Nyheter
#Studentroing

Studentleker 2016

Studentleker 2016

Selv om det gode høstværet gjør sitt beste for å forlenge utendørssesongen viser kalenderen 15.oktober og markerer for mange roere starten på den viktige vintersesongen. Når både gradestokken kryper nedover og dagslyset minker venter mangfoldige kilometer på romaskin. Og for de som har ambisjoner i kommende sesong betyr det også testuker.

Totalt tre testuker gjennomføres i løpet av vinterhalvåret, hvor første starter allerede i uke 44. Der er det 60 sek maksimal effekt, 2000m og 5000m som skal gjennomføres på Concept IIs romaskin. Men allerede denne helgen har studentroerne for alvor sparket i gang sesongen med studentcup under Studentlekene 2016 i Bergen.

I underkant av femti roere av begge kjønn fra seks studentidrettslag var påmeldt til 1000m, 2000m og 4x500m-stafett ute i Åsane Crossfit sine lokaler. Fredag ble det gjennomført stafetter og 1000m, der var det ingen som kunne gjøre noe med suverene NTNUI på damesiden, som vant med over tjue sekunder på Sjøkrigsskolens Valkyrien, og Justitia roklubb inn til bronse. På herresiden var det Justitia som var raskest, deretter fulgte Valkyrien og Justitia igjen.

I 1000m på herresiden var det NTNUIs Ivar Wathne Oftedal som vant. Samme mann gjorde seg sterkt bemerket under vinterens uoffisielle studentmesterskap på romaskin i Bergen. Da dro han i land seieren på 06:06,1 på 2000m, hva vil han diske opp med under Studentlekene drøye åtte måneder senere?

Internasjonalt måles man oftest etter tiden man produserer på 2000m. Starter du en samtale med en hvilken som helst roer vil spørsmålet dukke opp ganske så kjapt; «hva drar du på 2000m» eller som det blir på engelsk «what’s your erg?». For de aller beste besvares det spørsmålet med kun to siffer, som utvilsomt stadfester at vedkommende bruker under 6 minutter fra 2000m til det står 0m i PM-displayet på Concept II’en. Ved de siste års NM på romaskin har det kun vært Kjetil Borch, Olaf Tufte og Nils Jakob Hoff som har sett klokken stoppe nede på 5 minutters-tallet.

Men denne lørdagen i Åsane åpner Ivar sin 2000m fast bestemt på å gå under det smått magiske 6-tallet. Vi har dessverre ikke fått resultatene fra Bergen, men sluttiden stoppet på 05:58,5. Så det er lite annet å gjøre enn å gratulere Rogalendingen med bestetid på «femti-åtte, fem».

Hovedpersonen selv svarer gratulasjonen slik:

- Takk, det var liksom det overordnede målet med å delta i Studentlekene her i Bergen. Etter det forrige uoffisielle mesterskapet i februar har det blitt ganske mange timer på romaskin. Mye intervallkjøring og styrketrening.

Hva er målet for vintersesongen etter dette?

- I februar er det både NM på romaskin og Studentleker i Trondheim. Satser på at 05:55 skal være innen rekkevidde til den tid. Burde være realistisk med litt under fire måneder igjen. Da har jeg skjønt at det kan holde til å snike meg foran Nils Jakob Hoff.

Foreløpig er vi bare i uke 41, så det er ennå litt tid til første testuke, hva skal du gjennom da?

- Det blir fullt program, planlegger å ta alle testene. 5000m har jeg bare rodd en gang før, på 16:36. Burde kunne forbedre den ganske bra tenker jeg. Og 60 sek max watt har jeg ikke prøvd før. Så det skal blir artig å teste. Styrketestene får gå som de går.

Med de fysiske forutsetningene på plass, hva er ambisjonene for kommende sesong på vannet?

- Det virker spennende å konkurrere på vannet. Jeg fikk virkelig smaken på det under NM i Sarpsborg, i andrelaget til NTNUI. Det er utrolig gøy å trene når man har noe å trene mot. Ambisjonsmessig er det kanskje litt vanskelig å si noe konkret, men å sitte i førsteåtteren til NTNUI i både Studentregattaen i Bergen og Norgesmesterskapene står øverst på blokken, foreløpig.

I studentmiljøet er det jo flere ganske røslige karer nå etter hvert, enkelte av dem har til og med vært litt storkjeftet og meldt at de skal under seks blank. Hva har du å si til dem?

- «Put your money where your mouth is!»

For flere bilder fra konkurransen se Studentlekene Bergen Challenges bildearkiv: