VM 2015

VM 2015 - to bronser og en 4 plass ga 3 kvalifiserte påter til OL 2016

Klare for forsøk

Det merkes at det er OL-kvalik. Spenningen på banen er til å ta og føle på. Det merkes på vannet og det merkes på båtplassen. Det er mye "angst i luften" som landslagstrener Flodin uttrykker det. Det er en utfordring å holde fokus, men våre roere er flinke og vi er klare.

Årets VM starter i dag med rekordmange 1300 utøvere fra 77 nasjoner. I rosporten er OL det gjeveste å delta og vinne i, derfor den rekordhøye deltagelsen, hvor det også avgjøres hvilke nasjoner som får sende båter til Rio de Janeiro i 2016. Årets VM går i svært naturskjønne omgivelser på den karakteristiske, blågrønne innsjøen Aiguebelette.

Følg alle løp via World Rowings Live Race Tracker og se vår oppdatering gjennom regattaen

Lettvekt herrer dobbeltsculler (LM2x) - 32 påmeldte lag

KRISTOFFER BRUN - Bergens Roklub

ARE STRANDLI – Stavanger Roklub

Kvart på tolv søndag er Kristoffer og Are første norske båt i aksjon i årets VM. I det tredje av seks forsøksheat skal de stabile medaljegrossistene få bryne seg på NZL, som så langt i år kun har fått til en 9. plass og en 7. plass i de to siste verdenscupregattaene. GER stiller med fjorårets gullmedaljører i U23 VM, som også tok en femteplass i VM i Amsterdam. De to tyskerne har derimot ikke helt overbevist i år, med 13. plass og 5. plass fra henholdsvis Luzern og Varese. CHN har på papiret satt sammen en ny kombinasjon, bestående av stroke fra fjorårets VM-bronsemedaljør i LM4x. Og sist er det URU som dukker opp med en læremester og –svenn, 9. plass i LM4x både i fjor og 2013, og 16. plass i sommerens junior-VM i Rio, skilter de to med. De tre beste avanserer rett til kvartfinale, vi er spent på hvordan våre to norske lettvektere gjør det sammenlignet med RSA, fjorårets verdensmestere, i første heat og hjemmefavorittene FRA, i heatet etter.

Herrer dobbeltfirer (M4x) – 16 nasjoner

BJØRN-JOSTEIN SINGSTAD – Horten Roklubb

MARTIN HELSETH – Aalesunds Roklub

ERIK SOLBAKKEN – Moss Roklubb

OSCAR STABE HELVIG – Norske Studenters Roklub

De fire herrene i rekrutteringsdobbeltfireren krydret sommerferien med deltagelse for tre av dem i U23 VM. Der ble det sølv på Martin og Oscar, og en respektabel 15. plass på Erik. Nå er de tre og Bjørn-Jostein klar for å kjempe om OL-billett i Frankrike. I det tredje og siste heatet møter de på kjente konkurrenter. LTU stiller med halve EM-båten, som tok en femteplassen, de to herrene fikk også bryne seg på Martin og Oscar i U23 VM, men der holdt det kun til en sjetteplass. EM-dobbelen utgjør andre halvdel, som tok 10. plass i mai.  FRA har duellert med nordmennene i EM, der var de norske raskest, men på hjemmebane forventer nok hjemmepublikummet bedre. I bane fire finner vi årets verdenscupvinnere, GER. Med gull, sølv og gull er de soleklare favoritter i årets VM! Men CAN vil nok forsøke seg på å gjøre livet surt for tyskerne, med tredjeplass i den andre verdenscupregattaen, rett bak GER, er det duket for full fres fra første åretak, hvem gir seg først i forsøket?

Herrer singelsculler (M1x) – 41 nasjoner

OLAF TUFTE – Horten Roklubb

Årets sesong åpnet med et fantastisk comeback av bonden fra Horten. Bronse i EM og piler som pekte oppover. Deretter ble det sykdom i Varese og feilslått strategi med å la direktebilletten fra forsøksheatet gå i Luzern. I Aiguebelette er det hele 41 singelscullere påmeldt, som betyr ikke mindre enn åtte forsøksheat. Olaf skal ro tredje heat hvor han møter BEL, som i EM måtte se seg slått, men som siden har vist seg å kunne nå opp i toppen av B-finalen eller inn i A-finale. CAN stiller med en bronsemedaljør i M4x fra fjorårets verdenscupregatta i Aiguebelette, som deretter så formen dale og i årets VM har fått singelscullerplass. LBA, Libya stiller med en debutant. Og EGY stiller med en erfaren seniorroer som deltok i sitt første senior-VM tilbake i 2010. På grunn av 41 påmeldte er det alvor allerede i første løp, ender man på tredjeplass på søndag kan det i bestefall bli en 25. plass…

