Nyheter
#Internasjonal regatta

U23 VM Plovdiv, 2015

23 VM sølv til Norge

Årets U23-VM starter onsdag 22.juli i Plovdiv, Bulgaria, hvor over 800 utøvere fra mer enn 50 nasjoner skal konkurrere frem til og med søndag. Tirsdag ble trekningen gjennomført og første par ut av de norske båtene er lettvekt herrer toer og lettvekt herrer dobbeltsculler onsdag ettermiddag.

Deretter følger det slag i slag for de andre norske lagene torsdag formiddag.

Forsøk

22.07.2015
Det er godt og varmt i Plovidv, gradestokken har tidvis krøpet forbi kroppstemperatur og både roere og publikum søker skyggen eller å hoppe i vannet så ofte som de kan. Det er litt andre forhold enn roerne er vant til her hjemme i Norge, men likefullt var det ingen norske som tenkte å kaste inn håndkledet for tidlig i onsdagens forsøk.

Jens og Ola viste godt initiativ i starten av sitt forsøk i lettvekt herrer toer. I bane ved siden av GBR bet nordmennene seg fast på britene som tok ledelsen ut fra start. Med USA hakk i hæl lå våre to lettvektere på en 2. plass ved passering 500m. I den neste 500m setter USA inn ekstra krefter og ligger mer eller mindre likt med GBR på passering 500m, men amerikanerne i front med skarve 2 hundrededeler. GRE har også fått opp farten og ligger knappe halvsekunder bak, Norge fremdeles med, men nå med 2.4 sekunder opp til direkte semifinalebillett. I den tredje 500m går de tre i front fra Jens og Ola, ved passering 1500m er det nå 6.1 sek til nestemann, GBR. USA i front foran GRE. Men inn til mål er det grekerne som setter opp mest fart, vinner spurten foran USA, og GBR tar siste direkte kvalifiseringsplass. Våre to lettvektere satt ned farten allerede i forkant av passering 1500m og ror relativt rolig inn til en fjerdeplass. Neste års OL-verter, BRA, inn sist, tross et forsøk på å ta igjen nordmennene med en spurt over de siste 100m. I morgen, torsdag, blir det oppsamling, med tre billetter til semifinale for totalt fem båter.

I lettvekt herrer dobbeltsculler var det CZE som styrte showet i forsøksheatet til Patrick og Petter. CZE ut i front fra start og holdt ledelsen hele veien inn til mål. RUS forøkte å holde følge, men de sprakk etter passering halvveis. Våre to nordmenn hang seg på de to i fronten og hadde en god fight med NED gjennom første halvdel opp til passering 1000m. Og fortsetter videre mot mål i en tett duell, passering 1500m er det 15 hundredeler som skiller dem. Men fra 1500m og opp til passering 1750m roter Patrick og Petter det litt til og NED får en økning i ledelse, en økning de to gutta fra NSR dessverre ikke klarer å tette i spurten til målgang. Uansett, med en tredjeplass er de videre til fredagens kvartfinaler. Og til dem er de vel vitende om å ha notert sjette beste tid i dagens forsøksheat.

Følg morgendagens forsøksløp, hvor de resterende sju lagene skal til pers.

23.07.2015
BLM2-

Med stang ut i gårsdagens oppsamling var det i dag alvor, ro inn til minst en tredjeplass eller ta til takke med en C-finale. Ut fra start og til passering 500m kunne det nesten virke som at løpet var kjørt allerede, bakerst og med 2.76 sek til FRA i front var det tydelig at mange hadde kjørt hardt ut. Gjennom neste 500m var det derimot nordmennene som hadde nest intervalltid og siste semifinalebillett var på norske hender. Avstanden opp til nummer 2 også redusert til 0.83 sek. Men JPN satte inn et godt opptrekk i den tredje 500m opp til 1500m, faktisk den raskeste intervalltiden av alle. Det tok dem opp til en andreplass og de norske lettvekterne har hatt en tøff tredje 500m, og taper nesten to sek til JPN. Men ingenting er avgjort ennå. Inn gjennom den siste 500m og i sluttspurt til mål gir Jens og Ola alt for å få semifinalebilletten. Det blir dessverre igjen for langt opp. JPN tar siste billett med en under en meter ned til nordmennene. Da blir det C-finale på den norske lettvektstoeren.

