Verdenscup 2 2019

Verdenseliten er endelig samlet i Europa og klare for dyst på Maltasjøen i Polen. Den norske troppen fikk en forsmak på det europeiske nivået under EM, men under helgens regatta stiller også kanonene fra Australia, Canada, Kina, New Zealand,Sør-Afrika og USA. Denne verdenscupregattaen vil derfor gi gode svar på om rolandslaget er i rute mot hovedmålet for årets sesong: kvalifisere båter tilde olympiske leker i Tokyo under årets VM i slutten av august!

Verdenseliten er endelig samlet i Europa og klare for dyst på Maltasjøen i Polen. Den norske troppen fikk en forsmak på det europeiske nivået under EM, men under helgens regatta stiller også kanonene fra Australia, Canada, Kina, New Zealand, Sør-Afrika og USA. Denne verdenscupregattaen vil derfor gi gode svar på om rolandslaget er i rute mot hovedmålet for årets sesong: kvalifisere båter tilde olympiske leker i Tokyo under årets VM i slutten av august.

Herrer dobbeltsculler

Dobbeltfirer splittet til dobbeltscullere

I EM ble det en femteplass på den tunge herredobbeltfireren. I verdenscupen har landslagstrener Johan FLODIN testet hvordan hver halvpart i båten kan gjøre det. Kombinasjonene ble valgt ut basert på seatrace tidligere i sesongen, hvorMartin HELSETH og Erik SOLBAKKEN som blant annet har et VM-sølv i U23 sammen, var raskeste kombinasjon og stillte derfor som NOR1. Oscar STABE HELVIG og OlafTUFTE stiller som NOR2, svært revansjesugne. Det er kun de elleve beste dobbeltscullerne fra VM som kvalifiserer nasjonen til OL.

I dobbeltfirer er nåløyet til OL trangere, der er det de åtte beste båtene som sikrer seg OL-plass i år. FLODIN og roerne tør å si at «vi kan være enmedaljekandidat i dobbeltfirer», men med det i mente har man ennå «ikke bestemt oss for om det er det beste alternativet for OL». Norges Roforbund er helt samstemte med Olympiatoppen om at det er den beste medaljesjansen i de olympiske leker det skal satses på. Eldstemann i troppen, Olaf TUFTE, er like krystallklar som alltid: «Jeg reiser ikke til de olympiske leker for å delta, men for å kjempe om medaljer».

Heats - Oscar og Olaf raskest i første norske duell

Trekningen hadde satt begge de norske båtene inn i samme forsøksløp og la dermed til rette for et nytt «uttaksløp» mellom de to norske lagene. Verken syn eller hørselsvikter hos Olaf TUFTE (og Oscar STABE HELVIG), for det NOR2 som er raskest utfra startblokkene når lyset skifter til grønt og startsignalet gjaller. Canada følger NOR2 tett ved passering 500m, NOR1 med Martin HELSETH og Erik Solbakkenpå en foreløpig tredjeplass, med ni tideler ned til Polen på fjerde. Halvveiser det fremdeles Oscar og Olaf som leder i front, har avansert med sekundet ned til Canada, men på tredje er det nå Polen som har forsert Martin og Erik. I den tredje 500m er det nå Polen som overtar ledelsen, foran NOR2 og CAN på tredje. Inn i mål er det ingen endringer i plasseringene. POL1 vinner med 3.10 sekunderpå NOR2, CAN inn vel seks tideler bak dem igjen. NOR1 virker til å spare litt på kreftene i de avsluttende 200m til mål. Kanskje litt eplekjekt siden de da ikke har en plasseringsmessig sikker kvartfinalebillett, men tiden på 6:23,43 er mer enn solid nok for avansement til kvartfinaler. Skal de norske båtene avansere til semifinaler må de bli blant topp tre.

