Nyheter
#Internasjonal regatta

VM 2016 - U23, junior, senior non olympic

Oppsummering VM Senior, U23 og Junior

20.08.2016
VM i roing er i år rekordstort på grunn av de olympiske leker. Fremfor å avholde tre regattaer, i henholdsvis senior for ikke-olympiske klasser, U23 og junior, skal de tre gå samtidig på den mer eller mindre splitter nye Willem-Alexander Baan, rett nordøst for Rotterdam sentrum. Nesten 1900 utøvere fra 71 nasjoner er påmeldt, hvorav mer enn 750 er juniorer. Til sammenligning er dette VM større enn de olympiske vinterleker på Lillehammer i 1994!

Den norske troppen er som følge av dette på hele 29 utøvere i tretten båtklasser. Allerede fredag dro U23- og lettvektsroerne fra Oslo lufthavn til Amsterdam. Vel plassert på the Student Hotel i Rotterdam sentrum har den norske troppen fått gjort den nødvendige opprigg av telt og båter på regattabanen.

Lørdag og søndag har vært preget av sterk medvind, men baneforholdene har likevel vært overraskende gode sammenlignet med hva en kunne ha forventet på hjemlige trakter.

Oskar Sødal var den første av de norske som fikk bryne seg på banen i konkurranse. Han deltok i de såkalte spare races lørdag, hvor han rodde inn på tiden 07:24.27, 15.07 sek bak vinneren fra Kornel Kovacsfra Ungarn.

21.08.2016
Formiddagens forsøksløp i Rotterdam er overstått i det som tidvis var kraftigere nedbør enn den mest bygevante bergenser opplever i oktober. Sammen med god medvind har det for enkelte roere vært svært utfordrende til tider. Fra tribunen har det vært observert kantring, totalt stoppende fisker og redningsbåter i skytteltrafikk med robåter ombord.

Tross både vind og regn har de norske mestret forholdene godt. Selv om vindhastigheten er målt langt forbi det som vanligvis ville ført til utsettelser eller avlysning på hjemlige trakter holder bølgene seg innenfor akseptable rammer her på Willem-Alexander Bann, en liten halvtime nordøst for Rotterdam sentrum.

U23 Damer singelsculler – BW1x

Thea Helseth var vår første i aksjon. I det femte og siste forsøksheatet hadde Ålesunderen fått nærmeste bane til publikum, med tsjekkiske Lucie Zabova og svenske Lovisa Claesson i banene utenfor seg. Ut fra start var det Claesson som banket ut i høyest takt fra blokken, men Zabova tross fire punkt lavere på taktklokken likt med svensken. På vel 300m rodd avanserer Zabova ørlite, men ved passering 500m er det ikke mer enn 17 hundredeler som skiller ned til Sverige. Thea, tre taktpunkt lavere gjennom siste halvdel av første 500m, på en foreløpig tredje 3.36 sek bak teten.

           Med totalt 25 damer til start i båtklassen må det kvartfinaler til, der den siste i hvert forsøksheat må innom oppsamling. Trygt inne på en tredjeplass, og med henholdsvis nesten fem sekunder ned til Paraguay og nesten sju sekunder til Namibia, holder Thea plasseringen inn i mål. Ved passering 1000m er det Lovisa som har avansert på Lucie, med en jevnt over raskere båtfart fra 600m rodd.

           Tsjekkeren forsøker like fullt å bite seg fast på svensken, men tidsforskjellen øker etter hvert som målstreken kommer nærmere. Inn over mål på 2000m er Sverige først på , 5.76 sek foran Tsjekkia, Thea 13.87 sek bak nabolandet og Paraguays Alejandra Alonso tar den siste direktebilletten foran Namibias Maike Diekmann.

U23 Herrer singelsculler – BM1x

I det tredje forsøksheatet i singelsculler er det kniving mellom fire av fem på vei opp til første mellomtidspassering på 500m. Oscar Stabe Helvig bare tidelen etter britiske Thomas Barras, men ikke mer enn 12 hundredeler foran tyrkiske Dogus Koker. To tideler deretter følger Michal Plocek (Tsjekkia), som var bare fattige seks tideler fra å kvalifisere seg til de olympiske leker i Rio i dobbeltsculler sammen med Matyas Klang.

           Gjennom de neste 500m er det nettopp tsjekkeren som avanserer på feltet. Oscar duellerer fremdeles tett med Storbritannias Barras, Oscar sju hundrededeler foran briten på 1000m-merket. Tyrkeren sliter med å holde følge med de tre i front, og er drøyt tre sekunder bak Oscar.

           I front er det Plocek som holder føringen, ned til Helvig og Barras er det nå over tre sekunder. Briten har nå andreplassen foran Oscar, i det som er en helt vanvittig regnbyge av Monsun-kaliber. Med tredjeplassen og videre avansement sikret girer Oscar ned og ror båten inn i behagelige 25 i takt. Plocek først på tiden 06:59.26, 4.09 sek foran GBR, og 10.68 sek foran Oscar. Tyrkia berger direktebilletten til kvartfinalen foran danske Nick Larsen.