Herrer dobbeltsculler (M2x) – 29 nasjoner

NILS JAKOB SKULSTAD HOFF - Fana Roklubb

KJETIL BORCH – Horten Roklubb

Nils og Kjetil kan, ut fra resultatene til nå i årets sesong, få et spennende forsøksheat. Først og fremst på grunn av LTU, som vant gull i årets Universiade i Sør-Korea på tiden 06:03,76, som er raskere enn fjorårets fjerdeplass under rekordforhold i Amsterdam. Det er med andre ord ikke langt opp til Sinkovic-brødrene fra CRO. ARG og POL slo begge våre to nordmenn i Varese, men i Luzern ble POL slått ut allerede i oppsamlingen og rodde tilslutt inn på en 13. plass. Siste båt i heatet er CUB, som er to roere som har funnet tilbake etter å ha utgjort halvparten av en M4x i 2011. Nils og Kjetil ror i det siste av fem heat og det er de fire beste som går videre til kvartfinaler.

Damer para-singelsculler (ASW1x) – 15 nasjoner

BIRGIT SKARSTEIN – Christiania Roklub

Birgit har dessverre fått en ekstra utfordring på vei inn i årets VM med et bristet ribbein. Heldigvis får hun en ekstra hviledag med forsøksløp først på mandag. I det andre av tre heat møter hun en debutant fra MEX og RSA som tok sjetteplassen i fjorårets VM. USA stiller med halvparten av sin mix-dobbel som rodde til en niendeplass i 2011. Og siste båt i heatet er JPN, som kan skilte med en 11. plass fra London 2012. Birgit går rett til semifinale så fremt hun er blant de tre beste.

Tre til kvartfinale

Lettvekt dobbeltsculler - Kristoffer og Are

Forsøksheat er generelt vanskelig å sammenligne resultater fra, fordi det varierer fra heat til heat hvordan hver båt planlegger taktikken. I dag var det GBR som satte høyest fart ut fra start til første passering på 500m, med ITA på nest beste tid og våre to nordmenn som tredje raskeste. På den andre 500m-delstrekningen klokker ITA og GBR samme 500m-tid, men GBR i front. USA har tredje beste 500m, men Kristoffer og Are har tredje beste 1000m. Fra halvveis og opp til 1500m er det nå USA som er raskest i løpet av de 500m, med Norge rett bak, to hundrededeler raskere enn ITA. Tidsmessig over de 1500m er det ITA i front, foran GBR og USA. Våre nordmenn på en fjerde. I siste 500m er det Brun&Strandli som gir mest gass, deretter følger ITA og FRA. På den totale 200m er det ITA som klokker bestetid på 06:15,20 foran Norge på 06:16,40 og USA på 06:16,74. Hjemmefavorittene FRA sniker seg akkurat under 06:20 med et skarve hundrededel.

Dobbeltfirer - Bjørn-Jostein, Martin, Erik og Oscar

Der det ble utvist noe mer forsiktighet fra feltet i lettvekt dobbeltsculler, hvor det var relativt godt med direktebilletter til kvartfinalene, var det full fres fra første stund i dobbeltfirer. Verdenscupvinnerne GER ga tydelig beskjed til alle om at de er her for å vinne. Raskeste 500m ut fra start, raskeste 1000m, raskeste 1500m og raskeste 2000m. Enkelt og greit ledelse fra start til mål. På plassene bak ved passering 1000m var det bare 2 hundrededeler mellom UKR (fjorårets verdensmestere), AUS, SUI og POL. I mål var det på plassene bak GER: AUS, POL og SUI. Våre nordmenn i rekrutteringsdobbeltfireren forsøkte å holde følge med GER, men må nok ha skjønt at det skulle holde hardt å skaffe seg en direktebillett til semifinale. Inn i mål endte de sist i sitt heat og i motsatt ende av rangeringslisten over raskeste tid i forsøksheatene.

Singelsculler - Olaf

Fantastisk å se at det er hele 41 nasjoner som stiller til start i herrer singelsculler. Det gjør at det allerede fra innledende forsøksheat og oppsamling er et ekstra press på plassering. Med kun to direktebilletter til kvartfinalene i hver av de åtte forsøksløpene søndag er det kun én billett fra hvert oppsamlingsheat. I Luzern endte Olaf Tufte i duell med Alan Campbell allerede i forsøksheatet med én direktebillett til semifinaler, da safet bonden det litt på slutten i troen om at det skulle gå greit i oppsamlingen. Det gjorde det som kjent ikke og det ble dermed C-finale.

