Nyheter
#Internasjonal regatta
Bilde fra World Rowing
Bilde fra World Rowing

Verdensmesterskapet i coastal beach sprint

Liten oppsummering.

Beach sprint finals (vm) ble i 2023 arrangert i Italienske Barletta. Beach sprint har vokst raskt i popularitet de siste årene, og vi vil trolig se at det får seg plass på OL programmet i 2028. I årets VM stilte 39 nasjoner, fordelt på seks forskjellige kontinenter. Norge stilte i tre båtklasser, M1X,MIX2X og MIX4X+. Første båt i ilden var 4x+-en.

I Beach sprint starter konkurransen med en timetrial(prolog) hvor de beste går videre, resterende båter havner i oppsamling.Oppsamlingen gjennomføres som timetrial hvis det er over 16 båter med, er det under 16 båter gjennomføres det som utslagsrunder 1 mot 1.

I Mix4x+-en satt fra bau: Fredrik Reite (Aalesunds), Synnøve Gillebo Foss (Bærum/NTNUI), Oskar Gjerland (Ormsund), Siri Eva Kristiansen (Drammen), cox Camilla Kjeseth (Fana), og trener Nicolay Bjønnes Yngsdal (Ormsund).

For alle utøvere var dette første gang de stilte i Beach sprint vm, og det var en spent gjeng som stilte til start. Likevel holdes nervene kalde gjennom den innledende timetrialen. Dessverre holdt det ikke til en plass direkte videre, og båten må gjennom oppsamling. I oppsamlingen ventet Spania som etter hvert har opparbeidet seg til en rutinert coastal nasjon. Vi har en god start, men blir utfordret av bølgene som har begynt å bli store. Spania klarer og ta en liten ledelse. Underveis i løpet økes denne, det ender med exit mot Spania og en 9. plass totalt (av 11).

Neste båt ut er Mix2X bestående av Fredrik Reite og Siri EvaKristiansen. Dette laget har deltatt i to EM i Beach sprint, og har derforopparbeidet seg litt rutine i lag. I prologen kommer vi litt skjevt ut, ogsliter med styringen ut fra start. Vi henter oss fint inn, men ender til sluttsom nr 11, og må gjennom oppsamling. I oppsamlingen leveres et bedre løp og viror inn til en 3. plass, noe som holder til videre avansement. Iåttendedelsfinalen venter Portugal, vi har en god start og opparbeider osstidlig 1-2 lengder ledelse. Det går mot en kontrollert seier, men en fisk ibølgene rett før stranden skaper spenning igjen. Heldigvis kommer bauen seg iland, og en parademarsj opp stranden sikrer kvartfinaleplassen.

I kvartfinalen venter New Zealand, nå har vinden dratt seg opp og vi får virkelig kjennes på Coastal forhold. Det er en jevn start, men når vi nærmer oss vending har New Zealand er liten ledelse som de øker gjennom vendingen. På veg tilbake jevner det seg til igjen, men New Zealand klarer å holde unna og løper i mål drøye to sekunder foran Norge. New Zealand vinner tilslutt vm, og vårt norske mannskap er båten som var nærmest å slå de. Norge havner dermed på plassene 5-8 (av 25).

Sist ut var M1X med Oskar Gjerland (Ormsund). Dette var båtklassen med flest påmeldte, med hele 37 nasjoner. Blant de påmeldte fant vi blant andre tidligere gullvinnere fra OL. Oskar ror en god første timetrial, men har fortsatt mer å gå på. Han blir nr 17, og er virkelig på skuddhold til å bli blant de 16 beste som går videre til utslagsrundene. I oppsamlingen betyr det at han må slå en båt til. Oskar gjennomfører en fin oppsamling og løper i mål til en foreløpig 6. plass. Dessverre kommer det flere overraskelser bakfra og dytter han utenfor topp 8, Oskar er dermed ute av konkurransen. Han ender opp med en 17-20 plass totalt (av 37)

For alle involverte har dette vært ekstremt lærerikt og gøy.Vi har fått oppleve en ny side av sporten som vi elsker, og vi har fått sett hvilken popularitet denne grenen begynner å opparbeide seg. Forhåpentligvis kan kunnskapen som utøvere og ledere har opparbeidet seg bidra til å skape gode fremtidige resultater. Vi oppfordrer alle til å teste ut Beach sprint, og oppdage denne siden av rosporten.

«Å stå foran stappfulle tribuner og merke det vanvittige trøkket før jeg skulle ro kvartfinale, er en opplevelse jeg aldri har vært i nærheten av på robanen før» - Fredrik Reite

Vi gratulerer utøverne og lagleder med vel gjennomført mesterskap. Det gleder oss at dette gir mersmak!