Kvartfinaler - Fjerde beste kvartfinaletid var dessverreikke nok

Rosporten har sterke, historiske cuptradisjoner. I den tradisjonsrike Henley Royal Regatta er dette utpreget til vinn eller forsvinn fra start til slutt. I World Rowings internasjonale regattaprogram har det lite å si om man var blant de raskeste, om man ikke var blant de tre beste i en delfinale. Dette fikk NOR1, med Martin HELSETH og Erik SOLBAKKEN, smertelig erfare i sin kvartfinalefredag. De to nordmennene holdt ikke helt følge med Tysklands stormløp ut av startblokkene, ligger sist i feltet ved passering 500m, litt over to sekunderbak ledelsen, og drøye sekundet opp til semifinaleplass. I løpet av den midtre tusenmeteren jobber NOR1 seg oppover i feltet og har den nest raskeste 500m mellomtiden opp til passering 1500m. Men ennå ett sekund opp til den avgjørende tredjeplassen. Inn mot mål blir det et voldsomt oppgjør som ikke avgjøres før de siste tak over målstreken. Fattige 27 hundredeler skiller de to baugballene påtredje- og fjerdeplass. Dessverre for Martin og Erik er det Tysklands andrelag som er i front. Selv med tiden 6:26,05, den fjerde beste av alle semifinaleløpene, må de to til C-finale lørdag.

OscarSTABE HELVIG og Olaf TUFTE er tettere på ledelsen i sitt kvartfinaleløp. NOR2 er seks tideler bak Sveits ved passering 500m rodd, og selv om de ikke klarer å ta igjen de to i front, holder de god stand ned til Argentina på fjerdeplass. I semifinalen må de to løfte seg noen hakk for å holde medaljedrømmen i live.

Semifinaler – Fotofinish og etspurtoppgjør uten like

Ut fra start er det Australia som tar ledelsen, med Oscar STABE HELVIG og Olaf TUFTE på enandreplass, bare ni tideler bak ved passering 500m. Tyskland og Litauen pusherhardt like bak. I den andre 500m deldistansen er det Polen som har fått sattopp farten, kniper seg inn foran Norge ved passering halvveis. Australia ennå ifront. På vei til 1500m er det Australia, Polen og Norge som holderfinalebillettene. Australia og Polen bare seks hundredeler fra hverandre, Norgeomtrent en halv båtlengde bak. I spurten foran publikumstribunen er det Litauensom setter Norge under press. Ingen kan gjøre noe med Polen og Australia ifront. Fotofinish på dem. En spurt mellom Litauen og Norge går i førstnevntesfavør. Oscar og Olaf til B-finale, fattige 35 hundredeler bak Litauen. Detbetyr B-finale på NOR2 søndag.

Fotofinish Herrer dobbeltsculler

Finaler

HELSETH/SOLBAKKEN var først ut av de to norske herredobbeltscullerene og rodde C-fnale lørdag ettermiddag. New Zealand tok ledelsen fra start, mens den norske duoen brukte løpet på å knive mot den kanadiske dobbeltsculleren. Over mål ble det igjen stang ut for gutta som ble dømt 0,26 sekunder bak kanadierene og tredjeplass i C-finalen som gir en 15 plass over all.

For TUFTE/STABE HELVIG kombinasjonen rodde B-finale søndag morgen. Kravet for OL kvalifisering om 2 måneder er en 11. plass i denne klassen, noe duoen nådde med god margin og endte med en 5 plass i løpet og 11 plass totalt i verdenscupen.

Martin Helseth og Erik Solbakken i herrer 2x Foto: Estela Reinoso

Damer Dobbeltsculler

Heats - Anna og Ingers internasjonale debutløp

Sykdom satt en stopper for Anna EEN STURE og Inger KAVLIEs deltagelse i EM. I Poznan ble det en tøff oppgave å skulle sikre seg en direktebillett til semifinale medkun én tilgjengelig i forsøksløpet. USA1 stakk fra start og kontrollerte seieren uten å være truet på noe tidspunkt. Den norske båten har en positivløpsutvikling fra femteplass til fjerdeplass.

Oppsamling – En oppsamling for erfaringskontoen

Anna EEN STURE og Inger KAVLIE ble koblet av feltet i løpet av den første 500m i fredagens oppsamling. Får en tøff tørn på andre 500m, men holder koken siste1000m. Lørdag blir det D-finale hvor det er gode muligheter for en tett duell med Kina.

