Nyheter
#Internasjonal regatta
Foto: Estela Re-Ma
Foto: Estela Re-Ma

Verdensmesterskapet er overstått

Oppsummering av dag åtte, samt tilbakeblikk.

Det har vært noen tøffe dager i Beograd, men sett i lys av sesongen for norsk roing i år, så har vi landet rimelig bra på bena. Uten å ta noen videre evalueringer på sparket. Norsk roing har kvalifisert tre båter til OL og en båt til PL neste år, og blant båtene til OL er det en damebåt, noe som er stort. Vi har representert med ni lag, der syv av dem hadde mulighet til å kvalifisere båten sin, og det var fire som fikk det til. De andre tre lagene var heller ikke langt bak, det er noen skarve sekunder opp. Vi reiser også hjem med en verdensmester, som på ingen måte er en selvfølge.

I dag var det fire lag i aksjon, der Inger Kavlie i dame singelsculler var første norske båt i hennes C finale. Hun gikk ut og tok ledelsen, og den var det ingen som skulle ta fra henne i dag selvom det var flere som prøvde gang etter gang. Inger svarte, og kom i mål ikke mange sekundene tregere enn hva hun rodde på da hun satte ny norsk rekord i hennes klasse tidligere i uken.

Herredobbelen med Oscar Helvig og Kristoffer Brun rodde en drøy time etterpå. De ledet an på 1000 meter rodd, i et svært jevnt felt. Siste halvdel av løpet klarte de ikke å svare like godt, men de gjør det de kan og kommer i mål på en tredjeplass. Det gir dem en total 9.plass, og ikke nok med det, de har kvalifisert båten til OL. Det var helt rått hva de leverte utpå banen der, da vi vet at disse B finalene er beinharde når det kun er en båt som skal ut. Alle går litt over evne. Vi rakk ikke å tørke tårene og senke pulsen før løpet til dobbeltsculleren med Jenny Rørvik og Thea Helseth var i gang. De var godt med ut fra start og vi visste at de ville ha noe å gå på inn da de hittil ofte har rodd best siste halvdel. Det er et thriller av et løp, og vi er enige med kommentatorene som sier at de egentlig kunne sagt "attention go" på nytt ved 1500 meter passert da det var seks lag på mer eller mindre linje. Jentene våre holder koken godt, og øker farten inn mot mål. Det er ikke sekundet opp til førsteplassen da de ender på tredje, og det er heller ikke langt ned til sisteplass. Det betyr at de blir nummer ni i verden, og kvalifiserte båten til OL. Dette er stort for norsk roing da det ikke har vært norske kvinner kvalifisert til OL siden 1996. Ergo 28 år neste år. Det er rett og slett helt rått!

Birgit er dagens norske roer i A finale, og som hun gjør det spennende for oss. Hun går tidlig ut og leder løpet, men det er på ingen måte avgjort. Først er det Israel som ligger hakk i hæl, før Ukraina setter i gang etter halvveis rodd og er på det minste bare 4 meter bak Birgit. Vi holder pusten, og når det ser ut som at Ukraina ikke har mer å gå med, så kommer Frankrike. Skulle tro de hadde avtalt å pushe hver sin del av løpet. Birgit ror i kjent Birgit stil, men vi ser at det koster og om ikke pulsen vår er like høy som hennes, så puster vi iallfall glad ut når hun holder avstanden til Frankrike og passerer målstreken som Verdensmester. For sjette gang. For ei dame, og for et løp. Konkurrentene har kanskje aldri vært nærmere, men Birgit leverer et formidabelt løp og holder det helt inn. Som vi gleder oss til Paralympics i Paris neste år!

Det har ikke vært et VM med mange medaljer eller A finaler, men vi er noen steg nærmere enn i fjor, og har kvalifisert flere båter enn man kanskje kunne håpet på i våres. Nå er det hjem til Norgesmesterskapene, litt avkobling og så starter prosessen mot Paris og veien videre. Enten om det er i båter som allerede er kvalifisert, eller om det er båter som skal kvalifiseres.

Gratulerer så mye til alle utøverne som har kvalifisert båter til OL og PL, til trenerne og støtteapparatet, klubbene og alle andre som står utøverne i ryggen. Vi er utrolig stolt av dere!