               Men ut fra start i dagens tredje forsøksheat var det CAN som tok ledelsen. Ved passering 500m blir det dagens fjerde beste første-500m av CAN, med BEL på andre og Olaf nede på tredje, 0.42 sek bak nummer to. På vei opp til 1000m holder CAN ennå stand mot BEL, men avstanden er redusert til 0.27 sek. Olaf sekundet bak der igjen, fremdeles med foreløpig kurs til oppsamling. Passeringstiden til Olaf halvveis er dårligst av de tolv raskeste på dagens 2000m. Men i den tredje 500m begynner det å bli for tungt for CAN. BEL drar forbi og Olaf er nå bare 7 hundredeler bak ved passering 1500m. I den siste 500m gjør Tufte et forsøk på å ta igjen BEL, men det blir for langt opp. BEL først over mål, men Olaf direkte til kvartfinale. Den ekstra hvilen skal bli godt å ha med seg, for i dagens forsøksløp er det bare femte beste tid og det vel vitende om at CZE, GBR og CUB har mye mer på lager, tross 10 sek avstand opp til bonden.

Se detaljer i resultatlistene på vår resultatoppdatering.


Dobbeltsculler - Nils Jakob og Kjetil
Nils Jakob og Kjetil rodde i det siste av dagens fem forsøksheat. I motsetning til andre idretter har ikke roerne oversikt på tidene satt i de foregående heatene. Men det har heller ikke mer enn akademisk verdi, ettersom det er plassering som teller for videre avansement. I heatene før dem var det kanskje litt overraskende FRA som satt bestetid på 06:08,80. Men CRO i første forsøksheat var raskest ved passering 1000m og 1500m. Man skal nok ikke se bort fra at presset fra SRB, nummer to, ikke var tøft nok til at Sinkovic-brødrene følte det nødvendig å kjøre hardere inn i mål.

I det femte forsøksheat er det LTU, som vant årets Universiade og sannsynligvis sitter med årets bestetid i dobbeltsculler fra finalen i Sør-Korea, som er kjappest ut fra start. Nils Jakob og Kjetil forsøker å holde følge, men er i underkant av to sekunder bak allerede ved passering 500m. Opp til passering 1000m er det LTU som kontrollerer i
front og nordmennene presses av CUB. I den tredje 500m får CUB en ørliten ledelse på nordmennene. Den ledelsen klarer CUB å holde inn. Sluttiden er verken imponerende for LTU, som vinner, eller CUB på andre og nordmennene på tredje. 06:18,80 på Nils Jakob og Kjetil, men like fullt direkte avansement til kvartfinale.

VM: ASW1x til semifinale

31.08.2015
Birgit vant sitt forsøksheat nå i ettermiddag. Det betyr semifinale
onsdag ettermiddag på Levanger-jenta.

På dagens 1000m ledet hun fra start til mål, hverken RSA eller USA
kunne holde følge. Ved passering halvveis på 500m var det seks
sekunder ned til nummer to, RSA. I mål ble tiden 05:36,85, 14 sek før
nr to, USA.

I de andre heatene var det BLR som rodde fortest i heat 1 på tiden
05:25,43, med BRA under sekundet bak. I tredje og siste heat dominerte
som ventet ISR, med en vinnertid på 05:23,65. Nummer to her ble ITA på
tiden 05:46,68.

VM: Ingen OL-billett på 4x

01.09.2015

For å låne et velkjent uttrykk fra Norges Roforbunds svenske landslagstrenere, Johan & Johan, om dagens oppsamlingsløp i herrer dobbeltfirer: «Det här blir mycket tufft!» Våre fire unge, håpefulle nordmenn, Bjørn-Jostein Singstad, Martin Helseth, Erik Solbakken og Oscar S. Helvig skal ifra bane 1 få bryne seg på ikke mindre enn:

I bane 2:
Fjorårets verdensmestere og verdensrekordholdere UKR

I bane 3:
CAN, som så ut til å ha kontrollen om direktebillett til semifinale i
søndagens forsøk, men som sprakk i sluttspurten mot LTU

I bane 4:
GBR, som fikk et hakk i skjeftet da de vant over årets
verdenscupvinnere GER i den andre verdenscupregattaen i Varese.

I bane 5:
Årets Europamestere, som i den avsluttende verdenscupregattaen i
Luzern måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

I dagens oppsamling er det bare tre billetter til semifinalene. Skal Norge kvalifisere en båt til neste års olympiske leker i Rio allerede i år, må de avansere til semifinale.

Fjorårets verdensmestere viste at forventningspresset om følge opp fjorårets triumf veiet hardt på deres skuldre. Ut i ledelse fra start og ved passering 500m er UKR i front med litt over halvsekundet ned til CAN. For våre fire nordmenn er det over fire sekunder avstand til UKR.

