Nyheter
#Studentroing

Studentregattaen 2018

Studentregattaen 2018Det ærverdige "slottet" på Gamlehaugen bidrar til en flott ramme rundt Studentregattaen i Bergen.
Foto: Adrian Grindbakken

Det var ikke bare Forsommerkapproingen på Årungen som fikk spreke roere til å kjempe om edelt metall forrige helg. Den årlige Studentregattaen i Bergen ble i tradisjon tro gjennomført som Studentmesterskap (SM) i roing arrangert på vakre Nordåsvatnet. Her skulle det avgjøres hvilke studentlag som forflytter seg raskest fra start til mål i den største båtklassen, nemlig 8+. Bergen by viste seg fra sin flotteste side med sol og gode roforhold. Studentlagene disket opp med full innsats og mye god stemning - både på vann og på land.

I år var det totalt 11 dame- og 13 herrelag som konkurrerte. Raskt regnet skal det være 216 (!) roere og coxer. Ekstra morsomt for året var at den nye klubben OSI Roing fra Oslo hadde tatt turen vestover med sine vakre (?) rodrakter, til tross for at båten deres knakk i oppkjøringen og de måtte stille med 6+ i herreklassen. Så en liten korreksjon, 214 roere og coxer ble det vel totalt.. I tillegg til deltagere var det også mange som bidro med andre viktige oppgaver for å få arrangementet til å gå rundt. For ikke å snakke om publikum. Imponerende oppmøte hos Fana roklubb på Langeholmen!Stort oppmøte på Fana Roklubb
Foto: Adrian Grindbakken

Det er alltid stor spenning og forventing før Studentregattaen ettersom det er 365 dager siden forrige gang lagene møttes i en regatta på vannet. Hvordan har lagene utviklet seg det siste året? Vil noen klare å bryte NTNUI sin lange seiersrekke? Hvilke roere er det som sitter i hvilke båter?


Herrelaget fra OSI Roing rodde raskere enn noen andre båter, til tross for bare 6 roere.
Foto: Adrian Grindbakken


Det offisielle programmet for Studentregattaen strekker seg over to dager. Klargjøring, informasjonsmøte, akkreditering og lagpresentasjoner på fredagen. Regatta med forsøksheat, oppsamlingsheat og finaler i begge klasser, etterfulgt av en staselig bankett på Sjøkrigsskolen om ettermiddagen og ut i de sene nattetimer på lørdagen.


Regattaløpene

12. mai 08.45 ble det hvite flagget hevet. Quickstart – attention – go! For en dag det skulle bli. Damene var først ut i forsøksheatene. Her var det to lag fra hvert heat som kvalifiserte deg direkte til finalen, resterende møttes i oppsamling for å kjempe om de to siste plassene.

NTNUI Damer 1 og BSI Damer 1 rodde særdeles godt og tok de to først finaleplassene i første heat. NTNUI Damer 2 og SKKR Damer (Sjøkrigsskolen) kom i mål side om side, klare for finale i sitt heat.

På herresiden var det 3 forsøksheat. NTNUI Herrer 1 tok en klar seier i første heat. RNNA BC 1 (Sjøkrigsskolen) vant i et veldig spennende og jevnt heat. BSI Herrer 1 kontrollerte inn til seier i sitt heat. Mye tydet på at kampen om gullet senere på dagen skulle stå mellom disse tre lagene.

Fra oppsamling klarte Medisin og Justitia 1 å kapre de siste finaleplassene på damesiden med hver sin seier i oppsamlingsheatene. NTNUI 2 og NHH Crew vant hvert sitt oppsamlingsheat på herresiden. Medisin 1 kjempet seg til den siste finaleplassen på «lucky looser», bare ett sekund foran BSI 2.

Det viste seg tidlig at det er et mye høyere nivå i finalene. NTNUI 1, BSI 1, SKKR Valkyrien og Justitia 1 var de raskeste båtene ut fra start i damenes finale. Det ble etter hvert tydelig at jentene fra NTNUI skulle reise hjem med gull i bagasjen for 12. året på rad. De rodde solid og fikk åpent vann ned til de andre båtene. Spenningen om hvilket lag fra Bergen som skulle bli «best i byen» og ta sølvet var stor. Det endte med sølv til jentene fra BSI og bronse til SKKR, bare tre sekunder bak sølvet. Justitia 1, Medisin og NTNUI 2 tok de resterende plassene i finalen.


Sååå glad blir man når man vinner gull!
Foto: Adrian Grindbakken

Om du var i Bergen 12.mai og hørte skriking og brøling, så var det mest sannsynlig fra herrenes finale. For en spenning! Med en seiersrekke på 11 år og raskeste tid fra forsøket, så måtte NTNUI finne seg i å være favoritter. BSI 1 hadde en forrykende start og tok en tidlig ledelse på NTNUI 1 og resten av lagene. Avstanden mellom BSI 1 og NTNU 1 var konstant frem til midtre halvdel av løpet. Det var tydelig at dette skulle bli en kamp om gullet mellom disse to lagene. Noe bak var det jevnt mellom NHH og Sjøkrigsskolen. Rundt 1000 meter var rodd og herrene fra NTNUI fikk det til å stemme bedre teknisk. De tok fort innpå BSI i det skrikene fra publikum nærmet seg. Alle Bergens-lagene så hva som var i ferd med å skje, og løftet BSI til en suveren sluttspurt de siste 100 meterne. Så skjedde altså det lagene fra Bergen har ønsket i lengre tid. BSI Herrer 1 slo NTNUI Herrer 1 med to sekunder. Sjøkrigsskolen tok bronse, tre sekunder foran NHH. Bak fulgte Medisin og NTNUI 2. Enorm hyllest og store gledesscener fulgte på Langeholmen.BSI Herrer 1 kaster coxen etter historisk gull. Ryktene skal ha det til at coxen fremdeles ikke har landet.
Foto: Adrian Grindbakken


En stor takk til Fana Roklubb, Sjøkrigsskolen, Regattastyret, dommere, frivillige, tilskuere og ikke minst alle studentrolag som fortsetter med utvikling og vekst i både studentidretten og ro-Norge generelt.


Medisin Herrer 1 tok til slutt en 5. plass
Foto: Adrian Grindbakken

Det anbefales å følge studentlagene på sosiale medier. Der vil man kunne få et lite innblikk i studentenes hverdag med trening, regattaer og noe sprell. Ingen tvil om at roing er en fin idrett å kombinere med studier.

Resultater finner du her

Eget album med flere bilder fra dagen er lagt ut av Regattastyret: https://www.facebook.com/pg/Studentregattaen-i-Bergen-386171604814117/photos/?tab=album&album_id=1641308695967062


- Studentroingsutvalget