Verdenscup 3 2015

Årets verdenscup i roing avsluttes med tredje og siste regatta på Rotsee i Sveits. Der stiller Norge med en begrenset tropp i år, på grunn av det luksusproblem at en rekke av de yngre, lovende roerne prioriteres å delta i U23 VM i Plovdiv, Bulgaria.

Første norske båt som skal i aksjon fredag er lettvekt herrer dobbeltsculler. Kristoffer Brun og Are Strandli møter hele 25 konkurrenter denne gang. Og må gjennom kvartfinaler fredag ettermiddag. Start for deres første løp, som er forsøksheat 5 går kl 10:35.

Deretter er det duket for en ordentlig hanekamp mellom Sinkovic-brødrene fra Kroatia og vår egen tungvektsdobbel med Nils Jakob S. Hoff og Kjetil Borch. De ror første forsøksheat kl 11:15 og her går de to beste videre til semifinale lørdag.

Denne verdenscupregattaen stiller også Inger Kavlie og Marianne Madsen i dobbeltsculler. Blir det revansje allerede i forsøket mot Finland etter at våre to norske jenter måtte se seg slått i Nordisk Mesterskap? I tillegg får de også bryne seg på singelscullerlegende Ekaterina Karsten fra Hviterussland. Dette tredje og siste forsøksheat for damer dobbeltsculler starter 11:45.

Sistemann ut i fredagens forsøk er ingen ringere enn Olaf Tufte. Han får en knalltøff start i det andre forsøksheatet. Her er det kun én direktebillett til semifinalen og han har fått bane mellom årets Europamester Damir Martin (CRO) og sin rival gjennom mange, mange år, Alan Campbell (GBR). Starten går 12:15 og de som ikke er først over målstreken må belage seg på oppsamlingsheat fra kl 17:30.

10.07.2015


Første forsøksløp fredag formiddag startet som forventet. Are og Kristoffer var aldri truet i verken forsøket eller dagens kvartfinale. De cruiset inn til beste forsøkstid og vant komfortabelt med nesten 5 sekunder på NZL i kvartfinalen. De franske forhåndsfavorittene DELAYRE/AZOU ble derimot presset av ITA i sin kvartfinale, men de rodde først i mål til beste kvartfinaletid. Våre lettvektere hadde en super dag, og viser gryende form. I morgen er det semifinaler og nordmennene ror første finale, hvor de får bryne seg på sølvmedaljørene fra årets EM, GBR.

Favorittstempelet til SINKOVIC-brødrene forplikter, og det gjorde de to kroatene ingen skam på i dagens semifinale. Allerede ved passering 500m var de først i feltet, med Nils og Kjetil på andre og DEN rett bak. Våre to tungvektere er gode og up to date med de aller beste i samtlige forsøk i første halvdel. På 1000m øker CRO forspranget, men nordmennene tar ytterligere halvannet sekund på danskene. DEN skjønner at direktebilletten til semifinalen er på norske hender før passering 1500m. CRO i mål først, deretter NOR 7.38 sek bak. Lørdag er det semifinale, med en gryende form på Nils og Kjetil blir det en spennende semifinale, hvor de møter AUS, GER og ITA som alle var foran nordmennene i Varese. Kun tre går videre til A-finale søndag, men landslagstrener Johan Flodin har gode forhåpninger og vet at de to ror bra i race modus.

Olaf gjorde en fantastisk prestasjon i formiddag. Han gutset hardt og gikk for å vinne forsøket og få direkte semifinalebillett. Med europamester Damir Martin og ringreven Alan Campbell på hver sin flanke. Kroaten var den første til å gi seg etter 700m og Olaf hadde på et tidspunkt én hel lengde på briten. Men Campbell satt inn et litt høyere gir fra 1250m, hvor Olaf kjente det ble for dyrt å holde følge og svare på kampen. Dermed la han briten få fripass til semifinale.

I oppsamlingen fikk ikke bonden fra Horten det helt til å stemme og det ble dermed en kjedelig avslutning på dagen og C-finale lørdag. Men Olafs første 1000m var i topp 2 av alle forsøk, og han hadde tredje sterkeste 1500m-tid. Tross en trøblete rygg fra i går har Olaf vist at han ror fortere enn hva man har sett ham gjøre på mange, mange år.