I den andre 500m holder nordmennene bedre følge, UKR forsprang øker kun med 0.8 sekunder. I tredje 500m er det RUS som tar ledelsen, men CAN presser hardt og sniker seg foran på 1500m-merket, kun 6 hundredeler skiller. Norge fremdeles sist, men taper ikke mer enn 1.9 sek opp til CAN.

Over den siste 500m er GBR som er best på å mobilisere de siste krefter i spurten. Vinner på tiden 05:45,91, 8 hundredeler foran UKR på andre. CAN tar siste semifinalebillett. Norge inn på 05:58,76 og må innse at det ikke blir noen OL-billett til neste års Rio i dobbeltfirer i denne omgang.

VM: LM2x til semifinale

02.09.2015

Kristoffer og Are var i ekte westernstil tilbake i ilden «high noon», for dagens tredje kvartfinale. Men ut fra motstandernes meritter vil det være svært overraskende om ikke våre to lettvektere enkelt vant den. Tross at DEN tok gullet i forrige OL, har ikke VM-kombinasjonen vært nærmere Brun&Strandli enn en sjetteplass i årets verdenscupavslutning i Luzern. Men da var det 20 sekunder opp til nordmennene. Mer spenning knytter det seg til å sammenligne vinnertidene i de fire kvartfinalene. Fjorårets verdensmestere RSA ror i den første, GBR og ITA i den andre og sist, men ikke minst, hjemmefavorittene FRA i den fjerde og siste kvartfinalen. De tre beste i hver kvartfinale avanserer til semifinalene.

I første kvartifnale er det RSA, som ventet, som går ut i ledelse fra start. USA presser i siste spurt. Men RSA vinner på 06:22,97. I heat to er det GBR som starter i ledelse, men ITA tar den fra dem etter passering første 500m. ITA, GBR fortsetter i duell gjennom 1000m, og GBR tilbake i ledesen før passering1500m, nå ser det ut til at det har blitt litt for tungt for ITA. GBR først i mål på 6:23,35.

I den tredje kvartfinalen er det MEX som er førstemann ut, DEN tar ledelsen et lite stykke, før Kristoffer og Are er i front. Sekundet skiller dem fra DEN ved passering 500m, og DEN fortsetter å presse gjennom andre 500m. Ved passering halvveis på 1000m har
nordmennenes forsprang blitt redusert til 8 tideler. Men er dette bare fordi Kristoffer og Are sitter og kontrollerer feltet?

Ved 1500m øker forspranget til nesten 2 sekunder. Og SUI har spist seg opp og forbi
med en tidel på DEN. Inn til mål er det NOR i front, over mållinjen først på tiden 06:27,10, men kun ett sekund foran SUI. DEN sprekker så det synger og må se semifinaleplassen ryke til fordel for POL.

I siste kvartfinale er det FRA i ledelse fra start, men første 500m virker til å gå tregere enn forventet for årets VM-favoritter. Opp til 1000m har de grei kontroll på nr 2 og 3, TUR og GER. FRA kontrollerer i front til mål og vinner på 06:26,80. GER tar andreplassen, men det er Sieber-tvillingene fra AUT som tar tredjeplassen, foran TUR.

Fasit er at Kristoffer og Are går videre til semifinale etter seier, som forventet. De to første heatene hadde i snitt fire sekunder bedre tider enn i de to siste. Er det taktikk fra ringrevene, NOR og FRA. Eller er RSA, USA, GBR og ITA bedre i rute? Det blir to spennende semifinaler allerede i morgen, torsdag.

VM: Tufte til semifinale

02.09.2015

Olaf Tufte virker til å være på rett vei i årets VM etter en overbevisende andreplass i dagens første kvartfinale. Selv om det var Mindaugas Griskonis (LTU) som ledet fra start til mål viste Olaf gamle kunster ved jobbe seg opp gjennom hele distansen fra en foreløpig fjerdeplass ved passering 500m, videre til tredjeplass gjennom den midtre 1000m for så å sette cubaneren Angel Fournier Rodriguez på plass i den avsluttende spurten.

Tufte inn på 06:57,96, 3.41 sek bak litaueren.

Vi kommer tilbake med sammenligning av de andre kvartfinalene senere.

VM: LM2x til FINALE

03.09.2015

Det var duket for en ordentlig duell i torsdagens første semifinale mellom årets verdenscupvinnere og hjemmefavoritter FRA versus fjorårets verdensmestere RSA. Franskmennene AZOU & DELAYRE var tidlig ute med å vise feltet fra start at nå er det ikke lek lenger. RSA forsøkte å bite seg på, men det var ITA som passerte første 500m-merke. Det oppsummerer egentlig hele første semifinale. FRA inn til tiden 6:15,94, med ITA på andre og RSA på tredje.