D - Finale - 2 plass

Det ble som forventet en tett D-finale for jentene mot Kina2 og Estland. over mål skilte kun 4 senkunder blant båtene. Kavlie/EEN STURE blasserte seg på en 2 plass i finalen og en 20.plass overall.

Herrer lettvekt dobbeltfirer

Manglet det siste giret

Med kun fem påmeldte lag og seks baner på regattaanlegget var lettvektsdobbeltfireren med Oskar SØDAL, Ola LARSSON, Jens HOLM og Lars BENSKE klar for finale ved start av denne verdenscupregattaen. I rosporten er det på grunn av de lange reiseavstandene og opprigg av båter etter transport alltids muligheter for at ting ikke er 100%. Derfor får alle lag en ekstra sjanse, om det første løpet viser seg å gå skeis. For den lette dobbeltfireren betød det et testløp eller«race for lanes». Oskar, Ola, Jens og Lars fikk ikke til den like raske utgangen som sine konkurrenter, men det var nok mangelen på det ekstra giret i siste halvdel som koblet dem av feltet. Lørdag ettermiddag er det en ny sjanse for nordmennene, og da er forhåpentligvis også Uzbekistan med på start også.

Finale - 4 plass i verdenscup

I A-finalen stillte også Uzbekistan og det ble fem båter over banen. Nordmennene i bane 1 holdt god fart ut fra start, og holdt det øvrige feltet lengre. Likevel manglet det siste spurtgiret i dag for å nå helt opp til pallen, men det ble 4.plass på den norske lettvektsdobbeltfireren.

Damer lettvekt singelsculler

Heats – Maia til oppsamling

Maia LUND bokstavelig talt eksploderte ut fra startblokkene i sitt forsøksløp med hele 50 i takt (tak/min) i følge World Rowings GPS-målinger. Tyske Leonie PLESS tar føringen og stikker fra feltet innen passering første 500m, men i kjølvannet bak er det en knivsegg tett mellom baugballene. 13 hundredeler skiller mellom andre- og fjerdeplass på mellomtidene ved 500m. Maia kun etsekund bak andreplass, og semifinaleavansement er fremdeles mulig. Tilpassering halvveis er det Canadas Jill MOFFATT som har hatt best fart i båtenog dermed bedrer grepet om direktebilletten. Maia er fire sekunder bak. I siste halvdel av løpet blir det tydelig at det er Tyskland og Canada som kommer til å avansere. Østerrike og Sverige fortsetter duellen helt til mållinjen. Maia overmållinjen med en spurtutgang og ny sjanse på semifinalebillett i ettermiddagens oppsamling.

Oppsamling – Maia til C-finale

Maia LUND holdt en jevn løpsutvikling og hadde fjerdeplassen fra start til slutt i sitt oppsamlingsløp. Drøye fire sekunder bak semifinaleplass. I C-finalen er det duket for nok en spennende duell mellom Maia og Frankrikes Marion COLARD. Til nå har Maia hatt overtaket både ut fra tid på løp her i Poznan, men også under årets EM er det Maia som har vært best når de to har møttes i samme løp.

C - Finale - Seier til Maia

Det var tydelig at Maia LUND ikke var fornøyd med C-finaleplassen, og beviste dette med å gå direkte ut i ledelse. Denne holdt hun hele veien til mål og vant sin C-finale og tok med det en 13.plass i mesterskapet.

Herrer lettvekt singelsculler

Heats – Ask cruiset til semifinaleplass

Ask TJØM var litt i baktroppen ved passering første 1000 meter, men sikrer tredjeplassen og avansementet i den tredje 500m deldistansen. På et tidspunkt er Ask på en andreplass, foran New Zealands Benjamin van DALEN, men fremfor å ta spurtoppgjøret til mållinjen kontrollerer Ask inn og lar Benjamin stikke avgårde for andreplass. Ask videre til semifinale lørdag.