U23 Damer dobbeltsculler – BW2x

Rebekka Wiberg-Bugge og Jenny Marie Rørvik fikk en stri tørn i det andre forsøksheatet i dobbeltsculler. Romania med høyeste hastighet ut fra startbryggene, bare så vidt foran Danmark og Hviterussland. Våre to damer forsøker å holde følge med de tre i front og får en liten ledelse på femte og siste båt i heatet, Canada. Ved første 500m passering er det Hviterussland som er en drøy baugball foran Romania, med Danmark halvannet sekund bak. Norge fire sekunder bak hviterussiske Tatsiana Klimovich og Krystina Staraselets.

           De to øst-europeiske nasjonene fortsetter den knallharde duellen i front, et kjør som Danmark innser at vil koste for mye, for tidlig i mesterskapet. Men Canada har i løpet av de 500m opp til passering halvveis klart å avansere på Rebekka og Jenny. Drøyt halvsekundet ledelse har nå blitt til tre tideler bak for de to norske.

Foran fortsetter kjøret mellom Romania og Hviterussland, tidsforskjellen har krøpet til ca halvsekundet. Danmark er trygt plassert for semifinaleplass, ned til den norsk-canadiske duellen er det ni sekunder. Men mellom de røde-hvite-blå og lønnebladet er det bare to tideler i norsk favør på 1500m.

På siste strekket foran publikumstribunen klokker Romania og Hviterussland inn nøyaktig samme mellomtid. Det betyr at Romania vinner på 07:06-blank, 0.53 foran Hviterussland. Danmark inn +8.82 sek, og til god og velkjent klang fra norske kubjeller på tribunen er det Rebekka og Jenny som vinner duellen mot Canada, tidene er henholdsvis +20.65 sek og +22.75 sek bak vinneren.

U23 Herrer dobbeltsculler – BM2x

Fjorårets sølvmedaljør i dobbeltsculler Martin Helseth og tidligere dobbeltfirermakker og medstudent på Norges Handelshøyskole, Erik Solbakken får åpne sin mesterskapsdeltagelse i det tredje og siste forsøksheatet. Ut fra startbryggene er det Tyskland som drar i fra feltet med en hard og kontant tjuetaker på 40 i takt etter første 100m rodd. Martin og Erik tre taktpunkter lavere enn tyskerne på samme strekket. Ved passering 500m er det 2.44 sek opp til tyskerne, men over halvsekundet ned til det litauiske brødreparet Lapatiukas.

           Tyskland tydelig innstilt på å gjøre jobben i første halvdel av løpet. Skubber ut god båtfart på maskinelle 35 i takt nedover banen til 1000m. Ledelsen på nordmennene øker med ytterligere 2.2 sek, men deres avstanden ned til Lituaen, Mexico og Italia øker også.

           På passering 1500m er det lite spennende som skjer på de to øverste plasseringene, men Mexico har hatt en god tredje 500m og tatt ledelsen foran både Italia og et Litauen som sliter med melkesyren.

Til mål er det Tyskland som hører målhornet først, 6:21.30 blir tiden, 3.97 sek foran Norge, Italia er sterkere enn Mexico i sluttspurten og tar siste direktefinalebillet +6.19 sek bak Tyskland. Mexico og Litauen til oppsamling.

U23 Lettvekt damer singelsculler

Maia Emilie Lund forberedte seg til forsøksløp i lettvekt singelsculler med totalt 21 annonserte startende båter. Det ville normalt sett ha betydd at kun første kvinne over målstreken i hvert forsøksheat ville få direktebillett til semifinalene. Men under innveiingen på morgenen ble det klart at Peru ikke klarer å oppnå påkrevd maksimumsvekt. Da var det plutselig regatta for kun 20 båter, som betød en ekstra direktebillett i hvert forsøksheat.

           Men selv om det ble dobbelt så romslig for direkte avansementet, fikk Maia en stri tørn ut fra start. World Rowing har ikke klart å skaffe til veie GPS-data (kanskje på grunn av at elektronikken druknet i kraftig regnvær ute på vannet?), så det er vanskelig å sette fingeren på når Sverige og Tyskland dro avgårde i front. I alle tilfeller var Maia 4.61 sek bak svenske Annie Svensson ved passering 500m, og 4.01 sek bak tyske Luisa Werner.

           Maia med god kontroll på fjerde og femteplassen, henholdsvis Portugal og Uganda. Inn til en tredjeplass, +19.91 sek bak Tyskland, som vinner på tiden 7:52.81. Sverige går direkte videre, med +2.40 sek bak Tyskland.

U23 Lettvekt herrer singelsculler

Roforbundets faste innslag i World Rowings A-finaler i lettvekt singelsculler, Ask Tjøm rodde i det femte og siste forsøksheatet. Og var også den norske troppens siste utøver på vannet i formiddagens bolk med forsøksheat. Vel oppe på start viser det seg at Marokko ikke kommer til å rekke starten, og de fire gjenværende roerne er dermed sikret direkte avansement til kvartfinale.

Ut fra start var det Ask, britiske Samual Mottram og Tunisias nylige hjemkomne olympier, Mohamed Taieb som viste mest initiativ ut fra startblokkene. Til passering 500m er det Taieb som klokker inn passeringstid først, fire tideler foran Ask, som er drøye halvsekundet foran Mottram.

           Gjennom den neste 1000m kjører tunisieren hardt og øker ledelsen ned til resten av feltet. Ask nå 1.64 sek bak ved passering halvveis, men øker også ledelsen med drøyt halvsekundet ned til Storbritannia. Hviterussland nesten 15 sekunder bak afrikaneren.