I det andre semifinaleheatet var GBR som fikk best start ut fra blokkene, men Kristoffer og Are var ikke snauere enn at de hang på tak for tak. I løpet av de første 1000m er det ikke mer enn en knapp meter-halvannen som skiller de to baugballene. Men GBR i front. Bak nordmennene er det USA som jager med GER om tredjeplassen og siste billett til finalen.

I den tredje 500m legger GBR på ekstra fart med noen knepp høyere takt og øker avstanden ned til våre to nordmenn. Ved passering 1500m har forspranget økt med ett sekund til 1.44. Inn gjennom den siste 500m holder de to båtene omtrent samme fart. Over målstreken er det GBR som er først, etterfulgt av Brun&Strandli. Men det er GER som får til den beste sprinten og snupper finalebilletten foran USA. Amerikanerne må slukøret innse at det må topplassering til i B-finalen skal båten være kvalifisert til neste års OL.


VM: Hoff/Borch til SEMI

03.09.2015
OL-drømmen lever!

M2x med Hoff og Borch ble nr 2 i kvartfinalen og er klar for semifinale fredag kl 1037.

A-finalen (1-6 pl) går søndag 6. september kl 1330. B-finalen (7-12 pl) går samme dag kl 1210. 1-11 plass kvalifiserer båten direkte til OL i Rio.

I dagens kvartfinaler i herrenes dobbeltsculler tungvekt var våre norske vikinger i siste heat. I det startsignalet gjaller er det våre kjære skandinaviske naboer i syd som kjappest fikk omsatt adrenalinet til båtfart. Ut som en kule på 46 i takt sikret de seg overtaket på resten av feltet i løpet av de første 10 takene. Frankrike i bane 4 svarte umiddelbart med en serie krafttak i løpet av den påfølgende 100m som brakte baugballen deres nesten opp på linje med Danmark. Norge med i feltet på plassene bak. Ved passering 500m er Danmark 12 hundredeler foran Frankrike og på siste kvalifiseringsplass til semifinalene er det Storbritannia som har to tidelers fordel på Nils Jakob og Kjetil.

Gjennom neste 500m opp til passering halvveis på 1000m er det Hugo Boucheron og Matthieu Androdias som styrer showet. Etter å ha tapt ledelsen nesten umiddelbart ut av forrige passeringspunkt, må danskene Frank Steffensen og Sophius Johannessen også føle på angrep fra Storbritannia. På 1000m er det dødt løp mellom Danmark og Frankrike. Forspranget ned til Norge på fjerde øker ytterligere med fire tideler. I den tredje 500m er det ingen som kan gjøre noe med Frankrike, men Nils Jakob og Kjetil spiser opp forspranget tak for tak og på 1337m settes opptrekket inn uten at takten går opp. Norge opp på tredje og inne i det gode selskapet for dem med semifinaleplass.

På 1500m-merket er det nå nøyaktig halvsekundet mellom Storbritannia og Norge. Frankrike litt mer komfortabelt i front nå med to sekunder på båtene bak. Danmark sliter med melkesyra og har nå tapt nesten to sekunder på andreplassen. I den avsluttende 500m er det nå Norge som disker opp mest fart i feltet. Tross at de holder takten to slag lavere enn Storbritannia jafser de i seg forspranget tak for tak. På 1750m-merket lar Nils Jakob og Kjetil spurten gå og tar seg i mål under sekundet bak franskmennene, men med tre tideler på Storbritannia.

Sluttiden til nordmennene, 06:16,12 er den nest beste av alle kvartfinaler, men den observante tilskuer vil merke seg at det var et større tidsmellomrom mellom de første fire plasseringene enn i denne siste kvartfinalen. Fredag skal Hoff og Borch på ‘an igjen i semifinale 1. Der venter Kroatias brødrepar, Sinkovic, New Zealand, Australia, Italia og Aserbajdsjan. Start kl 10:37 og løpet kan følges direkte på www.worldrowing.com

VM: BRONSE til Skarstein!

03.09.2015

VM-BRONSE til Birgit Skarstein i parasingelsculler!

ISR tar en tidlig ledelse, men Birgit følger tett bak henne. Andreplass etter 200m på Birgit. Samuel i front, men Birgit har kontakt med båten. Utfordres hardt av GBR om andreplassen. Ved passering 500m og halvveis er det baugballen som skiller Rachel og Birgit, i førstnevntes favør. GBR forsøker å angripe ISR, en hel båtlengde ved 500m har nå blitt til en halv. I banen utenfor Rachel forsøker BRA å angripe bronsemedaljen. Det går tak for tak, BRA vs NOR gjennom de siste 200m. I front er det ISR som tar gullet, foran GBR og NOR.