Semifinale – Ask til B-finale etterfemteplass

Ask Jarl TJØM får en tøff oppgave å avansere til en finale etter å ha klokket vel to og et halvt sekundbak tredjeplassen ved passering 500m rodd. Opp til passering halvveis på 1000m øker tidsforskjellen med ytterligere to sekunder. Ask er kjent for å ha en sterk siste 1000 meter, men det er litt for langt selv for Ask denne gang. Deter mer enn fem sekunder å skulle ta igjen på siste 500m inn til mål. Det blir til slutt en femteplass på Tønsberg-roeren i mål, 9.46 sekunder bak tredjeplassen. Ask til B-finale, som går lørdag ettermiddag.

B- Finale - Ask på 2 plass.

Ask TJØM møtte et tett B-finale-heat. I kjent stil startet Ask litt bak i feltet men rodde seg opp til en 2 plass ved 500 meter igjen. Med amerikanse O'LEARY jagende bak i en volsom fart viste Ask sin spurtkapasitet og holdt andreplassen hele veien inn og tok 2 plassen i finalen og 8 plass totalt.

Ask Jarl Tjøm herrer lettvekt singelsculler. Foto: Estela Reinoso

Dame toer

Forsøk - I ledelsen ut fra startblokkene

Fantastisk åpning av Siri Eva og Hanna. Raskeste første 500m, holder ledelsen godt inn i den andre 500m deldistansen, men Sir Steven Redgraves kinesiske roere tar over ledelsen ved passering halvveis. Med kun en direktebillett til semifinale blir det en tøff oppgave å ta Kina igjen. Tredjeplass på de norske damene betyr oppsamling, men det er åtte billetter til salgs i oppsamlingsløpene. Siri Eva og Hanna skal ro kl 17:15 i dag, hvor det er de to beste som avanserer. Selv om man skal være forsiktig å spå resultatene i oppsamlingen basert på dagens forsøksløp før de fem lagene møtes i ettermiddag.

Oppsamling - Fortsetter den gode utviklingen, men trenger noen sekunder til for å nå semiene

Siri Eva KRISTIANSEN og Hanna INNTJORE var på en fjerdeplass etter 500m rodd i sitt oppsamlingsløp. Gjennom den andre 500m ror de seg opp til en tredjeplass, vel to og et halvt sekund bak den nødvendige andreplassen for videre avansement. I løpet av den midtre tusenmeteren er de bare et lite sekund tregere enn Tyskland, men på den siste 500m har tyskerne såpass med fart at det er lite Siri Eva og Hanna kan gjøre for å nå semifinale. Det betyr C-finale på de to Christiania-roerne. Ut fra konkurrentenes tider i oppsamlingen kreves det lit tekstra for å nå 13.plassen og C-finaleseier.

C-finale - 6 plass

C-finalen gikk ikke den norske toeren sin vei i denne verdenscupen. Jentene havnet på en 6. plass i finalen og tar med seg gode erfaringer og en 18. plass i verdenscupen overall.

Herrer singelsculler

Heats – Kjetil i front fra start til mål

Det var lite å si på Kjetil BORCH sitt forsøksløp i dag. Hortenseren ledet fra start til mål, og hadde godt utsyn på Storbritannias Thomas BARRAS, som forsøkte se på en sluttspurt i den siste 500m. Kjetil med beste tid av alle roere i dagensseks forsøksløp, men det er duket for en spennende duell i dagens fjerdekvartfinale. Der skal Kjetil få bryne seg på kubaneren Angel FOURNIERRODRIGUEZ, som hadde en raskere første 1000m. Kvartfinalen går kl 18:45 og Kjetil må være blant de tre beste for å sikre avansement til semifinalene.