           På tredje 500m starter Mottram å innhente Ask, samtidig som Taieb øker ledelsen videre opp til 2.13 foran nordmannen, avstanden ned til briten er nå knapt fire tidels sekund. Innover forbi publikumstribunen er det tydelig at tunisieren ikke har det ekstra nødvendige giret for å holde ledelsen inn over målstreken. Storbritannia kommer seg forbi Ask, og tar forsøksheatet på 7:10.95, med +1.85 sek margin. Tunisia på tredje +2.22 bak førstemann.

Som for å poengtere at formiddagens løp skulle avsluttes dukket tordenguden opp på himmelen og fyrte av det første lynet med tilhørende tordenskrall da siste forsøksheat skulle starte.

U23 Herrer dobbeltfirer

Arne Hadler-Olsen, Erling Øyasæter, Jørgen Mjøs Nilsson og Adrian Lindgren fikk virkelig merke the thunder from downunder i det trafikklyset slo over fra rødt til grønt på starten av det tredje heatet i dobbeltfirer. Australia sparker ut og holder 1:19/500m som toppfart på 150m av de første 500m. Italia og Storbritannia sliter også å følge det kenguruhoppet av en ledelse og noteres begge 2.8 sek bak. Irland foran Norge, som har over fire sekunder opp til den australske dobbeltfireren.

           Gjennom den neste 500m er det ingenting å gjøre med Australia i front. Storbritannia skaffer seg et halvt sekunds ledelse på Italia. Norge seks tideler tregere enn Irland på mellomtiden.

           I tredje 500m ror Norge forbi Irland, men avstanden er så altfor lang opp til direkte avansement til semifinale. Italia og Storbritannia mer eller mindre lik ved passering 1500m, men 3 hundredelers margin i italienernes favør.

           Inn i mål er det Australia som stopper klokken på 5:52.01, Italia tar den viktige andreplassen +1.30 sek bak, foran Storbritannia på +1.93 sek som må i oppsamling. Norge holder fjerdeplassen i mål, foran Irland.

U23 Damer toer

Anna Een Sture og Hanna Gailis Inntjore fikk ikke helt til den samme farten ut fra start som Canada og Italia, som stakk av i front. Til passering 500m er det lite som tyder på at deltagelse i den olympiske roregattaen i Rio har lagt noen demper på farten til Nicole Hare, stroke i den kanadiske toeren. Hun og Hillary Janssens oppnår 3.72 sek ledelse på Italia, som følges rett bak av Russland og Norge.

           Halvveis er stillingen uforandret, men Anna og Hanna minker avstanden opp til Russland på tredjeplass og har bare tre tideler opp til å ligge likt. Nedover neste 500m får russerne ytterligere halvsekundet forsprang og våre to norske damer må se kjølvannet av den russiske båten på den siste 500m inn i mål. Canada først inn på tiden 07:26.17 etterfulgt av Italia +1.27 bak, Russland +7.23 og Norge +12.21. Det betyr oppsamling mandag for Anna og Hanna.

U23 Lettvekt herrer dobbeltfirer

Petter Svingen, Didrik Wie-Soltvedt, Jens Holm og Patrick Een Sture rodde i det andre heatet i klassen for lettvekt dobbeltfirer. Dessverre har ikke FISA fått ferdigstilt GPS-data fra løpet, men nordmennene måtte oppleve at Italia stakk kjapt ut fra startblokkene, med Australia hakk i hæl. I banen ved siden av australierne fikk Norge derimot svært tett matching fra New Zealand. 2 hundredeler skiller de to lagene på 500m-merket.

           På den andre mellomdistansen er det Italia som fører, og øker forspranget ned til resten av feltet. New Zealand har klart å ro baugen litt over fire tideler foran våre fire lettvektere når 1000m passeres. Australia fremdeles på andreplass knappe to sekunder foran naboene nederst på den sørlige halvkule.

           Men Petter, Didrik, Jens og Patrick lar seg ikke pille på nesen av noen kiwier, opphentingen starter i den tredje 500m. Og ved passering 1500m, er det Norge på tredje en tidel foran New Zealand. Avstanden opp til Australia er også minkende.

           Og for et kjør det blir mellom Norge og Australia inn mot mål. De to lettvektsbåtene kan ikke true Italia, men mellom seg er det en voldsom duell foran publikumstribunen. Verken publikum eller banekommentatorene kan spå utfallet før målfotoet bekrefter at Norge tar andreplassen foran Australia. Italia først i mål på tiden 06:11.19, deretter Norge på 3.40, og Australia på 3.48. New Zealand og USA må begge i oppsamling for videre avansement.


VM'16: Oppsamling

22.08.2016
På programmet denne mandagen i Rotterdam har det vært oppsamlingsløp for U23, ankomst til VM for juniortroppen og start på seniorklassene i VM. De nederlandske værgudene bød igjen på regn og medvind, dog mindre ekstremt på skalaen enn gårsdagen, men med tettere skydekke føltes det kaldere.

U23 Damer dobbeltsculler – BW2x

Rebekka Wiberg-Bugge og Jenny Marie Rørvik gikk ut fra startblokkene sammen med Canada og Ungarn i front. Med takten opp på 39-40-tallet holder de to norske damene godt følge ut i front på de første 250m.