Deretter er det uhyrlig spennende helt frem til aller siste åretak, hvem tar bronsemedaljen? Blir det neste års vert for de olympiske og paralympise leker eller er det fjorårets VM-vinner som får komplettert tidligere gull og sølv med en bronsemedalje? I mål over linjen er det Birgit Skarstein som tar BRONSEN med noen få centimeter på BRA!

Hele ronorge gratulerer!

Se MÅLFOTO

VM: M2x til B-finale

04.09.2015
I første semifinale viser det kroatiske brødreparet Sinkovic storform ut fra start med en GPS registrert takt på vanvittige 50 i løpet av de første 50m. Nils Jakob og Kjetil gjør sitt beste med å holde følge, men har halvveis i den første 500m allerede tapt sekundet til kroatene i front. Til passering 500m er det New Zealand som følger bak kroatene, deretter Norge med en fattig hundrededel på Australia. James Mcrae og Alexander Belonogoff presser Nils Jakob og Kjetil voldsomt i løpet av de neste 350m.

Verdensmesterne fra 2013 forsøker å stabilisere en kontrollert rytme med god kraft, men båtfarten uteblir. Australia jobber derimot tre hakk over i 37 og tar 1.8 sekunder på nordmennene ved passering 1000m og halvveis. I løpet av den neste 500m klarer rett og slett ikke tungvektsdobbelen vår å holde følge med Australia, og må i tillegg se Italia forsvinne ut av synsvidde. På 1500m-merket er det nå Australia og New Zealand som skal duellere før mål. Nordmennene hele 7.57 sek bak Sinkovic i front og fire sekunder bak italienerne, som noterte raskeste mellomtid.

Med andre ord brister drømmen om A-finaleplass og en kamp om gullet, som i OL-kvalifiseringen i 2011. Nils Jakob og Kjetil må slukøret konstatere at på søndag venter B-finale og en ny sjanse til å kvalifisere Norge til neste års OL i Rio!

På den siste 500m ser det ut til at Italia skal klare å ta igjen the Kiwis og dermed ta den tredje og siste finalebilletten. Men inn over målstreken er det CRO - AUS - NZL. Dermed B-finale på italienerne også.

VM: Tufte til FINALE!

04.09.2015

Olaf Tufte tok en imponerende 3. pl i semifinalen og ror VM-finale (plass 1-6) på søndag! Han har med det sikret Norge OL-plass i M1x i Rio - fjerde OL på rad! Olaf har allerede fem OL og tre OL-medaljer på merittlisten. Et RioOL vil bli hans sjette!

I fredagens andre norske semfinale var det Olaf Tufte som skulle bryne seg på de et felt verdig en A-finale. Hviterussland, New Zealand, Kroatia, Storbritannia og Israel, sammen med bonden fra Horten satt en ut på en vanvittig hard første 500m. Et absolutt rotterace ved passeringspunktet med Dani Fridman (ISR) i front, med Alan Campbell (GBR) 7 hundrededeler bak, etterfulgt av Olaf, 2.3 tideler bak førstemann, men litt over kvartsekundet foran kjempen fra New Zealand, Mahe Drysdale.

I den neste 500m er Mahe som styrer showet, utnytter lengden sin til å trykke ut båtfart på 33 i takt. Det gir ham ledelsen og ved passering halvveis er det nesten sekundet ned til nummer to, ingen ringere enn Olaf Tufte. Med 3:21,91 er det tydelig at bonden fra Horten ikke skal la noen av «ungguttene» i feltet få stikke av med A-finaleplassen uten en fight til siste åretak! Ned til tredje er det 1.2 sek, hvor Fridman akkurat holder stand mot Campbell og Damir Martin (CRO).

I den tredje 500m holder Drysdale på takten, men setter inn to kraftserier som gir ham mer avstand ned til feltet. Og hvilken kamp som utspiller seg der. Tufte må la kiwien få gå og Martin får også legge seg opp foran på andre. Men det er ennå litt under sekundet ned til Hviterussland og Storbritannia som for alvor beveger seg raskt med mål om skubbe Tufte ut av siste kvalifiseringsplass. Fridmann må innse at han er i et for fornemt selskap og er over åtte og et halvt sekund bak Drysdale ved 1500m.

