Nyheter
#Internasjonal regatta
Foto: Veronika Stuksrud, Lerøy
Foto: Veronika Stuksrud, Lerøy

Verdensmesterskapet 2023

Det er endelig duket for VM!

Endelig! Tiden er kommet og vi er klare for åtte dager med spenning, guts og nerver. Som vi gleder oss!

Troppen er godt etablert i Beograd og har vært der siden onsdag. De har totalt hatt en lengre periode som har vært relativt god, først på Årungen, deretter på precamp i Gavirate, Italia, før det var en liten periode på Årungen igjen. Det er ni lag til start, der syv av lagene skal kjempe om OL/PL kvalifisering i tillegg til VM plassering, men under dette Verdensmesterskapet som er året før året, så er det vel kvalifiseringen som er i hovedfokus. Flere har vært med på dette før, og vet mye om hvordan de neste dagene vil utarte seg, men rutinert eller noe ferskere så blir dette utrolig spennende. Under fjorårets VM hadde vi flere lag rett i nærheten av, eller på kvalifiseringsplass, og det er noe vi skal ta med oss inn i dette mesterskapet.

Denne sesongen har ikke vært den beste til norsk roing, men som sagt så har vi allikevel sett flere gode prestasjoner, og vet at den siste perioden for endel utøvere har vært bedre enn tidligere i år. Vi stiller med tre damebåter og fire herrebåter til kvalifisering, samt en dame og en herrebåt som ror VM i klasser som ikke finnes i OL. Nå er vi som sagt endelig her, og søndag braker det løs for en del av lagene våre. Spennende er det også med et VM som går over åtte dager, fremfor for eksempel en World Cup som kun går over tre dager. Kanskje det gir noen uante muligheter? Uansett krever det vel så mye fra utøvere og støtteapparatet i dagene som kommer til tross for at det går over flere dager.

Lagene våre er PR1D1x, D1x, D2x, DLv1x, H1x, H2x, HLv2x, H4x og HLv1x, samt at vi har med en reserve.

PR1 dame singelsculler med Birgit Skarstein fra Christiania Roklub. Denne damen har cirka førtitusen baller i luften, men mister sjeldent en av dem. Hun sjonglerer godt, og har også i år vist en solid fremgang. Hun stilte for første gang i VM i 2013 og tok der allerede en sølvmedalje. Riktignok var det den gang 1000 meter, men hun har fått være med på utviklingen til pararoing, og har definitivt ikke vist seg å være noe svakere på en 2000m som har vært distansen over de siste årene. I PL i 2021 tok hun gull, og det er vel intet mindre som er drømmen og målet for neste år også. I dette mesterskapet er det 12 påmeldte båter. Birgit ror innledende på tirsdag klokken 10:20. Hun vil der møte Kina, Tyskland, Sverige, Japan og Argentina. Vinneren går rett til A finalen. Her er det en topp 7 plassering som gjelder for å få en billett til neste års PL.

Dame singelsculler med Inger Kavlie fra Christiania Roklub. Hun rodde tidlig fort på romaskin og ble fisket opp til å starte med roing på vannet, dette tok henne også til USA hvor hun studerte ved University of California, Berkeley, i fire år. I U23VM tok hun sølvmedalje i dame dobbeltsculler i 2014. Senere har hun hatt en god utvikling, og satt også i dobbeltfireren som nesten kvalifiserte seg til OL i 2021. Denne sesongen har hun rodd både dobbeltfirer og dobbeltsculler, men er nå klar for oppgaven i singelsculler i sitt første VM alene i båten. Det er ni plasser som skal deles ut i denne klassen og det skal være mulig. I dette mesterskapet er det påmeldt 31 roere. Inger vil ro innledende løp på søndag klokken 10:33, og vil møte AIN2 (nøytralt land), Polen, Kina og New Zealand. Det er topp tre som går direkte videre til kvartfinale.

Dame dobbeltsculler med Jenny Marie Rørvik og Thea Helseth, begge fra Aalesunds Roklubb. Dette er jentene som omtrent har vokst opp sammen, eller iallfall har hatt en større del av ungdomstiden sammen. De har begge drevet med andre idretter, men etterhvert var det roingen som tok overhånd. Thea tok en fjerdeplass i U23VM i singelsculler i 2018 samt at hun også satt i båten som nesten kvalifiserte til OL i 2021, og Jenny viste seg frem samme sesongen i singelsculleren der hun blant annet avsluttet som Norgesmester og virkelig viste at hun skal man virkelig regne med. Damene har i år rodd dobbeltfirer før de gikk sammen i denne kombinasjonen til WC3 der de avsluttet på en meget god sjetteplass. Dette gir oss store håp om at de skal kunne levere et god VM, og de er svært sulte på en topp 11 plassering som behøves for å klare kvalifiseringen samt en god plassering i VM i tillegg. I klassen deres er det 19 båter til start, og de skal ro innledende mandag klokken 11:25. Da vil de møte Litauen, Storbritannia, Irland og Sveits. Det er topp to som går direkte til semifinale A/B.

Herre singelsculler med Kjetil Borch fra Horten Roklubb. Dette er vel mannen de aller fleste er mest spent på. Han som er tidligere verdensmester og europamester. Tok sølvmedaljen i denne klassen i OL i Tokyo i 2021, og har tidligere også en OL bronse i dobbeltsculler fra 2016. Mannen som ofte leverer så til de grader når det først trengs, det har vi sett gang på gang der han opererer kneet og kommer bare enda mer suveren tilbake. Dette året er forhåpentligvis inget unntak, der sesongen frem til nå resultatmessig ikke har vært der vi er vant med at han leverer. Det er det flere grunner til som vi har nevnt tidligere, men nå ryktes det at han har hatt noen solide uker her på sensommeren, og at vi på ingen måte skal undervurdere ham. I hans klasse er det hele 47 roere til start, så det betyr en hel del løp, men vi skal føre dere trygt igjennom det. Han starter allerede søndag med innledende løp klokken 09:44, og vil der møte Tyskland, Tunisia, Canada, Sudan og Tyrkia. Her er det topp to som gjelder for å gå direkte videre til kvartfinale for A-D finale. Totalt sett er det topp 8 plassering i VM som gjelder når det er en billett til OL vi ønsker oss.

Herre dobbeltsculler med Oscar Stabe Helvig fra Norske Studenters Roklub og Kristoffer Brun fra Bergens Roklubb. Disse guttene har hatt en forsesong preget av sykdom, men har tatt steg for steg utover sommeren. Resultatene på forsommeren er kanskje ikke noe å skrive hjem om, men vi vet at dette er to svært rutinerte roere der Kristoffer har over 10 år bak seg i verdenstoppen i lettvektvarianten av denne båttypen, også med OL medalje og VM gull. Oscar rodde dobbeltfireren i OL i 2021, og har ellers medalje fra U23VM i samme båttype som det skal konkurreres i nå. De er svært sultne, og har nå lagt bak seg en god treningsperiode i en båt vi vet er teknisk svært god. Guttene har 30 båter i sin klasse og vil ro innledende på søndag klokken 13:57. Der vil de møte New Zealand, Egypt, Kroatsia, Bulgaria og Sør Afrika. Her gjelder det å være topp fire for å kunne kvalifisere direkte til kvartfinalen. Utover det er det en topp 11 plassering som vil gi kvalifisering til OL neste år.

Herredobbeltfirer med Erik Solbakken fra Moss Roklubb, Jonas Juel fra Norske Studenters Roklub, Martin Helseth fra Aalesunds Roklubb og Erling Øyasæter fra Os Roklubb. Gutta har hatt en spennende sesong der de har vært litt uheldig med skader, men nå er alle kropper på plass, og underveis har de også vært en gruppe på seks utøvere der de har hatt gode reserver når det har trengtes som mest. Martin og Erik har allerede mange år bak seg i denne båtklassen der de også rodde OL i 2021. De har også begge medalje fra U23VM i dobbeltsculler, og har fulgt hverandre jevnt og trutt siden tidlig junioralder. I U23 tok Jonas en bronse medalje i singelsculler for ikke mange år siden, men har etter det brukt lang tid på å bygge seg opp etter langtidssykdom. Det har gitt god uttelling da han viser meget gode takter både fysisk og i robåten, og etter fire år på Princeton University har han også tilegnet seg gode egenskaper som lagspiller. Erling rodde som U19 og tok deretter en liten pust i bakken før han startet satsningen sin. Han har rodd mye dobbeltfirer fra U23 alderen, så her er det mye erfaring. I denne båtklassen er det 17 lag til start, og guttene våre skal i ilden på mandag klokken 13:31. Da vil de møte Tyskland, Storbritannia, Italia og Litauen. Topp to går direkte til semifinale. Totalt sett er det topp 7 plassering som gjelder for å nå målet om OL kvalifisering.

Herre lettvekt dobbeltsculler med Ask Jarl Tjøm fra Tønsberg Roklub og Lars Martin Benske fra Fredrikstad Roklub. Guttene tok oss med storm i fjor da de både tok et World Cup gull og en bronse. Siden hadde de litt utfordringer utover høsten, men det har gitt dem erfaring som er tatt med videre til denne sesongen. I deres klasse er det også svært tett mellom plasseringene, så her er det marginer som teller. Ask har tidligere rodd for Oxford Brooks og har flere A finaler fra World Cup samt en femteplass fra EM i 2016 å skilte med. Lars tok sølv i U23EM i 2021 i lettvektssingelsculler etter en periode med langtidssykdom, noe som var et byks i riktig retning. Sammen har de vist at de blir dynamitt før. Denne gangen er det 25 båter til start, og de ror innledende på søndag klokken 12:47. Der møter de Polen, Tsjekkia, Australia og Sveits, og må være topp fire for å kvalifisere direkte til kvartfinalen. I denne båtklassen er det topp 7 som får en OL billett.

Dame lettvekt singelsculler med Maia Emilie Lund fra Bergens Roklubb. Hun har tidligere rodd svært godt i denne båtklassen med blant annet en fjerdeplass i EM i 2020. Denne sesongen har hun rodd åpen klasse, både i dobbeltfirer og i dobbeltsculler, men nå er hun tilbake i lettvektsklassen, og er klar for å prestere enda bedre enn forrige gang i VM, som var i 2019. Det er 20 damer til start i denne båtklassen, og innledende løp for Maia går søndag klokken 11:58. Der vil hun møte Finland, Polen, Mexico og Storbritannia. Her er det topp to plassering som gjelder for å gå direkte videre til semifinale. Denne klassen er dessverre ikke olympisk, så her er det ingen billetter til utdeling.

Herre lettvekt singelsculler med Oskar Sødal fra Kristiansand Roklubb. Han har tidligere i år rodd denne klassen, og i EM tok han tredjeplassen i B finalen. Ikke minst var han frem til jul en dyktig medarbeider på kontoret til forbundet der han gjorde et godt stykke arbeid, men valgte å gi roingen all den tid den kan og vil ta i år. Det har trolig gitt mer båtfart, og per nå er han også førstereserve til lettvektsdobbeltsculleren. I denne klassen er det 27 båter til start. Han skal ro innledende løp på søndag klokken 11:36 og vil der møte Egypt, Ungarn, Azerbaijan og Italia. Det er topp fire som gjelder for å kvalifisere direkte til kvartfinalen. Dette er heller ikke en olympisk klasse, så det er ingen billetter her.

Herre reserve med Mathias Føyner Wie fra Bergens Roklubb. Han er en av de yngre roerne på laget, og er en som har lagt sten på sten i utviklingen sin. Under VM i fjor var han også reserve, og da fikk han ro både 2x og 4x i løpet av mesterskapet. Nå har han allerede rodd reserveløpet som gikk av stabelen lørdag, der han tok en femteplass. Ikke helt fornøyd med den tekniske gjennomføringen, men er klar for utfordringer den neste uken om det skulle dukke opp (noe vi forøvrig alltid håper at ikke skjer, selvfølgelig).

Vi vil oppdatere så ofte som mulig her på roing.no, og vil også bruke instagram under roforbundet med resultatlevering og blinkskudd.

Du kan som alltid følge med på løpene her på siden til WorldRowing.

Vi ønsker roere og støtteapparatet masse masse lykke til!