Jentedobbelen med Inger og Marianne har tatt sjansen de har fått for å opparbeide seg internasjonal konkurranserfaring. De holdt seg godt med feltet og de aller beste fram til andre 500m-kvartil, derfra hadde de en tøff duell mot FIN. 5 hundrededeler skilte mellom de to lagene på passering 1000m. Men det er de finske jentene som får høyest fart inntil mål og går inn foran på en fjerde.

I oppsamlingen holdt jentene igjen godt følge og fightet bra med CRO og AUT. Selv om de i spurten til mål måtte se seg slått av CRO melder Johan at det er kult å se Inger og Marianne utvikle seg. De er dyktige til å se etter nye målsetninger, og selv om det vil ta tid før de er på topp har de en veldig bra utvikling. Lørdag er det C-finale.

11.07.2015

Are og Kristoffer ledet fra start til mål i dagens første semifinale. GBR og ITA holdt godt følge de første 500m, men klarte aldri å ro forbi nordmennene. I den andre semifinalen var det som ventet franskmennene som kontrollerte fra start til mål. Sammenlignet med Are og Kristoffer lå de akkurat tre sekunder foran ved første 500m passering. Men på de midtre 1000m er det mer eller mindre likt, med 3 hundrededeler i favør for nordmennene. På siste 500m er Are og Kristoffer raskere enn franskmennene, men ikke med mer enn litt over 1 sekund. DELAYRE/AZOU inn på 6:52,28, BRUN/STRANDLI inn på nest beste semifinaletid 1.86 sekunder bak. Søndag er det A-finale og som tidligere meldt er våre to nordmenn meget, meget lystne på å sende et ordentlig skremmeskudd i generalprøven før franskmennenes VM på hjemmebane.

For tungvekterne var det i dagens første semifinale som ventet CRO som vant, men tross semifinalenes kjappeste 500m rodde ikke SINKOVIC-brødrene inn til bedre enn semifinalenes tredje beste tid. Det var nemlig i den andre semifinalen at det gikk fort. Styggfort. GER satte trykket fra start og holdt sin ledelse fra start til mål, inn 3.67 sek raskere enn kroatene. Nils og Kjetil hang seg godt på GER fra start, men måtte se at både AUS og ITA rodde forbi innen passering halvveis på 1000m. Derfra og opp til 1500m økte avstanden ytterligere, men de to nordmennene satte inn semifinalens raskeste spurt, men dessverre holdt det ikke. Vår tungvektsdobbel må dessverre se at drømmen om pallplassering i én av årets verdenscupregattaer ikke oppfylles. Tross femte raskeste tid, er det plassering som gjelder. Søndag blir det B-finale.

På startstreken i dagens C-finale var det de unge lovende, Inger og Marianne, som fikk ta rampelyset fra resten av feltet. De norske jentene gikk hardt ut fra start og ledet gjennom løpets førte halvdel. Der starter AUT å ro seg forbi, men de norske jentene holder seg på andreplassen ved passering 1500m i fight mot svenskene. Den fighten holdes frem til døra og målpassering på 2000m, men svenskene ror inn foran på andreplass. Uansett en flott prestasjon av de norske jentene som virkelig satte standeren ut fra startblokkene. Sigurd Gullerud, jentenes trener i Christiania Roklub, veldig fornøyd med løpet i dag og duellen med Sverige og stemmer samstemt i med landslagstrener Johan Flodins skryter av dem. «De bidrar godt til bedre raceplan i forkant og følger den i hvert løp.» Det blir svært spennende å se utviklingen til jentene videre. Det er nok ennå litt for tidlig å snakke om OL-billett, men man skal ikke utelukke at det blir aktuelt i neste års olympiske kvalifiseringsregatta.

Olaf måtte dessverre se semifinaleplassen glippe to ganger i går, men viste alle i formiddagens C-finale at det var i ettermiddagens semifinaler han skulle vært. Raskest på alle mellomtider og klarte akkurat å holde seg foran tyske LEINEWEBER som forsøkte seg på å spurte forbi bonden fra Horten i mål. 17 hundredeler var tidsavstanden mellom dem. Olaf ferdig for helgen med en 13. plass totalt. Nå er det hjem og gjøre de siste VM-forberedelsene. Klaffer de og Olaf holder seg frisk og rask vet alle i morgendagens A- og B-finaler at den dobbelte olympiske mesteren ikke er å avskrive i regattaen på Lac-du-Aiguebelette i Frankrike.

12.07.2015

I dagens finale for herrer lettvekt dobbeltsculler var det allerede før start klart at dette primært ville bli et oppgjør mellom fjorårets VM-vinnere fra Sør-Afrika, forhåndsfavorittene og verdenscupledere Frankrike og våre to norske bronsehelter, Kristoffer Brun og Are Strandli. Fjerdebåt som snuppet sølvet i EM og bronsen i Varese, Storbritannia, stilte reduserte til start etter at stroke, William FLETCHER, måtte trekke seg grunnet sykdom. Sølvmedaljørene på hjemmebane i Varese, Italia, og den danske kombinasjonen med Henrik STEPHANSEN og Jens Nielsen skulle man heller ikke avskrive i hver sin ytterbane.

Ut fra startblokkene var det franskmennene DELAYRE/AZOU som tok ledelsen, med NOR og GBR hakk i hæl. Are og Kristoffer holder en ørlite granne høyere fart i løpet av de første 500m sammenlignet med britene, men er allerede 0.80 sekunder bak franskmennene ved første passering. Avstanden ned til GBR er fattige 9 hundredeler. På fjerde er ITA, med RSA over sekundet bak og DEN2 hele 5 sekunder bak franskmennene i front.

I den neste 500 m opp til halvveis kjører nordmennene og franskmennene omtrent samme fart og samme takt på 37 tak i minuttet. Men franskmennene har en ørliten margin og øker forspranget til 0.87 sekunder. På plassene bak holder ennå Storbritannia tredjeplassen så vidt, bare 6 hundrededeler bak. Sør-Afrika ennå på femte, men med en 500m-tid kun 0.30 sekunder dårligere enn nordmennene.

I tredje 500m får franskmennene ørlite granne mer fart ut av hvert tak enn Are og Kristoffer. Tross igjen tilnærmet samme takt på begge lag tar DELAYRE/AZOU ytterligere 0.30 sekunder på Norge. THOMPSON/SMITH fra RSA gjør et lite taktskifte i denne 500m, sniker seg forbi både ITA og GBR, samt korter inn forspranget til nordmennene foran med 0.76 sekunder.

Franskmennene kjenner at for å holde båtfarten inn må takten opp, siste 400m økes det til 39 og videre 40 i takt. Det holder lenge for dem, inn til mål på tiden 06:12,95 og med det både seier i siste verdenscupregatta og sammenlagt. På plassene bak går RSA til angrep med en kraftanstrengende spurt på 42-45 i takt. Det klarer ikke Are og Kristoffer å svare på, som må se sølvmedaljen glippe og ro inn til tiden 06:16,00, som er 1,38 sekunder bak fjorårets VM-vinnere. Italia inn som nummer fire, deretter Storbritannia og til sist Danmark.

Finaleløpet kan du se i reprise hos World Rowing og detaljerte resultater for alle de norske lagene i årets siste verdenscup finner du i vår resultatspesial.

B-finale herrer dobbeltsculler (M2x)

Nils og Kjetil traff igjen på sitt berømte semifinalespøkelse lørdag. Tross femte beste tid hjalp det lite når man er fjerde dobbel over mållinjen. Dermed ble det B-finale søndag morgen mot Frankrike, Danmark, Serbia, USA og Latvia. Ut fra startblokkene var det Frankrike som tok ledelsen, med Serbia og Danmark på plassene bak foran Norge. Over den neste 500m ror Nils og Kjetil seg forbi serberne, men har ennå 1.80 sekunder opp til franskmennene i front ved passering 1000m og halvveis.

I den tredje 500m er det nordmennene som jobber best på 34-35 i takt og tar ledelsen, knappe 39 hundredeler foran franskmennene og cirka halvsekundet foran Serbia. Inn mot mål blir det tydeligere og tydeligere klart at dette er et løp som avgjøres ved siste tak. Serberne åpner spurten med taktøkning ved 1850m rodd, nordmennene forsøker å kontrollere, men må se MARJANOVIC/FILIPOVIC snike seg forbi med 13 hundrededelers margin med en siste kraftanstrengelse over den siste 100m.

Dermed er det serberne som stikker av med verdenscuppoenget i B-finalen. Ikke at det hjelper stort i sammendraget, med seier i både Varese og nå søndag i Luzern er det selvsagt Kroatia som tar verdenscuptittelen.