Canada drar litt i fra både Ungarn og Norge på vei til passering første 500m. Italia, Russland og Slovenia er fra halvannet sekunder bak semifinaleplass. Gjennom den neste 500m opp til passering halvveis på 1000m holder Rebekka og Jenny Marie god jevn fart med de to andre i front. Kun 16 hundredeler skille mellom Norge og Ungarn på andre 500m-mellomtid. Ifølge kraftsentertrener Seb Baranzano Lena er de første 1000m det raskeste mossingen og ålesunderen har levert.

I tredje 500m er det Ungarn som viser seg sterkest, mens den norske dobbeltsculleren må slippe opp litt på farten, men holder seg på de to som leder i front. Avstanden ned til fjerdeplassen, Italia, er på mer komfortable 4.63 sek. Og det ser ut til at innsatsen i dagens første løp for de norske vil bli belønnet med en semifinalebillett.

Til mål på siste 500m har Rebekka og Jenny Marie igjen nest beste mellomtid. Tredjeplassen sikres bak Ungarn, som stopper klokken på 07:16.65, Canada nummer to +1.78 bak og Norge +2.62. Får vi litt mer futt ut fra startblokken og ørlite mer fart rett før første 500m passering skal verken Latvia, Kina eller Canada føle seg trygge i en semifinale med de norske.

U23 Lettvekt damer singelsculler

Maia Emilie Lund setter virkelig fart på hjulvispen ut fra startblokken i oppsamlingen med 47 i takt. Biter seg fast på italienske Federica Pala, som leder feltet nedover banen mot første 500m-passering. Når mellomtidene innskrives er det Italia som har en god ledelse, men Maia er på andre, og foreløpig inne i varmen for videre avansement til semifinaleplass, men amerikanske Emma Betuel jager ikke mer enn tre tideler unna.

           I den andre 500m må Maia slippe opp litt mer på farten enn amerikaneren, som spiser tre tideler på Italia i front. 2.39 sek bak semifinaleplass er ingenting avgjort ennå, men Maia må mobilisere god båtfart på siste halvdelen og avslutte med en voldsom spurt.

           Og det mangler ikke på initiativet til bergenseren, men avstanden opp til Italia, som nå har måtte se USA ta ledelsen, og semifinalebillett øker til 3.5 sek.

           På vei forbi premiebryggen og publikumstribunen jobber Maia med spurten, men det blir dessverre litt for langt frem til andreplassen. USA inn først på 07:59.84, foran Italia +2.84 bak og Maia Lund på +5.90. Da blir det semifinale for å kjempe om plass i C-finale.

U23 Herrer dobbeltfirer

Arne Hadler-Olsen, Erling Øyasæter, Jørgen Mjøs Nilsson og Adrian Lindgren får mer til å stemme i starten av oppsamlingen enn de gjorde i forsøket i går ettermiddag. Frankrike stikker først ut fra start sammen med Canada, men Norge har den lille nødvendige marginen på Hviterussland og har grepet, om enn svakt, på siste semifinaleplass. Ved passering 500m rodd er det fire tideler ned til hviterusserne.

           Duellen mellom den norske og den hviterussiske dobbeltfireren om siste semifinaleplass fortsetter nedover banen. De fire nordmennene noterer seg en ørliten økning i ledelsen i det 750m passeres, men så smeller hviterusserne i en kraftfull ti-taker, som spiser en god halv lengde på nordmennene. Dessverre klarer ikke de fire karene fra Os og Tønsberg å svare. Hviterussland opp på tredjeplass ved passering halvveis, Norge 1.2 sek bak.

           I den tredje 500m fyrer Hviterussland av nye ti velkoordinerte salutter gjennom fotbrettene rett før 1250m, og øker ledelsen til nesten 4 sek på passering 1500m. Det blir en for tøff oppgave for den norske dobbeltfireren å ta igjen, tross at det settes stor fart i spurten mot mål. Frankrike, Canada og Hviterussland til semifinale. Norge må innse at det i årets U23 VM i dobbeltfirer i bestefall vil bli en 13.plass i C-finalen.

U23 Damer toer

I oppsamlingen til Anna Een Sture og Hanna Gailis Inntjore er det Chile som er kjappest de første 200m. Men Italia holder lenger på utgangsfarten enn chilenerne og ved passering første 500m er Italia i front, deretter Chile og Norge drøyt sekundet bak ledelsen. Men under den avgjørende streken for hvem som går videre til A-finale.

           Italienerne i front er det ingen som kan gjøre noe med på andre mellomdistanse, men Anna og Hanna presse Chile hardt og får rett under to tideler i favør finaleplass på Norge ved passering 1000m og halvveis.

           Nedover til 1500m har Italia god kontroll på feltet. Norge øker videre på Chile, når mellomtiden registreres er det nesten halvannet sekund mellom de båtenes baugballer. I mål vinner Italia på 7:12.19, Norge litt for langt bak hvis man skal bli overbevist om medaljemuligheter i finalen, +8.29. Uansett er finalebilletten sikret og Anna og Hanna kan bruke tirsdag og onsdag til å prikke inn det siste ekstra før kampen om medaljene står torsdag kl 17! Der møter de Canada, USA, Italia, Russland og Tyskland.

VM'16: Forsøk senior

22.08.2016
I løpet av ettermiddagen øker vindstyrken betraktelig på banen her i Rotterdam og for Markus Christensen og Ola Larsson blir det tredje og siste forsøksheatet ikke bare et løpt mellom konkurrentene, men også vinden og tilhørende bølger.