BW2-

Anna og Hanna fikk en tøff oppgave å henge på USA og GBR fra start i dagens oppsamling. Ved passering 500m var det to sekunder opp til de to i front. Opp til passering halvveis og 1000m ble det tydelig at det var ingenting å gjøre med USA i front, men de norske jentene tapte ikke mer enn halvsekundet på GBR på andre. Vel vitende om at det kun er to direktebilletter til A-finale starter Anna og Hanna kjøret for å ta igjen GBR foran. Ved passering 1500m er forspranget redusert med fire tideler, vil NOR sette inn en rask nok spurt og gå forbi i mål? Tross den raskeste avsluttende 500m blir det likevel for langt opp til andreplassen. Anna og Hanna inn 2.06 sek bak GBR og dermed oppsamlingsløp fredag.

BM2x

Martin og Oscar fikk ikke helt farten opp i den først 500m og var bare nummer 5 ved passering, 1.63 sek bak NED i front. Gjennom den neste 500m og til passering halvveis har de rodd seg opp til tredjeplass, men ennå 1.39 sek opp til semifinalebillett, som foreløpig holdes av HUN og NED. Opp til tredje 500m-passering har det kostet litt for HUN å ha ledelsen, NED igjen i front og nordmennene ørlite granne nærmere semifinalebillett. Men på vei inn til mål nøyer HUN med å holde seg foran den norske dobbelen, Oscar og Martin innser at den semifinalebilletten er tatt og går i mål på tredje. NED først, deretter fire sek ned til HUN og fire sek til ned til NOR.

BM4x

I dobbeltfirer går det fryktelig fort. Stemmer ikke detaljene i samspillet har man stort sett ikke sjans til å følge med. Ut fra dagens løp kan det virke som om det var varmen som ga nordmennene et puss, for allerede etter første 500m lå de over tre sekunder bak. I front var det ingenting å gjøre med NZL, de hadde en god fight med CAN opp til 1000m, men derfra og opp til 1500m tok de to sekunder og holdt den ledelsen inn i mål. NOR lå bakerst hele veien til siste spurt, der forsøkte Halvor, Arne, Robin og Jørgen seg på å knipe fjerdeplassen foran ROU, noe som ble litt for langt opp. Fredag venter oppsamlingsløp i bane 1.

BM1x

Erik hadde en tøff oppgave foran seg i sitt forsøksløp i singel. Med kun én direktebillett til semifinale og seks roere på startstreken var det duket for et ordentlig rotterace ut fra startblokkene. Erik gjorde fin figur til passering 500m, på tredje og rett over sekundet bak GBR i front. Men opp til passering 1000m skjønte nok Erik at det ville koste for mye å bli med i fighten inn i mål, så tempoet ble skrudd ned deretter. Inn i mål til en femteplass, men med forhåpentligvis mye oppsparte krefter til bruk i fredagens oppsamling.

BW1x

Thea gjorde ingen skam på seg selv i dagens forsøksløp. Ut under ett sekund bak CHN ved passering 500m og med et godt trykk gjennom neste 500m opp til passering 1000m ledet hun med over 2 sek på den kinesiske jenta. Gjennom tredje 500m satt ZHOU opp farten og det skilte bare 5 hundrededeler mellom dem, med Thea i front. I løpet av den siste 500m var det ZHOU som rodde fortest, men Thea inn i mål til en andreplass og direktebillett til semifinaler.

BLM1x

Ask hadde kanskje dagens aller tøffeste oppgave foran seg av alle de norske roerne i torsdagens forsøksløp. Én direktebillett til semifinale og i samme heat som han selv, Pierre HOIUN fra FRA, som har dominert årets verdenscup og EM. Den oppgaven har nok Ask ment ble i tøffeste laget for allerede ved passering 500m har Ask innstilt seg på at det blir oppsamlingsløp fredag. Inn sist akkurat under ett minutt bak franskmannen.

BLW2x

Sara og Agnes fikk god matching ut fra start til passering 500m med CHN, mellom dem var det 0.45 sek. Men i den neste 500m setter CHN farten opp for å nærme seg den andre direktebilletten til semifinale og de norske jentene innser nok at det toget har gått for deres del. NZL som forventet, dominerende fra start til mål, CHN holder på semifinalebilletten som de gikk for etter 500m rodd. NOR til oppsamling fredag.