På den fjerde 500m får Drysdale lov til å føle seg litt sikker i første halvdel, men Damir Martin setter jevnt opp takten og farten. Tredjeplassen er det ennå tettere mellom. Shcharbachenia og ampbell gjør sitt beste på å tette luken til Tufte. Hviterusseren på lavere takt enn Olaf og Campbell ett-to hakk høyere. Ved 200m igjen kan det virke som at det skal bli B-finale på Tufte, men så kommer sprinten. Og for en sprint! Olaf jobber trygt på en 42 i takt og det cm som skiller baugballene etter hvert som mållinjen nærmer seg. Hviterussland i front, så Norge. Hviterussland gjør et forsøk på å få ut mer fart med å øke takten, men Olaf får inn de avgjørende takene på de siste 10m og tar tredjeplassen! Tiden er 06:47,85, 18 hundrededeler foran Stanislau. Opp til Drysdale er det 2.77 sek. I semifinalen foran er det bare halvsekundet opp til førstemann, litaueren Mindaugas Griskonis.

39-åringen fra Tufte gård, Nykirke i Vestfold kvalifiserer med det Norge til Rio 2016 i singelsculler, for ikke mindre enn fjerde OL på rad. Søndag venter A-finale i VM. Der blir baneinndelingen fra ytterst i bane 1, Olaf Tufte, 2: Damir Martin, 3: Mahe Drysdale, 4: Mindaugas Griskonis, 5: Ondrej Synek og innerst mot publikum, bane 6, Angel Fournier Rodriguez.

Starten går 14:15 søndag og du kan følge løpet på NRK1, nrk.no, Eurosport og www.worldrowing.com

VM: M4x nr 2 i C-finale

05.09.2015

Den norske dobbeltfireren med Bjørn-Jostein Singstad, Martin Helseth, Erik Solbakken og Osvar S. Helvig rodde inn til en andreplass i lørdagens C-finale. Det betyr en 14. plass totalt i årets VM. Russland var sterkest, men våre norske gutter slo både Kina og Frankrike. Tiden til nordmennene ble 05:49.37, som hypotetisk sett ikke vil holdt til å kvalifisere en OL-billett i B-finalen senere samme dag..

VM: BRONSE til LM2x

05.09.2015

VM-BRONSE til Are Strandli og Kristoffer Brun i lettvekt dobbeltsculler på tiden 06:15,62. Hjemmefavorittene Frankrike med Delayre og Aou vant på tiden 6:13,38. Sølvget gikk til Storbritannia med Fletcher og Richard på tiden 06:15,15.

Gutta er glade for å ha leverte et godt løp og bronsen smaker bra! Hele ronorge gratulerer!


VM: M2x sist i B-finale

06.09.2015

Ingen OL-billett på tungvektsdobbelen

Nils Jakob Hoff og Kjetil Borch tapte spurten og ble sist i dagens B-finale. Ny og siste sjanse for å sikre Norge plass i M2x i OL i Rio er i den olympiske kvalifiseringsregattaen i Luzern 22-25. mai neste år, hvor de to siste plassene skal fordeles.

I dagens B-finale er det mye nerver oppe på start. Med OL-plass som gevinst for innsatsen gjelder det for alle å ikke komme sist. Det blir kanskje i overkant litt for mye for den italienske baugroeren, Giacomo Gentili. Attenåringen som vant årets junior-VM i Rio de Janeiro, trekker årene til seg før trafikklyset på start skifter til grønt. Det betyr at hele feltet kalles tilbake og italienerne mottar en advarsel og gult kort.

Når lyset endelig får skifte til grønt for andre gang er det Nils Jakob og Kjetil som reagerer sist. Selv om de er tregest ut fra start gjør de raskt opp for den tapte tiden ved å etablere seg i ledelse sammen med Italia. Ved passering 500m er de to i front, med 12 hundrededelers mellomrom i favør italienerne.

Våre nordmenn sitter og jobber lett og ledig med pen roing gjennom den andre 500m. På passeringsmerket halvveis har AZE fått gå opp i ledelsen, med Italia og Storbritannia på plassene foran Norge, som er under sekundet bak Aleksandar Aleksandrov og Boris Yotov i front.

Gjennom den tredje 500m legger de andre roerne inn til høyere gir. Vil Nils Jakob og Kjetil få til det samme eller vil de slite med å matche farten til feltet på den avgjørende tusenmeteren inn til mål? Ved passering 1500m er det ennå tett mellom alle i feltet. Norge nå på femteplass, men det er ennå mulig å ro seg opp i ledelsen foran AZE.

At nivået i et VM året før OL er høyt, er en understatement. Og det er så tydelig i denne B-finalen. Med 250m igjen er det fremdeles overlapp for samtlige seks båter. Norge har satt opp litt mer fart før 1750m-merket, men resten av feltet girer opp til siste og høyeste gir i den avgjørende sluttspurten. AZE sniker seg over linjen før Storbritannia, deretter er det ørlitegranne lenger ned til Cuba, før Italia kniper fjerdeplassen før Bulgaria.