           Ut fra startblokkene gjør de to nordmennene det de kan for å henge med, men det er Frankrike og Tyskland som tar føringen. Opp til passering 500m er det Italia som har ledelsen, etterfulgt av Frankrike og Tyskland. Norge på foreløpig femteplass, 2.52 sek bak førstemann.

           I den andre 500m duellerer de to nabolandene Frankrike og Italia. Ved passering 1000m er det Frankrike som har tatt ledelsen, knappe tre og en halv tidel foran Italia. Norge litt over sekundet bak fjerdeplassen Tsjekkia.

           Fra publikumstribunen kan man observere hvordan vannsprøyten står når bølgene bryter gjennom både åreblad, årestamme og bølgebryter på fordekket av roernes cockpit. Frankrike øker ledelsen på feltet, og nå har Tyskland stukket av fra Italia. På 1500m er det ingenting Markus og Ola kan gjøre for jobbe seg opp til den nødvendige andreplassen for videre avansement, nesten sju sekunder er det opp til Tyskland.

           Inn i mål tar den norske toeren litt mer inn på Tsjekkia, men det er Frankrike som går i mål først på tiden 06:40.77, Tyskland inn +2.12 bak, og Norge kun 0.81 sek bak Tsjekkia, men sist. Da blir det oppsamling tirsdag.

VM'16: U23 delfinaler

23.08.2016
Værgudene viste Willem-Alexander Baan mer eller mindre fra sin beste side tirsdag. Sol fra blå himmel og flau medvind sto i sterk kontrast til voldsomme regnbyger søndag og sterk sidevind mandag ettermiddag.

U23 Lettvekt damer singelsculler – BLW2-

Første norske på vannet var Maia Lund som rodde semifinale for plassering i C-finale. Det krever at man blir blant de tre beste, hvis ikke plasseres man lenger ut i alfabetet, D-finalen. Maia tok føringen og holdt ledelsen ut på tredje 500m, hvor kinesiske Qianwei Zhu rodde forbi. Til mål har Maia god kontroll på andreplassen og skal dermed kjempe om 13.-18.plass i C-finalen.

U23 Damer singelsculler – BW1x

Neste ut var Thea Helseth i singelsculler kvartfinale. I det siste av de fire delfinaleheatene er det i den andre 500m at de tre første opparbeider størst ledelse på Thea. Ved passering halvveis er det +5.58 opp til New Zealands Luka Ellery som holder den avgjørende tredjeplassen og siste semifinalebilletten. På 1500m har avstanden økt til +6.48 sek, men i siste 500m til mål setter ålesunderen inn kvartfinalens raskeste spurt. Dessverre blir det akkurat litt for langt opp, Thea inn på +2.17 bak tredjeplass og semifinale. Det betyr at Helseth må ro plasserende semifinale for plassene 13.-24.plass, ut fra semifinaletidene kan vi forvente å se henne øverst i C-finalen.

U23 Herrer singelsculler – BM1x

Første norske mann på vannet i dag ble Oscar Stabe Helvig i singelsculler. Fra start er det russiske Andrey Potapkin som har ledelsen ved passering første 500m. Oscar i bane 2 på andreplass, ca sekundet bak. Ved passering 1000m har amerikaneren Benjamin Davison rodd seg akkurat forbi Oscar, men avstanden ned til fjerdeplassen gir ingen grunn til bekymring. Tredje 500m kjører Oscar taktisk og lar de to stormaktene få bruke krefter på hverandre. På vei til målstreken tar Oscar forsøker Zimbabwes Peter Purcel-Gilpin seg på en spurt, men den kalde norske fisken tre baner bortenfor lar blikket rolig falle bort på Peter og lar seg ikke affisere av utfordreren. Kanskje litt vel kaldt av Oscar, avstanden ned når baugballen krysser er ikke større enn +0.68 sek.

U23 Lettvekt herrer singelsculler – BLM1x

Neste nordmann ut var «A-finale»-Ask Tjøm. Han tar ledelsen ut fra start og holder ledelsen opp forbi 1000m. I tredje 500m legger sloveneren Ales Jalen på med mer krefter, uten at det har spiller så mye større rolle enn at Ask med andreplass i denne kvartfinalen igjen må belage seg på bane 2 eller 5 i semifinalen. Sloveneren inn først, Ask, +2.9 sek bak.

Lettvekt toer – LM2-

Med kvartfinalene unnagjort var det senior lettvekt toer sin tur i manesjen. Etter mandagens forsøk på direkte avansement til semifinale ikke bar frukter, ble det oppsamling på Markus Christensen og Ola Larsson. Fem båter i heatet og tre billetter for videre avansement. Det ble for tøft for de to nordmennene, som blir hengende etter feltet nedover banen og inn i mål. Opp til semifinaleplassen er det +10.03 sek. Da er det C-finale som venter den norske båten, men denne går først lørdag.

U23 Damer dobbeltsculler – BW2x

Første semifinale for videre avansement til A-finale og medaljekamp var Rebekka Wiberg-Bugge og Jenny Marie Rørvik som skulle ut i. Det to, på henholdsvis 19 og 20 år, fikk kjenne godt på erfaringen de eldste i feltet satt på i løpet. Damene har likevel femteplassen inne ved passering 500m og jobber seg opp på fjerdeplassen etter hvert som baugballen kommer nærmere og nærmere målpassering. Over linjen blir det likevel en femteplass, men avstanden til fjerde er kun +3.2 sek. Vi får se om dobbeltsculleren har mer å by på i B-finalen.