Oppsamlinger

24.07.2015
BLM2x

Patrick og Petter holdt dessverre ikke følge med fronten av feltet på dagens siste kvartfinale. På en femteplass 4.13 sek bak overraskelsen TUR i front og 1.9 sek opp til semifinalebillett ved passering 500m. Norge har historisk vært kjent for å ligge litt bak i første halvdel av løpet for så å komme fryktelig tilbake på de siste 1000m. Gjennom andre mellomintervall er de to gutta fra NSR ennå på femteplass, med 2.79 sek til semifinalebillett for øyeblikket på japanske hender. TUR og SUI i front halvveis. På en tredje 500m starter nordmennene opphentingen, men ser ennå at det er 3.09 sek til tredjeplassen. Fra 1500m og inn gjør Patrick og Petter et iherdig forsøk med en kjempespurt på å ta semifinalebilletten fra JPN. Det er dessverre litt for langt og JPN videre med 8.1 tidelers avstand ned til NOR. Da blir det semifinale C/D på NSR-gutta i ettermiddag.

BW2-

Det var FRA som satte standarden på morgenens oppsamling rett ut fra startblokkene, NOR og UKR hakk i hæl. Men halvveis inn i den første 500m etablerer Anna og Hanna seg på andreplassen og ved første mellomtid er det halvannet sekund opp til FRA i front. Med kun to billetter til finalen er de norske jentene avhengig av å holde den plasseringen eller bedre inn til mål. Gjennom de neste 1000m er det ingenting som tyder på at Anna og Hanna vil nøye seg med en andreplass i oppsamlingen. Ved passering 1000m går det ørlite granne raskere for NOR, men det er i den tredje 500m at støtet settes. På 1500m er de norske jentene bare 0.32 sek bak FRA. Inn mot mål svarer FRA på nordmennenes angrep, men Anna og Hanna klarer ikke å mobilisere de ekstra kreftene til å holde følge inn over mållinjen. FRA først med NOR 1.65 sek bak, begge til A-finale lørdag.

BM2x

IRL går ut tøffest fra start og har en ørliten ledelse ved 200m rodd, men må se at LTU og NOR drar forbi i løpet av de neste 50m. Ved passering 500m rodd er det LTU i front, med 1.24 sek ledelse på Martin og Oscar, deretter EST halvsekundet bak. Men der de andre slipper opp på trykket i andre 500m vet nordmennene bedre, de holder nesten samme fart som i den første 500m og ror seg opp i ledelse ved passering halvveis. LTU 1.12 sek bak, EST nå 6.45 sek bak NOR. Med ledelsen etablert holder Martin og Oscar kontrollen på 35 i takt, LTU sliter med å generere høy nok båtfart til å følge nordmennene foran selv om de holder samme frekvens. Avstanden mellom dem øker med ytterligere 2 sek ved passering 1500m. I den siste 500m inn til mål legger nordmennene takten ytterligere noen hakk ned, men cruiser kontrollert inn til seier i oppsamlingen, selv om LTU prøver med et spurtangrep på slutten. NOR, LTU og EST til semifinale A/B lørdag.

BM4x

Den norske dobbeltfireren gjorde et godt forsøk på å henge med feltet ut fra startblokkene i dagens oppsamling. Men det ble en tøffere og tøffere for de fire nordmennene å holde farten til de tre i front. Halvveis inn i første 500m var det allerede et halvt sekund opp til semifinaleplass. På passering 500m var den økt til rett under sekundet, som ennå ville vært mulig å hente inn igjen. Men på vei opp til halvveis er det tydelig at nordmennene sliter med å holde følge, avstanden til semifinalebilletten er nå økt til 2.83 sek og på passering 1500m er den over sju sekunder. Men nordmennene kjører inn en spurt i avslutningen, som på mellomtid kun er halvsekundet dårligere enn nest beste mellomtid. I morgen blir det C-finale mot BUL.