Kvartfinale – Kjetil videre til semifinale med kvartfinaleseier

I den fjerde kvartfinalen i herrenes singelsculler var det Cubas Angel FOURNIERRODRIGUEZ som var raskest ut fra startblokkene, med vår egen Kjetil BORCH bare noen baugballer bak. De to duellerer godt nedover banen, der det er Kjetil som har overtaket ved hver mellomtidspassering, selv om det er bare tre hundredeler som skiller dem på 1500m-merket. Forskjellen i kroppsstørrelse på de to roerneer merkbar både på land og i takt ute på vannet. Angel arbeider på 33, mens Kjetil holder seg over 35 tak/min. I den siste 500m holder Kjetil 37 og skaffer seg et og tre kvart sekund ytterligere ledelse. Ingen av dem er særlig truet fra videre avansement og går ikke opp i noen avsluttende spurt. Kjetil har tredje beste tid over de fire kvartfinalene, men i semifinalen møter han på Danmarks Watt-maskin, Sverri NILSEN og innehaver av verdens bestetid i singelsculler, New Zealands Robbie Manson.

Semifinale – Kjetil til FINALE!

Det er Danmarks, Sverri NILSEN, som leder feltet ut frastartblokkene, med Kjetil BORCH og Hviterusslands Pilip PAVUKOU baugball forbaugball rett bak. Ved passering 500m rodd er det DEN, BLR, NOR. I den andre500m er det PAVUKOU som angriper, tar over ledelsen foran NILSEN, Kjetil liggernå en lengde bak dem igjen, men en lengde ned til New Zealands Robbie Manson.Halvveis er det BLR, DEN, NOR. Sverri tar igjen Pilip, Kjetil nå bare en halvlengde bak. Ved passering 1500m er stillingen DEN, NOR, BLR. Det skandinaviskederbyet fortsetter i siste 500m mot mål. Foreløpig i Danebrogs favør, halvlengdes ledelse ved 1750m. Men Kjetil spiser innpå ledelsen, begge går forspurten. Men det er Sverri NILSEN som er sterkest, Kjetil slipper opp og lardansken få «centre lane» i søndagens finale.

Finale – Kjetil smalt ut fra start,men måtte nøye seg med en sjetteplass

World Rowing omtaler bådesingelsculler og åtter som sine «blue ribbon events» i verdenscup’en, og har lagtde fire øvelsene for menn og kvinner avsluttende løpene i finaleprogrammet.

Kjetil BORCH gikk hardt ut frastart og tok ledelsen, men presses svært hardt av danske Sverri NILSEN, somovertar ledelsen innen passering 500m. Tysklands Oliver ZEIDLER plasserer segpå andreplassen mellom dem. På vei oppover mot halvveis og 1000m er detfremdeles Danmark i front foran Tyskland, Kjetil ennå på tredje, men nå erStorbritannias Thomas BARRAS som presser, knappe halvsekundet bak Kjetil.

Gjennom den tredje 500m er detcubaneren Angel FOURNIER RODRIGUEZ som overtar foreløpig sølvplass, men SverriNILSEN flyr fremdeles hele fire sekunder i front. ZEIDLER ennå på tredjeplass,og Kjetil inne på fjerde, med et håp om medalje.

Men i den siste 500m opp tilmål er det igjen endringer i medaljeplasseringene. Utenfor kameraet og nærmestpublikum er det Hviterusslands Pilip PAVUKOU som har den desidert bestesprinten. Kjetil forsøkerså godt han kan å øke takten fra 35 til 38, men PAVUKOU spiser seg opp frasjetteplassen på 1500m og 6 sekunder bak Sverri NILSEN i front, til SØLV!Danmark vinner på tiden 7:21,96. PAVUKOU med en siste 500m på 1:47,33, nesten tresekunder raskere enn nest beste i denne siste kvartilen, avslutter på tiden7:24,10. Bronsen går til Cuba og Angel FOURNIER RODRIGUEZ på tiden 7:24,79.Thomas BARRAS inn på fjerde på 7:26,09. Tysklands Oliver ZEIDLER inn på femtetil 7:27,12. Kjetil BORCH endte tilslutt på 7:27,31 og en sjetteplass totalt idenne andre verdenscupregattaen.

Nå ventervidere trening frem til rosportens svar på Holmenkollrennene, the Henley RoyalRegatta i starten av juli. Der skal Kjetil kjempe for heder og ære i theDiamond Sculls, hvor han i fjor nådde helt til finalen og ledet løpet de første2000m. Men banen i Henley er smertelige 2112 meter lang, og New Zealands MaheDrysdale rodde seg gjennom en melkesyresprengt Kjetil.

Damer para singelsculler

Birgit fortsetter seiersrekken - race for lanes

Birgit SKARSTEIN fikk kjenne litt på presset i starten av dagens «race for lanes» i Poznan. Frankrikes olympiske sølvmedaljør fra London 2012, Nathalie BENOIT, smalt ut fra start og hadde en ørliten ledelse på Birgit i løpet av de første 400 meterne. Men ved passering første 500m rodd er det Birgit som tar over kontrollen. Forrige internasjonale løp BENOIT rodde var på Dorney Lake i Eton ,tilbake i 2012. Da var konkurransedistansen 1000 meter, nå nesten sju år etterer det 2000 meter som gjelder. Birgit øker forspranget hele veien til mål og inntar dermed «centre lanes» i søndagens finale. Andreplassen tas av Ukrainas Anna SHEREMET vel 15 sekunder bak, Franrike inn til en tredjeplass, vel seks sekunder bak der igjen.

Birgit SKARSTEIN GULL i verdenscup

Vinden var delvis utfordrendepå Maltasjøen i formiddag da finaleløpet i para-damer singelsculler skullesettes i gang. Den vanlige banefordelingen med «centre lanes» ble vraket tilfordel for roernes egne prioritering, hvor Birgit SKARSTEIN, la seg i bane 5. Idet starterens «roll call» gikk over høytaleranlegget var det tydelig at bane6, amerikanske Hallie SMITH slet med å få satt korrekt kurs akkurat i det«Attention!» ble gitt. Men i det startlysene skiftet til grønt og startsignaletble gitt er det Birgit som er raskest ut fra startblokkene.

Ned over banens første kvartiler det den paralympiske sølvmedaljøren fra London 2012, franske NathalieBENOIT, som legger mest press på Birgit, har overlapp, men ikke mer enn så vidtbaugballen på hekken til den norske båten. Ved passering 500m rodd er det 3.25sekunder mellom dem og ytterligere 5.19 sekunder bak der igjen er det Ukrainas18 år gamle stjerneskudd, Anna SHEREMET.

I den andre 500m deldistansenror Anna og Nathalie omtrent like fort, på denne 500m klokker de henholdsvis3:07,16 og 3:07,23. Birgit, som i etterkant av løpet avslørte at hun la inn etopptrekk på ca 800m, har 3 sekunder raskere 500m tid. Plasseringene ved1000m-merket og halvveis er uforandret, og SKARSTEIN er nå 6,36 sekunder foranBENOIT, som er 5,12 sek foran SHEREMET.

I den tredje 500m visermellomtidene at Anna og Birgit ror like fort. De to klokker begge inn 3:06,87,men Nathalie taper nå tre og et halvt sekund til de to. Den franske roeren fårkjenne på forskjellen i å konkurrere over 1000m, som i London 2012, og over2000m, som har vært standarddistansen for de paralympiske klassene etter Rio2016. Ved passering 1500m er stillingen fremdeles NOR, FRA og UKR, men FRA ernå 9.65 sek bak NOR, og UKR nå kun 1,87 sekunder bak der igjen.

I den siste 500m har Birgitaller mest krefter å legge i for spurten. Her smeller hun inn sin raskestemellomtid for løpet på 2:55,64 og tar seieren på tiden 12:09,56, mer enn 18overbevisende sekunder foran Ukrainas Anna SHEREMET. Frankrikes Nathalie BENOITmåtte seg slått med ytterligere tre sekunder av SHEREMET, og se seg fornøyd meden bronsemedalje i sitt comeback etter London 2012.

Neste regatta for Birgit er verdenscupavslutningen påWillem-Alexander Baan i Rotterdam, Nederland, som er siste generalprøve førårets VM i Linz-Ottensheim i Østerrike. Der forventes det at Israels MoranSAMUEL er tilbake på start, og så får vi se om det dukker opp flere para-roeretil start, som verken har vist seg denne sesongen eller siden Paralympics i Rio2016.