U23 Herrer dobbeltsculler – BM2x

Dagens største forventninger var det Martin Helseth, fjorårets sølvmedaljør i dobbel, og Erik Solbakken som skulle innfri. Med Nederland, bronsemedaljører i fjorårets VM, på start i semifinalen var det duket for siste generalprøve på medaljekamp. Og for en semifinale! Nederland raskest ut fra start og opparbeidet seg en ledelse på +2.5 sek, men derifra og inn ror de to båtene like fort ned til passering halvveis på 1000m. Nederland får med seg 15 hundredeler til når 1500m-merket passeres, men så starter Martin og Erik spurten på siste 500m til mål. Der spiser de opp hele ledelsen til de to hjemmefavorittene, men mangler akkurat de siste tre hundrededelene når baugballene treffer streken. Uansett finaleplass og -1.76 sek raskere enn Tyskland som vant den andre semifinalen.

U23 Lettvekt herrer dobbeltfirer – BLM4x

Tirsdagens siste løp med norsk deltagelse var i lettvekt dobbeltfirer. Der måtte Petter Svingen, Didrik Wie-Soltvedt, Jens Holm og Patrick Een Sture ro baugballen inn som maksimum nummer tre for å avansere videre til medaljekamp i A-finalen. I kjent norsk stil brenner kruttet til de norske herrene noe sakte nedover de første 1000m sammenlignet med resten av feltet. På siste 1000m starter opphentingen, men ved passering 1500m er det +3.15 sek opp til nærmeste finalebillett. Da hjelper det dessverre ikke at de fire nordmennene klokker inn tredje beste, avsluttende 500m. Lyspunktet er at avstanden opp til fjerdeplassen ikke var mer enn +0.21 sek. Med andre ord ligger det an til en spennende B-finale.

VM'16: Forsøk jr & semi U23

24.08.2016
Onsdag startet dagen med første løp i juniorklassene. I strålende solskinn og svak medvind var det vår største juniorbåt som skulle få måle krefter med resten av verden.

Junior herrer dobbeltfirer - JM4x

Jonas Slettemark Juel, Martin Steinnes, Nicolay Bjønnes Yngsdal og Lars Benske fikk et gjensyn med en tidligere konkurrent i det fjerde forsøksheatet. Våre fire gutter fikk bryne seg på Ungarn i det europeiske mesterskapet for juniorer tidligere i sommer. Her i VM var det derimot Hellas som var kjappest ut på første 500m, med Ungarn +1.21 sek bak og Norge på en foreløpig fjerdeplass +3.61 sek bak ledelsen. Gjennom neste 500m blir Norge utfordret av Kina, som sniker seg tre tideler foran på passering 1000m. Norge må ha en fjerdeplass eller bedre for å avansere direkte til kvartfinale.

               Men Norge svarer kineserne på siste 1000m, og ligger tre tideler foran ved passering 1500m. Inn i mål øker nordmennene ledelsen på Kina. Fjerdeplassen sikret med 1.37 sek margin på tiden 06:07.89. I kvartfinalen vet vi, på grunn av progresjonssystemet til det internasjonale roforbundet, at Norge vil møtes til duell med Danmark.

Junior herrer toer – JM2-

Andreas Erichsen Berge og Einar Solbakken rodde seg hele veien til en A-finale under junior-EM. Her i junior-VM får de to allerede i det fjerde forsøksheatet bryne seg på USA. Amerikanerne har noen hakk ekstra å by på sammenlignet med våre to norske gutter. Med kun én direktebillett til semifinale skal det bli en tøff oppgave å gå rett videre. Men Norge ut på en fjerdeplass ved første 500m, og passerer Tsjekkia innen passering 1000m. Derifra og inn er det for langt opp til å true Nederland på andreplass, som igjen er sjanseløse til å utfordre amerikanerne i front. Norge inn på en tredjeplass og oppsamling.

Junior damer dobbeltsculler – JW2x

Maja Aspenes og Amanda Helseth er siste juniorbåt som også fikk bryne seg på den europeiske konkurransen i juli. Her i Rotterdam får de, på samme måte som juniortoeren, kun én direktebillett å kjempe om i det andre forsøket. Ut på første 500m er det Danmark som leder, Norge ut på en foreløpig sjette, litt over seks tideler bak Zimbabwe. Til passering 1000m har Maja og Amanda rodd forbi og opp på en femteplass, kun tolv tideler bak Østerrike på fjerde. Inn til mål øker Østerrike farten og tar innpå Kina på tredjeplass, samtidig øker avstanden ned til Norge til rett under fire sekunder på 1500m. På de siste 500m setter Maja og Amanda inn en kjempespurt og tar feltets raskeste 500m. I mål som nummer fem og til oppsamling.

