført til å være det første for sesongen. Selv synes jeg at jeg har tatt steg teknisk, samt at jeg har perset på testene i vinter. Den 20. april møter vi Harvard, og får mange svar da,» oppsummerte Løken.

I lettvektsklassen deltok Valentin Wang-Norderud i National Collegiate Lightweight Invitational for Dartmouth 2V.  Motstandere var Princeton og Penn. Selv om det ble tap i begge løp, var treneren fornøyd med innsatsen. Det var 6 førsteårsstudenter i båten, men de var likevel tett på 1V.

Fremgangen til de norske roerne, både de som er nevnt her og flere andre med dem, er gledelig. Det blir spennende å følge alle utøverne gjennom sesongen som nå er i gang.