Nils Jakob Skulstad Hoff og makker Kjetil Borch må begge, henholdsvis slukøret og forbannet, innse at deres plasser i dobbeltsculleren nå settes i spill etter at OL-billetten til 2016 ikke sikres i 2015!

2016-sesongen blir den mest spennende på flere tiår i dobbeltsculler tungvekt. Åtte herrer har kjempet om plasser i dobbeltfireren denne sesongen, Olaf har sagt at medalje er målet uten å nevne hvilken båt det blir i Rio. Og med flere unge lovende både hjemme og ute får landslagstrener Johan Flodin en delikat oppgave å finne den raskeste kombinasjonen som skal gjenopprette æren i norsk rosports paradeøvelse, herrer dobbeltsculler.

VM: Olaf på fjerde!

06.09.2015

Fjerdeplass på Tufte i VM - "Den gamle mannen" er tilbake!

Gullet gikk til Ondrej Synek (CZE) på tiden 6:54,76. Sølvet gikk til Mahe Drysdale (NZL) på tiden 6:55,10. Bronse gikk til Mindaugas Griskonis på tiden 6:57,64. Deretter kom Olaf Tufte (NOR) på 7:03,74, Damir Martin (CO) på tiden 7:04, 48 og Angel Fournier Rodriguez (CUB) på 7:04,82.

Hele 77 nasjoner deltok i årets VM i Frankrike.

Regattabrev fra en dommer

08.09.2015

Informasjonsutvalget fortsetter serien med regattabrev. Vi var så heldige å få FISA-dommer Grete Stokke fra Christiania Roklub til å dele sine opplevelser som dommer under årets Verdensmesterskap på Lac d'Aiguebelette i Frankrike.

Gjennom 9 dager i VM oppleves mye. Tidlige morgener, hver dag, lange dager uten fri, om lunchen rekkes er det i to-tiden. Lenge mellom måltidene når frokost er i 06:30 tiden. Men du verden for en opplevelse, alt på nært hold. Dommerene i VM gjenspeiler i stor grad deltagerlandene, hele verden er representert.

De første dagene sjekkes båter og årer, spesielt for reklame og reglene for båtvekt og reklamestørrelser er strenge. Målebånd og vekt benyttes. I tillegg er det dommerseminar fordelt på de første par dagene. Obligatorisk for de som ønsker å beholde lisensen for nye fire år.

Opp mot 35 grader i begynnelsen, tæret på roere og alle andre. Deretter et par dager med kjøligere dager og regn. Riktig ufsent var det når solen forsvant bak skyene og vinden tok tak.

Som nevnt er det et privilegium å få oppleve atletene våre på nært hold. Intet overlates til tilfeldighetene. Nitid og rutinemessig foran hvert løp.

Birgits finaleløp var jeg heldig å få følge. Hun er bare RÅ! Under løpet sees godt hvordan smertene gnager i ribbensbruddene. Mot slutten av løpet biter hun tennene ennå mer sammen og sikrer bronse. Knall!!

De «lette guttene» står for et show av ypperste klasse. Å få oppleve dette dramaet i måltårnet, er så nær at det føles som å sitte i båten. Løpet veksler, jagende lag hvor ingen gir seg før målstreken er nådd. Noe den franske stroken, Jérémie Azou, til gangs fikk merke. Han kom ikke til premieutdelingen før den var godt i gang. Fantastiske gledessener viser våre gutter etter å ha kommet seg ut av båten, oser bare av idrettsglede. Du verden hvor norsk og stolt man er da. Ønsker dere mer en «4 salatblader» daglig de neste dagene.

Olaf, ja hva kan nå han vise til, spurte flere meg. Antagelig følger en del dårlig med hva han har utrettet dette året. Semifinaleløpet var godt, men finaleløpet viste gammel klasse hvor han avgjør fra ca 1800 m og inn. Ved 1800 var jeg kloss i banen og Olaf. Vondt ikke å kunne heie da. Klasse over dette løpet. Imponert.

Å være ringside hele tiden er både gledelig, men også vondt. Ikke godt å se hvordan både «de tunge guttene» og førstereis 4x slet og frustrasjonen som oppstår. Toppidretten er nådeløs.

Siste dagen er ren finale dag. B-finalene unnagjøres først. Mye står på spill, alt etter hvor mange båter som kvalifiserer seg direkte til OL. Heldig igjen. I vakkert vær får jeg følge damer 8+ som USA vinner for tiende året på rad.

Så er det hjem å vaske og stryke skjorter og skjørt før turen går videre til Masters-VM i Hazewinkel.