VM'16: Finaler U23

25.08.2016
Første finaledag i VM startet med C- og B-finaler for de norske U23-båtene.

U23 Damer singelsculler

Thea Helseth var første norske roer til å avslutte mesterskapsdeltagelsen her i Nederland. Flere som hadde fått med seg den fantastiske spurten Ålesunderen gjennomførte i kvartfinalen for flere av konkurrentene forsøker å opparbeide seg et så stort forsprang som overhodet mulig innen passering første 500m. Ungarn og Thea bakerst i feltet ved passering både 500m og 1000m, men så stikker ungareren ut først samtidig som Thea starter på å spise seg gjennom feltet. World Rowings kommentator melder på anlegget at "I am waiting for that sprint from Thea Helseth, she will take second in this race!". Og Thea ror seg nesten hele veien opp i ledelsen, men på linjen er det Ungarn først, Spania som tapte ledelsen i siste 500m og så Norge. Vinnertiden på 7:48.47, Thea inn på 07:49.51.

U23 Lettvekt damer singelsculler

Maia Lund fulgte i C-finalen i lettvekt singelsculler. Her var det Moldova som satt høyest fart over de første 500m, Maia nede på femte ved passering. Men i den andre 500m er det Maia som har nest mest krutt på lager. Hun ror seg nesten opp til andreplassen, det er kun tre hundredeler som skiller mellom henne og Kina. Avstanden opp til førsteplassen er likevel over fem sekunder bak Tsjekkia i front på 1000m. Maia øker farten på tredje 500m og forlater kineseren i kjølvannet. Videre øker bergenseren på vei til målstreken med den raskeste spurten av alle, inn til en andreplass på tiden 07:57.89.

U23 Herrer dobbeltfirer

Siste C-finale for U23-troppen var det dobbeltfireren med Arne Hadler-Olsen, Erling Øyasæter, Jørgen Mjøs Nilsson og Adrian Lindgren som skulle ro. Ut fra start er det Latvia som kjører hardest, Norge +1.42 sek bak ved passering 500m. Men så starter lårene til lativerne så smått å stivne, den norske dobbeltfireren ror inn forspranget og er ikke mer enn tidelen bak ved passering 1000m. I den tredje 500m er det tydelig at laktaten gjør seg gjeldende i de latviske lår. Norge nesten fire sekunder raskere på siste 500m og med en grei ledelse på 1500m. Inn i mål er det ikke spennende, Norge tar en meget overbevisende seier på 05:59.64, en tid som til sammenligning ville plassert dem på plassen over Irland i B-finalen.

U23 Damer dobbeltsculler

Rebekka Wiberg-Bugge og Jenny Marie Rørvik var første norske par ut i B-finalene. Der er det Polen som har mest å bevise, Norge på en femteplass ved 500m, +4.77 bak. Gjennom den andre 500m har Norge tredje beste mellomtid. Fra 1000m og inn ror Rebekka og Jenny Marie seg forbi Canada på femte, og mobiliserer en god spurt i siste 500m til mål. Der er det ikke mer enn 8 små, små hundrededeler bak tredjeplassen, Kina. Norge på fjerde til tiden 07:14.05.

U23 Lettvekt herrer dobbeltfirer

Petter Svingen, Didrik Wie-Soltvedt, Jens Holm og Patrick Een Sture fulgte opp fjorårets verdensmestere, Frankrike, sin kjappe første 500m. Ikke mer enn tre og en halv tidel skiller de to ved første 500m-passering. Til 1000m ror de to lagene bortimot like fort, Frankrikes forsprang øker til fire tideler. I den tredje 500m'en er det Frankrike og New Zealand som har mest krefter å by på. Våre fire lette herrer sekundet bak, men med over sekundet ledelse på tredjeplassen. Inn i mål setter Norge inn spurten, men de lette franskmennene klarer å øke ytterligere. Norge på andreplass til tiden 06:05.13, +1.27 bak Frankrike.

U23 Herrer singelsculler

Oscar Stabe Helvig var siste nordmann ut før medaljefinalene torsdag. Ut fra start er det amerikanske Benjamin Davison som stikker avgårde i tet, Oscar +1.85 sek bak på første 500m-passering, likt med Slovenias Miha Aljancic, men ikke mer enn 0.27 sek opp til Ungarns Jozsef Matheisz. Ved passering halvveis fester Davison grepet om finaleseier, nesten tre sekunder er det ned til Pilip Pavukou fra Hviterussland. Oscar nå +5.90 sek bak, men ikke mer enn halvannet sekund opp til Monacos Quentin Antognelli på tredje. I tredje 500m må Oscar slippe litt opp på farten, og inn til mål blir den ikke samme fenomenale spurten som Thea viste til tidligere. Oscar drar hjem fra VM med en tolvteplass totalt i bagasjen.

VM'16: Femteplass

25.08.2016

Anna Een Sture og Hanna Gailis Inntjore var første norske båt som både kvalifiserte seg til A-finale og som rodde den i årets VM. Med det klubbkamerat i Kristiansand Roklubb, Oskar Sødal, omtaler som tunge bein var det stor spenning i forkant av start.

Dommeren gjorde sin vanlige prosedyre med roll call:

"Norway, Russia, United States, Canada, Italy, Germany, - Attention!"

Og med trafikklysenes frigjørende skifte fra rødt til grønt, sammen med båtholderkoppenes dykk under vannflaten, er hver og en av de seks båtene i gang med sine raske kortere takkombinasjoner for å aksellere båtskrogene ut på den 2000m lange konkurransedistansen.

