Nyheter

Verdenscup 3 roing

Tredje og siste verdenscup i roing arrangeres på Willem-Alexander Baan i Rotterdam 12-14 juli. Norge stiller med 10 lag til start: Fem singelscullere skal i aksjon, sammen med tre dobbeltscullere, en dobbeltfirer og en toer.

Hengeren ble lastet av landslagsroerne mandag og første etappe sydover startet med landslagstrener Johan FLODIN bak rattet. Det betyr at den norske troppen har satt kurs mot generalprøven før årets VM og avslutningen på årets verdenscup. Tredje verdenscupregatta gjennomføres på et av Europas nyeste roanlegg, regattabanen Willem-Alexander Baan i Rotterdam. Anlegget er knappe fem år gammelt og nederlandske ingeniører har designet og fått det utgravd for å gi roerne perfekte forhold! Her er det gode muligheter for at det blir satt verdens bestetider førstkommende helg. Den norske troppen teller ti båter med et totalt mannskap på 17 roere. Hele fem singelscullere skal i aksjon, sammen med tre dobbeltscullere, en dobbeltfirer og en toer.

Helgens foreløpige løpsprogram

Fredag
Forsøk                 09:00 – 14:30
Oppsamlinger:    15:45-19:00

Lørdag
C- finaler:           09:30-10:30
Semifinaler:       10:45-13:00
A- og B- finaler: 14:45-17:00

Søndag
B- finaler:           08:30-10:00
A- finaler:           10:30-15:00

Herrer dobbeltfirer – M4x

Johan FLODIN har bestemt seg. Det er dobbeltfirer som skal være flaggskipet for de tunge herrene på vei mot Tokyo. Siden siste verdenscupregatta har Martin HELSETH, Erik SOLBAKKEN, Oscar STABE HELVIG og OLAF TUFTE fått trent litt i singelscullere og arbeidet med detaljene som må på plass for mer fart. Målsetningen denne regattaen er oppgaveorientert. Laget skal levere en bedre midtre del, særlig mellom 500m og 1000m. De fem er relatvit «nöjd» med siste halvdel, men det er spesielle ting de ønsker at skal skje tidligere.

Para damer singelsculler – PR1 W1x

Birgit SKARSTEIN har hatt god fremgang siden Poznan og møter endelig sin israelske rival Moran SAMUEL for første gang denne sesongen. Israeleren tok en overlegen seier i den paralympiske åpningsregattaen i Gavirate, da Birgit fremdeles «åkte skidor». I Rotterdam møter også Ukrainske Anna SHEREMET. Hun ble slått av Moran i Gavirate, og som kjent også av Birgit ved forrige verdenscupregatta. Hvordan blir avstanden opp til de to i front denne gang? I tillegg stiller svenske Ebba EINARSSON og tyske Sylvia PILLE-STEPPAT. Med fem påmeldte betyr det testløp fredag og finale søndag.

Lettvekt herrer dobbeltsculler – LM2x

BRUN & STRANDLI is back in business! Are og Kristoffer har hatt veldig fine treningsindikasjoner og oppleves å være tilbake på fjorårets kurs. Nå skal vi se hvordan dette holder internasjonalt. Tyskland har satt inn fjorårets verdensmester i lettvekt singelsculler Jason OSBORNE i dobbeltsculler, det har foreløpig gitt et EM-gull og en verdenscupseier i Poznan. Irlands kjendisdobbel, med Gary & Paul O’DONOVAN, har ikke deltatt i årets sesong, og er splittet i Rotterdam. Gary stiller i singelsculler. Italia, eller sølvguttene siden fjorårets VM-finale, stiller ikke i Rotterdam. Det gjør derimot både Australia og New Zealand. Sistnevntes dobbeltsculler har Matthew DUNHAM som mannskap, han snøt som kjent BRUN for VM-sølvet i 2017, i lettvekt singelsculler.

Herrer singelsculler – M1x

Kjetil BORCH har trent godt sammen danske Sverri NIELSEN, vinner av forrige verdenscupregatta i singelsculler, på Årungen, samme helg som de Nordiske Mesterskaper ble avholdt på Tunevannet i Sarpsborg. Kjetil har også vært innom the Henley Royal Regatta, rosportens svar på Holmenkollrennene. Selv om turen til Storbritannia endte med en kjapp exit for Kjetil, der han allerede fredag fikk flybilletten hjem i hånden. Landslagstrener Johan FLODIN og Kjetil har gjort en «bra analys» av hva som manglet i kvartfinalen på Themsen. «Vi forventer en opptur til» og har jobbet en del med utstyr de siste to ukene. Så får vi se om anledningen byr seg til å sette Krommenhoek på plass og si GG til Guillaume på hjemmebane i Rotterdam.

Damer toer – W2-

Siri Eva KRISTIANSEN og Hanna INNTJORE har produsert åtte internasjonale løp denne sesongen, hvor sju av dem har hatt «veldig höj klass», ifølge assisterende landslagstrener og ansvarlig for damesatsningen, Johan LIDBERG. Siri Eva og Hanna er en «match made in heaven» og fungerer svært godt sammen på trening og i båten. De har vært nære på å nå semifinaleplass tidligere, og tok en tredjeplass i C-finalen i Poznan. I Rotterdam mangler fire av A-finalistene og fire av B-finalistene fra Poznan. Får vi se Siri Eva og Hanna høyt oppe i semifinalene i helgen?

Lettvekt herrer singelsculler – LM1x

Det er duket for en aldri så liten verdenscupdebut i lettvekt singelsculler for Sarpsborg-roer, Jens Holm. Lettvektsgruppen har gått «back to basics» i singelsculler den siste tiden, forteller kraftsentertrener Sebastian Baranzano. Jens fikk jo for alvor smake på nivået i verdenstoppen, da han i fjor ble satt inn for Kristoffer BRUN i lettvekt dobbeltsculler. Nå skal Jens få prøve seg på mer av det Kristoffer har gjort, og Jens gleder seg stort til oppgaven å få ro alene i båten. En oppgave han fikk etter å ha vunnet plassen i sammenheng med uttak under super comp på Årungen.

Ask TJØM er derimot nesten som veteran å regne i lettvekt singel, og tilnærmet fast inventar i den norske troppen. Siden Poznan tyder treningen på fortsatt progresjon. I Rotterdam siktes det mot bedre plassering og kanskje A-finale.

Damer dobbeltsculler – W2x

Marianne MADSEN og Thea HELSETH er klare for verdenscupregatta igjen etter å ha trent seg opp igjen fra skader. I etterkant av Poznan har det blitt gjennomført en ny uttaksprosess i singelsculler, der det ble tydelig at Marianne og Thea var riktig valg. Inger KAVLIE er dessverre ute grunnet sykdom.

Marianne og Thea har funnet hverandre ganske bra og assisterende landslagstrener Johan LIDBERG håper at det blir et gjensyn av prestasjonen de to leverte i 2017. De to damene kjenner seg veldig sterke og viser veldig fin fysisk form. På romaskin presterer de to på tidene som kreves internasjonalt. Til nå har de hatt tre-fire økter sammen, så får vi se hvor mange steg de tar på veien opp til å levere som Norges raskeste dobbeltsculler igjen.

Lettvekt damer singelsculler – LW1x

Maia LUND har hatt gode treningsforhold på Årungen siden Poznan og fått trene sammen med svenske Emma Louise FREDH. Maia viser god progresjon og inspirasjon av å få ro mot Emma. Hun ror jevnt med svensken og slår henne på de korte intervallene. Det er bedre teknisk roing fra Maia nå og har funnet en teknikk som passer henne bedre. I Rotterdam siktes det på semifinaleplass!

Herrer dobbeltsculler – M2x

TUFTE debuterer i verdenscupen! Denne gang er det Petter som følger i Olaf TUFTEs kjølvann. Olaf deltok i den første verdenscupregattaen som ble avholdt i 1998, nå 21 år etter skal Petter få bryne seg på verdenseliten sammen med Erling ØYASÆTER i dobbeltsculler tungvekt. Erling fikk sin debut i fjor, der han først deltok i dobbeltsculler for så å steppe inn i dobbeltfireren til Olaf TUFTE, da Martin HELSETH skadet seg. Erling og Petter var også innstilt for å ro i Poznan, men på grunn av regelverket om kun to båter per nasjon, og dobbeltfirerens prioritet, måtte de holde seg hjemme. Men tiden hjemme har de to brukt godt og vist fremgang og tatt flere skritt. Debuten i Rotterdam er Erling og Petters første mulighet for å overbevise om retten til en VM-plass senere i år.

Linker

Torsdag bekreftes påmeldingene til verdenscupregattaen og trekning til forsøksløp gjennomføres etter kl 15 under lagledermøtet. Utfyllende informasjon, løpsoppsett og eventuelle endringer i timeplanen gjøres tilgjengelig hos World Rowing:

Se mer på world rowing sine hjemmesider: worldrowing.com