BM1x

Med kun to plasser for videre avansement til semifinale viste Erik godt initiativ ut fra start i sin oppsamling. Tross at USA og KAZ lå foran i første halvdel av 500m, rodde nordmannen det inn igjen og var bare 7 hundrededeler bak lederen fra USA. Inn i den neste 500m etablerer Erik seg på 31 i takt og lar amerikaneren øke forspranget med 3.31 sek, men avstanden ned til KAZ er den samme på passering halvveis. Gjennom den tredje 500m øker Erik farten og tar nesten ett sekund på KAZ. På 1500m rodd har nordmannen ennå 3.54 sek opp til USA, men har 1.51 sek forsprang på KAZ. Inn i fjerde 500m til mål ror NOR og KAZ omtrentlig like fort opp til 1750m og semifinalebilletten til Erik ser ut til å være sikret. Men KAZ gjør en kjempespurt og øker takten fra 29 til 37 i løpet av de siste 250m. Avstanden mellom andre- og tredjeplassen er fattige 10 hundredeler og dessverre for Erik er det i hans disfavør. Dermed blir det semifinale C/D i ettermiddag.

BLM1x

Ask var uheldig med trekning for gårsdagens forsøksløp og hadde oppsamlingen i dag med å vise om det ville holde til videre avansement. Ut fra start var han på ballen og ved passering 500m var han kun 1.03 sek bak UKR i front. NED kun 17 hundredeler bak og dermed var Ask nedenfor streken for semifinalebilletter. Opp til passering 1000m har UKR sprukket, men GER har avansert til en andreplass bak NED. Vår norske lettvekter ennå på en tredjeplass, men ikke mer enn litt over sekunder bak tyskeren. Fra halvveis og opp til 1500m har både GER og NED større fart enn NOR. Ask inn 4.25 sek bak GER, som har tatt ledelsen, og med 3.7 sek opp til NED. På den fjerde 500m inn til mål forstår Ask at løpet er kjørt og dropper farten som stein, og sikrer så vidt tredjeplassen foran SUI i mål. Ikke at den plasseringen hadde noe mer å si enn tildeling av bane i en av ettermiddagens to semifinaler for plassering til C- eller D-finale.

BLW2x

Sara og Agnes hadde en jevn løpsutvikling på hver 500m i sitt oppsamlingsløp i dag. Det var lite de kunne gjøre med fronten av feltet, men etter første 500m reduserte de ikke farten mer enn med ett sekund per mellomtidspasering inn til mål. I morgen blir det C-finale hvor de forhåpentligvis kan bruke løpserfaringene de har opparbeidet seg til nå for å løfte seg videre.

C/D finaler

24.07.2015

Det ble en tøff formiddag for både Erik Solbakken og Ask Jarl Tjøm i singelsculler. Erik hadde bare én fattig tidel opp til semifinaleplass i sin oppsamling, men var blant de åtte raskeste over de fire oppsamlingsløpene. Ask på sin side kunne med farten han hadde til 1500m kunne rodd inn til sannsynligvis tredje beste tid over de fire oppsamlingsløp i lettvekt singelsculler. Men for begge to hjelper det lite at det går raskt hvis man ikke er blant de to beste. Lettvektsdobbelen var også innenfor tolvte beste tid, men utenfor i kvartfinalen og dermed ble det semifinale C/D.

I ettermiddagens semifinaler viste derimot alle tre lag god form og at de tilhører øvre sjikt i de kommende C-finalene. Ask var førstemann til å vinne sin semifinale C/D, deretter fulgte Patrick og Petter opp med en andreplass, før Erik satte alle sine konkurrenter på plass med seier.

Finaler

Dagen i Plovdiv startet med C-finaler hvor de norske lagene stort sett innfridde som forventet. Tre seiere betød tre 13. plasser. Det var nok ingen av roerne som hadde det som målsetning inn i årets U23 VM, men det er ikke annet å gjøre nå enn å trene bedre frem mot neste års mesterskap.

I semifinalene viste Martin og Oscar meget god form ved å vinne. Det betyr beste seeding og midtre bane i morgendagens finale. Mellom de tre raskeste tidene fra dagens to semifinaler var det kun 14 hundredeler, så det ligger an til en tøff medaljekamp. Thea fikk det litt for tøft i sin semifinale, men rodde inn til en femteplass. Søndag blir det B-finale på Ålesunds-jenta.

Men i dag kl 16:00 er det klart for første medaljekamp i damer toer. Der blir det særdeles spennede å følge Anna Een Sture og Hanna Gailis Inntjore. Følg løpet deres direkte via World Rowings sending på nett.


Anna og Hanna fikk ikke like stor fart ut fra blokkene som de andre lagene i dagens finale. USA tok ledelsen rett fra start og de to jentene EIFFERT og RATCLIFF var fast bestemt på å legge samtlige konkurrenter i kjølvannet. Inn til førte passering ved 500m lå våre to norske jenter 5.29 sek bak amerikanerne og hadde 3.83 sekunder opp til bronsemedalje.

I den andre 500m opp til passering 1000m halvveis setter de norske jentene ned rytmen ett hakk til 35 tak i minuttet. Det gir mer båtfart enn GER, men ved passering halvveis er Anna og Hanna fremdeles på 6. plass. Avstanden opp til USA har nå økt til 10.12 sek og men avstanden opp til bronsemedaljen er redusert med et halvsekund. Fremdeles med en takt på 35 fortsetter de norske jentene å ta inn på AUS og FRA.

Ved 1500m-merket er det bare 2.22 sek mellom de tre som kjemper om bronsen. I den siste 500m inn til målstreken er det AUS som mobiliserer mest krefter til høyest båtfart og
knekker både FRA og NOR. De to sistnevnte i duell til målstreken, men FRA først med baugballen over mål. Anna og Hann inn til en femteplass, 17.49 sek bak de to amerikanerne. GBR tar sølvet og AUS bronsen.

VM sølv

Herrer dobbeltsculler (BM2x) – Martin Helseth (Aalesunds rk) og Oscar S. Helvig (NSR)

GER ut som en rakett fra startblokkene i dagens finale og tar ved passering en imponerende ledelse på over 1.33 sek ned til ESP på andreplass. Martin og Oscar 3.9 sekunder bak GER i front, men disse gutta er så drevne nå at her skal man ikke bekymre seg for hva som skjer i første halvdel. Medaljene deles ut til passering 2000m og selv om avstanden opp til GER øker ytterligere ved passering halvveis, følger Martin og Oscar løpsplan. 6.26 sek bak ved 1000m, men en tredjeplass bak NED på andre. I den tredje 500m setter nordmennene farten opp og starter kjøret for å plukke de siste to plasseringene i front. Ved 1500m har GERs forsprang blitt redusert med ett sekund og NED må starte å skjønne at her kommer de norske vikingene farlig fort bak dem. Og i den siste 500m er det tydelig at nordmennene skal spurte raskest. NED må se nordmennene ta fra dem sølvet, men det blir litt for langt opp til GER som vinner med rett under en båtlengde. Uansett Martin og Oscar sikrer SØLV i Plodviv! Resten av Norge kan starte å glede seg til årets VM, der dobler Martin og Oscar mannskapet med Erik Solbakken (Moss rk) og Bjørn-Jostein Singstad (Horten rk). De fire skal jakte på billett til OL i Rio 2016!

Damer singelsculler (BW1x) – Thea Helseth (Aalesunds rk)

Der det så u til å mangle litt krefter i gårsdagens semifinale viste Thea Helseth at hun hadde mer på lager og tok ledelsen ut fra startblokkene i dagens B-finale. Men RUS i banen ved siden holder høyere fart når takten legges om ved 250m rodd og Thea er på andreplass 1.61 sek bak ved første 500m-passering. Inn i den andre 500m og på vei opp til 1000m må Ålesundsjenta se CHN ro seg forbi på merket er det 2.93 sek opp til RUS i front. UKR oppe på siden av Thea og USA og ITA umiddelbart bak. På den tredje 500m er det CHN som kontrollerer i front, men RUS og Thea ror omtrentlig like fort opp til passering 1500m. RUS med et forsprang på 3.26 sek ned til den norske jenta og igjen bare noen små hundredeler ned til fjerdeplassen, USA. Men i den siste 500m er det Thea som mobiliserer den raskeste spurten når det gjenstår 200m av løpet. CHN er det lite å gjøre med, men RUS må se at Thea bokstavelig talt fosser forbi inn til en andreplass i B-finalen, som er en meget respektabel 8. plass totalt i årets U23 VM. Vi gleder oss til fortsettelsen!