I løpets første 50m er det Russland, USA og Canada som har fått høyeste fart, og med det den lille psykologiske overtaket. Ut til 250m rodd er det USA og Canada som kan slås fast å ha tatt ledelsen i feltet. Anna og Hanna ikke like stor og sterk som resten av feltet i det som kan beskrives som en eksplosiv serie av 20 frivendinger. Men der Russland, Italia og Tyskland velger å konsollidere takten på et lavere nivå rundt 34-35 tak i minuttet, opprettholder den norske båten 37-38 i takt. Ved passering 500m rodd er det Canada i front, USA på andreplass og Norge ett hundrededel foran Russland på fjerde. Norge en foreløpig tredjeplass.

I den andre 500m øker avstanden opp til både Canda og USA i front, med den norske båten drar også fra Russland og Tyskland. Men nå har Italia startet opphentingen gjennom feltet. Ved 1000m klokker Canada 3:30.53, Norge fremdeles på tredje med 3:34.99.

I tredje 1500m melder første serie av avdrag på Anna og Hannas overmot i første halvdel av løpet. Anna forteller i etterkant av løpet at hun aldri har opplevd at de første 1000m har gått så fort, men på 1250m sa det voldsomt stopp. Tross flere forsøk på å øke båtfart med opptrekk, føles det ikke å gå raskere. Det bekrefter GPS-dataen til World Rowing også, ved 1200m går båten inn i en 400m med sin laveste fart på løpets 2000m.

Det vises også på resultatskjermen for passeringstidene ved 1500m. Russland har rodd seg forbi både det lille nabolandet i nordvest og stormaktsnaboen på motsatt side av nordkalotten. Canada, med Rio-olympier Nicole Hare, er det ennå ingen som truer i front. USA holder tredjeplassen, men fire tideler jager Italia. Norge på femteplass, to og et halvt sekund bak bronsemedaljen. Har de norske damene mer å hente på bunnen av potetkjelleren eller er melkesyretanken for full?

I det den norske båten nærmer seg publikumstribunen og de karakteristiske norske saubjellene gjør Anna og Hanna et forsøk på en fartsoppgang. Og på 100m øker Norge fart, men det blir for tungt å ta igjen de fire i front. Canada vinner på 7:07.49, Italia har servert en formiddabel sluttspurt og tatt sølvet, +2.35 sek bak. Russland +2.81 sek til bronsen og USA må skuffet innse at medaljen glapp etter en fisk i spurten, +3.11. Anna og Hanna på femteplass til tiden 7:16.44. Tyskland inn på en sjette, +15.81 bak vinneren.

En flott prestasjon av Anna og Hanna å opprettholde femteplassen de to tok i fjor, når nivået samtidig har hevet seg voldsomt.


VM'16: Ny femteplass

26.08.2016

Lettvekteren fra Tønsberg med en femteplass i VM, opp åtte plasser siden fjorårets U23 VM i Plovdiv, Bulgaria, da han debuterte som 19-åring og senior.

Fredag var det ikke lenger medvind på Willem-Alexander Baan, den hadde snudd i løpet av de tidlige morgentimer til rett vind fra nord. Det betød at vinden dro over banen kryssende over fra bane 1 til bane 6. På grunn av ny vindretning ble baneinndelingene i både morgenens og ettermiddagens løp endret. De med beste startspor, som vanligvis er bane 3 og 4 ble flyttet til bane 1 og 2, og tilsvarende fordelt nedover til bane 6.

For Asks del betød det en mindre endring, opprinnelig var han satt i bane 6, men var nå flyttet opp i bane 5. Når trafikklysene på start endrer farge fra rødt til grønt er det Belgia som er raskest ut på de første 200m. Ask på sin side har fått et knippe med lokale fugler inn i sin bane, som flakser opp i det båtspissen hans pløyer opp det ellers tilsynelatende stille vannet.

Men Mexico overtar ledelsen innen første 250m-skilt passeres på banen. Til første mellomtidspassering på 500m er de foreløpige medaljeplasseringene Mexico, Belgia, Tyskland. Ask bakerst i feltet, knapt tre sekuder bak mexicaneren Alexis Lopez Garcia.

Nedover neste 500m-strekke til passering halvveis er det fremdeles Mexico som leder, Belgia og Tyskland kun fem hundrededeler fra hverandre. Ask har tapt ytterligere på medaljene, nå fem sekunder bak Mexico.

I tredje 500m begynner melkesyreoppbyggingen hos mexicaneren å gjøre utslag, Belgia og Tyskland ror seg forbi, men Ask har tapt ytterligere 1.31 sek på ledelsen i front, ved 1500m-merket. Med mer enn fem sekunder opp til bronsemedaljen spøker det for en plass på podiet for Ask uten en rekordsterk spurt.

Gjennom siste 500m viser det seg dessverre at avstanden opp til podiet blir for lang for Tønsberg-roeren. Belgia vinner på 7:31.96, sølv til Tyskland og en sensasjonell bronse til Mexico, Alexis Lopez Garcia strekker hendene i vært som om han har vunnet gull. Ask inn på femteplass, på tiden 7:42.08.

VM'16: SØLV!!

26.08.2016

I en forrykende finale var nordmennene kjapt ut fra start, men Tyskland dro raskt fra i front og hadde ledelsen ved passering 500m. Norge på fjerdeplass, 3 hundredeler foran Canada. Med Sør-Afrika og Nederland på plasene mellom Norge og Tyskland.

Ut på andre 500m kjøres det hardt i front, