Nyheter

Verdenscup 1, 2018

Første verdenscuo 2018 ga bronse til herrer dbbeltfirer

31.05.2018
Helgen 1-3 juni går første av totalt 3 verdenscuper for ro eliten av stabelen i Beograd, Serbia. Norges Roforbund stiller med 5 båter til å representere Norge i regattaen.

PR1X:                   Birgit Skarstein (Christiania Roklub)

M1X:                    Kjetil Borch (Horten Roklubb)

M4X:                    Martin Helseth (Aalesunds Roklub)
                           Erik Solbakken (Moss Roklubb)
                           Oscar Helvig (Norske Studenters Roklub)
                           Olaf Tufte (Horten Roklubb)

LM1X:                  Ask Jarl Tjøm (Tønsberg Roklubb)

M2X:                    Kristoffer Brun (Bergens Roklub)
                            Are Strandli (Stavanger Roklub)

Verdenscupen i Beograd har totalt 209 lag påmeldt fra 42 land fra 5 kontinenter. Norge stiller med lag i båtklassene med flest starter, herrer singelsculler med 37 påmeldte og herrer lettvekt singelsculler med 25 påmeldte. Se FISAS hjemmesider for utfyllende informasjon om de påmeldte lag her

Damer singelsculler, PR1

Regjerende verdensmester i sin klasse, Birgit Skarstein, gjør en ydmyk sesongdebut i Beograd etter en råsterk sesong i skisporet. Verdenscupåpningen kommer tidlig etter skisesongen men Birgit benytter verdenscupen til å få internasjonal benchmarking.

  • Med kun to påmeldte kvalifiserer Birgit automatisk til A-finalen. Birgit ror mot Ukraina som rodde inn som nr 3 i den årlige pararegattaen i Gavirate for et par uker siden. Det er en VM finalist Birgit ror mot som kommer til å gi Birgit god konkurranse over banen.

Herrer singel, åpen kasse

Kjetil Borch starter verdenscupsesongen i singelsculler. Etter to suksessfulle år i dobbeltsculler med Olaf hvor mye visdom er blitt hentet skal Ketil måle sine krefter mot verdenseliten i singelsculler. Etter metodisk målrettet arbeid er Ketil fullt tilbake etter kneoperasjon i vinter og har vist gode takter på trening og i uttaksløp hjemme i Norge. Kjetil ror i den største klassen i verdenscupen med 37 påmeldte og er blitt pekt ut av det internasjonale forbundet som en å holde øye med under regattaen.

  • Kjetil ror i fullt heat i bane 3 med 6 andre roere. For å kvalifisere seg videre til kvartfinale må Kjetil være blant de 4 første over målstreken. 5 og 6 plass gir E og F finaleplassering. Herre singelsculler er en tøff klasse og ingen lette løp, Kjetil har fått en tøff trekning men bør i følge Landslagssjef Johan Flodin kvalifisere videre til kvartfinale. I Kjetil sitt heat var Tyskland 1, Max Appel i VM fialen i fjor, og Ungareren Bendeguz Petervari Molnar er rangert som top 12 i verden.

Herrer dobbeltfirer, åpen klasse.

Den meritterte dobbeltfireren fra 2017 forsetter som prioritert lagbåt for 2018. Nils Jakob Hoff som stroaket båten inn til en 6 plass i VM er ikke tilgjengelig til denne regattaen grunnet avsluttende eksamener, og Olaf Tufte er blitt tatt ut av sitt hvileår for å være stand in i dobbeltfireren. Dobbeltfireren rodde i A-finalen i VM 2017, et hesblesende heat hvor alle båtene krysset målstreken innenfor 5 sekunder. I første verdenscup 2018 stiller ikke vinnerlaget Litauen fra VM 2017 til start, imidlertid stiller de øvrige lagene fra A-finalen i VM 2017 til start i verdenscupen. I likhet med Norge har alle lagene gjort små justeringer i lagsammensetningen bortsett fra Storbritannia (som tok sølv i 2017) som stiller med samme lagsammensetning. Lagsammensetningen er imidlertid ikke ny, Olaf stroaket også dobbeltfireren under EM i 2017 hvor båten rodde inn til 5 plass.

  • Dobbeltfireren ror i den ytterste banen og møter sølvvinneren og 5 plassen fra VM i Sarasota i sitt heat. Dobbeltfireren ror i heat 1 med 4 andre motstandere og må være nummer 2 for direkte kvalifisering til kvartfinale, øvrige båter går til oppsamling. I følge Landslagssjef Johan Flodin kreves en enestående prestasjon å ta seg videre til finalen og guttene har enestående prestasjoner i seg, men det skal gjøres også.

Herrer singel, lettvekt

Ask Tjøm ror herrer singel lettvekt i verdenscupåpningen. Dette var samme klasse Kristoffer Brun herjet i i 2017 sesongen. Ask har vist høyt nivå både på trening og i nasjonale regattaer hvor han har pustet både Kristoffer og Are i nakken og gleder seg til å matche seg mot det internasjonale nivået. Ask har fra 2017 sesongen en 15 plass fra VM i dobbeltfirer. I verdenscupåpningen er det hele 25 deltagere påmeldt til start i herrer lettvekt singelsculler, her vil Ask møte flere av de samme roerne han rodde mot i 4x i Sarasota 2017.

  • Ask ror i forsøksheat nummer 2, 5 båter totalt i heatet og ror i den ytterste banen. Han må være blant de 4 beste for å gå videre til kvartfinale, øvrige båter går til E finale. I heatet ror Ask mot Kina og Hellas som er anerkjente lettvektsnasjoner som kan bli hvasse motstandere. I heatet ror også Irak som til nå ikke har imponert i verdenscupsammenheng, det bør dermed være gode muligheter for Tønsbergroeren å ta seg videre til kvartfinale.

Herrer dobbeltsculler, åpen klasse

Det er en glede å se Are Strandli og Kristoffer Brun tilbake i dobbeltsculler sammen. Are hadde et hvileår i 2017, hvor Kristoffer rodde singelsculler i WC og VM og gjorde det skarpt, men nå er superduoen tilbake. Det er ingen tvil om at gutta har hatt en god innsats på treningen i løpet av året, og har bygget muskelmasse. På grunn av noe mer muskelmasse enn beregnet ror de i verdenscupåpningen i åpen klasse for ikke å risikere å bli syke. Duoen vil være tilbake i lettvektsklassen til neste verdenscup i Linz. I lettvektsklassen har Are og Kristoffer ligget blant de tre beste i OL, VM og verdenscuper siden 2013 og det skal bli veldig spennende å følge med hvordan løpene utvikler seg i tungvektsklassen.

  • Are og Kristoffer har ikke konkurrert i denne klassen i verdenscupen og er dermed ikke blitt seedet. Det er 6 båter i deres forsøksheat og guttene må vinne heatet for direkte kvalifisering til A-finale, øvrige båter går til oppsamling. I heatet møter de blant annet den ene halvdelen av den Litauske dobbeltfireren som vant VM i fjor, dette blir et veldig tøft løp for Brun Standli, men de vil få en ny sjanse i oppsamling samme ettermiddag.

WC 1 - innledende heat

01.06.2018
De innledende heatene i Beograd er gjennomført, og resultatet er 1 verdensrekord, 2 bestetider en andre og en tredje beste tid av heatene. De videre løpene går som følger:

Fredag 1. juni

16:10 – Ask ror kvartfinale herrer 1x, lettvekt
17:05 – Brun/Strandli ror oppsamling herrer 2x, åpen klasse
17:35 – Kjetil ror kvartfinale herrer 1x, åpen klasse

Lørdag 2. juni 13:10  - Helseth/Solbakken/Helvig/Tufte ror oppsamling herrer 4x, åpen klasse
15:50 – Skarstein ror finale damer PR1 1x

Damer singelsculler PR1

Birgit var først ut av de norske i dag, og rodde i preliminært heat mot Ungarske Anna Sheremet. Sheremet tok 3 plassen i den internasjonale pararegattaen i Gavirate tidligere i år og skulle gi Birgit en smak på hvor det internasjonale nivået i klassen ligger i år. Birgit ga som vanlig full gass ut fra start og klokket inn på ny verdensrekord på tiden 10:47.86 og ror finale 15:50 lørdag.

Herrer lettvekt singelsculler

Ask rodde i heat mot Kina, Hellas, Irak og Østerrike. Kina og Hellas er kjent som gode lettvektsnasjoner. Det hindret ikke Ask i å legge seg foran i feltet i heatet tett fulgt av Kinesiske Fan. Det ble et nervepirrende løp mellom de to frem til siste 500, der Fan gled forbi og Ask kapret 2 plassen i løpet, halvsekundet bak Fan på tiden 7:17 og 2 beste tid totalt i klassen. Ask ror kvartfinale fredag kl 16:10.  

Herrer dobbeltsculler, åpen klasse

Are og Kristoffer ror denne regattaen i åpen klasse i dobbeltsculler, en stor klasse med tøff konkurranse. Are og Kristoffer måtte vinne heatet å unngå oppsamling og gå direkte til semifinale A/B. Dobbelen møtte sterke nasjoner i sitt heat med Korea, Belgia, Hviterussland, Litauen og Tyskland.  Tyskland la seg tidlig ut i ledelsen, men Are og Kristoffer presset bak med Litauen like i helene. Inn mot mål lå Tyskland fortsatt foran og guttene klokket inn på en annenplass på tiden 6:36 og har med det 3 beste tid i de innledende heatene, men må ro oppsamling 17:05 fredag ettermiddag.  Her møter de Korea, Estland Kina og Moldova.

Herrer singelsculler, åpen klasse

Kjetil Borch rodde sitt innledende heat mot to tyske båter, USA, Korea og Ungaren. Heatet ble kommentert av Landslagssjef Johan Flodin som et tøft heat i forkant av løpet og med roere fra fjoårerets VM finale skulle Kjetil få mye å bryne seg på. Dette så det ikke ut som om Kjetil tok med seg inn i løpet da han raskt tok ledelsen i feltet med god margin ned til tyske Oliver Zeidler på andreplass. Kjetil holdt ledelsen hele veien inn til mål og klokket inn på beste tid av alle i heatene, på tiden 7:07,8 segkundet foran meritterte Ondrej Synek som hadde den andre beste tiden på 7:09,2. Dette kvalifiserer han til kvartfinale fredag 1 juni 17:35

Herrer dobbeltfirer, åpen klasse

Helseth, Solbakken, Helvig, Tufte rodde i heat med Ungarn, Storbritannia, Polen og Tsjekkia og måtte komme inn på 2 plass for å kvalifisere direkte til A-finale. Guttene satte standarden i første 500 og ledet feltet frem til 1000. Ved passering 1250 begynte sølvvinneren fra fjorårets VM Storbritannia sammen med Polen å ta innpå den norske dobbeltfireren og guttene falt noe bak. Inn i mål klokket båten inn som nummer 3 og vil ro oppsamling lørdag 13:10 mot Ungaren, Estland, Russland og Tjekkia hvor den beste båtene går videre til A finale.

WC 1 - lørdagens løp

01.06.2018
Fredag ettermiddag rodde begge herre singelscullere kvartfinale og Brun/Strandli oppsamling i dobbeltsculler åpen klasse. Det resulterte i 3 A/B Semifinaler

Herrer singelsculler, lettvekt.

Ask var først ut i ettermiddagsløpene og rodde kvartfinale mot Slovenia, Storbritannia, Serbia, Danmark og Korea. Det var en tett kvartfinale hvor Ask måtte komme topp 3 for videre kvalifisering til A/B semifinale. Inn til passering for siste 500meter lå Ask på den sure fjerdeplassen bak hjemmenasjonens Milos Stanojevic. Da Ask la inn et ekstra gir siste 500 klarte ikke Stanojevic å svare og Ask tok den siste plassen inn til A/B semifinale.

Herrer dobbeltsculler, åpen klasse

Etter en fisk i det innledende heatet havnet Brun/Strandli på en 2. plass i de innledende heatet og måtte ro oppsamling. I oppsamlingen skjøt de ut fra start sammen med Kina og passerte likt ved 500meter. Deretter takket Are og Kristoffer for seg og la seg opp i ledelse de holdt hele veien inn til mål og krysset målstreken en lengde opp på nummer to Kina og ror A/B semifinale lørdag.

Herrer singelsculler, åpen klasse

Etter et sterkt forsøksløp med raskest tid av alle rodde Kjetil kvartfinale med gode forutsetninger for videre kvalifisering. Og det var nettopp det Kjetil gjorde, og vant kvartfinalen også og tok seg videre til A/B semi.

Løpene følges på: http://www.worldrowing.com/events/2018-world-rowing-cup-i/

Damer singelsculler, PR1 1x

Birgit ror finale 15:59, med en ny verdensrekord på innerlomma ror hun med gode forutsetninger for å gjøre det skarpt i finalen også.

Herrer singel, åpen klasse.

Kjetil hadde beste tid av alle i herre singelscullerroerne i de innledende heatene, og fulgte opp med å vinne sitt kvartfinaleheat over en båtlengde ned til 2 plassen. Topp 3 er det som går videre til A-finale. Det blir en skandinavisk semifinale med Sverige, Danmark og Norge i tillegg til Russland, Tyskland og Tsjekkia. Det er ingen mindre enn Ondrej Synek, regjerende verdensmester i den Tsjekkiske båten, så igjen skal det ikke bli noen lett match for Kjetil å komme seg videre til A-finalen.

Herrer dobbeltfirer, åpen klasse

Helseth/Solbakken/Helvig/Tufte kom på tredjeplass i sitt forsøksheat og må dermed ro oppsamling lørdag i heat mot Ungarn, Estland, Russland og Tsjekkia. Likt som i de innledende heatene må de være topp to for å kvalifisere videre. Ungarn og Tsjekkia har de allerede slått og Russland og Estland har de slått på tid. En A-finaleplass er dermed godt innenfor rekkevidde.

Herrer singel, lettvekt

Etter en knepen tredjeplass i kvartfinalen Ask er kvalifisert til A/B semifinale. Vi venter på endelig trekning i løpet.

Herrer dobbeltsculler, åpen klasse

Brun/Strandli vant sin oppsamling med god margin og møter Polen, Serbia, Tyskland, Storbriannia, og Kina i semifinale A/B. Det alle sterke ronasjoner, men duoen har vist veldig god form så langt i regattaen og kommer til å sparke godt fra seg her også.


WC 1 - fire båter i A-finale

02.06.2018
Dag 2 i verdenscupåpningen i Beograd er over, den norske troppen leverte 1 verdenscupseier, en 4 plass i verdenscupen 2 A-finale kvalifiseringer og 1 B-finale kvalifisering for søndagens løp.

Herrer singelsculler lettvekt

Ask satte ut i A/B semifinale lørdag mot to grekere, Spyridon Giannaros og Ninos Nikolaidis, Belgiske Ruben Somers, Slovenske Rajko Hrvat, og tyske Jason Osborne. Ask fulgte samme taktikk som i kvartfinalen og la seg inn som nummer 4 i feltet bak sloveneren. I lik stil som gårsdagens løp satte Ask inn det siste giret og gled forbi slovenske Hrvat og er videre i A-finale.

I A – finalen møtte Ask igjen Jason Osborne og Ruben Somers fra semifinalen i tillegg hadde også ungarske Peter Galambos, tyske Jonathan Rommelmann og sveitsiske Michael Schmid kvalifisert seg til finalen. Tyskerene og sveitseren tok tidlig ledelsen og det ble en kamp om fjerdeplassen mellom Tjøm og Galambos. Galambos hadde 4 plassen kapret, men det var før Tjøm i nå kjent stil viste sine spurtegenskaper siste 500 og fosset forbi ungareren. Og med det kapret Ask 4 plassen i mesterskapet.

Herrer singelsculler, åpen klasse

I A/B semfinale satte Kjetil Borch ut i et skandinavisk heat med svenske Anders Backeus og danske Sverri Nielsen. Med i heatet var også regjerende verdensmester Ondrej Synek fra Tsjekkia og Oliver Zeidler, Tyskland og Russiske Vladislav Ryabcev. Løpet ble like heftig som roerne i det skulle tilsi og Kjetil måtte kjempe hele veien. Ved passering siste 500 hadde Synek lagt seg til med en liten båtlengde foran Borch, Zeidler og Nielsen. Nielsen passerte siste 500 på 4 beste tid og Kjetil på 3 beste tid bak Zeidler. Herfra og inn satte Nielsen imidlertid opp takt og fart, Kjetil svarte og tok metere opp på Zeidler, men veien til mål ble akkurat for kort for å ta igjen Zeidlers forsprang og Kjetil misset ut av A-finalen med knappe 2 hundredeler. Kjetil ror B-finale søndag 10:20.

Herrer dobbeltsculler, åpen klasse

Brun/Strandli satte ut i sin A/B semifinale mot Polen, Serbia, Tyskland, Storbritannia, og Kina. Løpet lå veldig tett frem til siste 750 hvor Tyskland og Storbritannia gled en halv båtlengde opp på Brun/Strandli og Polen som igjen lå en halv båtlengde opp på Serbia og Kina. Ved passering siste 500 lå Brun/Strandli på en 3 plass nesten 4 sekunder bak Tyskland på andreplass. Herfra og inn viste duoen hvilke spurtegenskaper de besitter og tok innpå både Tyskland og Storbritannia og etterlot seg Polen i kjølevannet og hadde beste tid i feltet siste 500 og ror A-finale søndag kl 11:18.

Herrer dobbeltfirer, åpen klasse

Dobbeltfireren med Helseth/Solbakken/Helvig/Tufte måtte ut i oppsamling lørdag hvor de to beste lagene kvalifiserte videre til A-finale mot Ungarn, Estland, Russland og Tsjekkia. Gutta la seg tidlig foran feltet sammen med den russiske båten. Fra 500 og ut var det ingen nåde, dette løpet skulle vinnes og dobbeltfireren ror A-finale søndag 12:48

Damer singelsculler, PR1 1x

Birgit rodde A-finale mot 17 år gamle Ukrainske Anna Sheremet og hadde full kontroll fra start til mål. Med litt dårligere forhold enn fredagens løp lå ikke forholdende helt til rette for et nytt verdensrekordforsøk og Birgit klokket inn som vinner på tiden 11:17.

WC 1 - BRONSE til M4x

03.06.2018
Martin, Erik, Oscar og Olaf reiser hjem fra årets første verdenscupregatta med bronse i bagasjen!

I søndagens finale er nordmennene plassert i ytterste bane, nummer 6, og er således underdog. Tyskland og Storbritannia har favorittstempelet med bane 3 og 4 i midten av 2000 meteren på Ada Ciganlija-regattabane. Der er Tyskland som er raskest ut fra start, og ved passering første 500m har de en ledelse på drøye sju tideler, før Storbritannia, Nederland og Russland passerer i løpet av den påfølgende tidelen. Norge er med på feltet, men sist, 1.27 sek bak lederen i front. Det er Tyskland som har føringen opp til 1000 meter, har over sekundet ned til nummer to, Storbritannia. Norge har spist seg forbi Russland, men har halvsekundet opp til medaljeplass, som foreløpig holdes av Polen.

Inn til passering 1500 meter er det Storbritannia som har lagt alvorlig press på Tyskland. Tyskernes ledelse har skrumpet inn med sju tideler og det går alvorlig fort der fremme i teten. Nordmennene er ute av bildet til kommentatorene, men har kjempet seg opp til en foreløpig bronseplass, knappe tre tideler foran Polen. Inn mot mål er det ingen som kan true duellen mellom Tyskland og Storbritanna, over de siste 50 meterene ser det ut som at Tyskland skal kunne gå seirende over linjen. Men med mindre enn 20 meter igjen er det Storbritannia som oppnår høyest fart, snapper gullet foran tyskerne i løpet av 2000 meterens to siste åretak. Inn i bildet er dett, til kommentatorenes store overraskelse Norge som har grepet om bronsen. Går over mål, litt over 8 tideler foran Polen. BRONSE i bagasjen hjem til Norge!

Løpet kan du se på nytt her.

Om tre uker er det ny verdenscupregatta på gang, da er det Linz som er vertskap og den norske dobbeltfireren er klare til dyst med dr. med Hoff i strokesetet.

Are og Kristoffer inn på en sjetteplass totalt i dobbeltsculler tungvekt

Kristoffer Brun og Are Strandli fikk gjort alvor av tungvektsdrømmen denne første verdenscuprunden. De to tok seg helt til finalen, men tross et godt forsøk på å holde seg sammen med teten, ble det denne gangen litt for langt opp til medalje. En sjetteplass til tross, er det lovende takter inn mot årets sesong. I sin egentlige klasse, lettvekt dobbeltsculler, ville tiden deres vært bare knappe to sekunder fra bronsemedalje. I lys av at dette er Are og Kristoffers første ordentlige regatta siden de olympiske leker i Rio, sensommeren 2016, er det grunn til å tro at de to er i rute. I Linz er de to tilbake i lettveksklassen igjen!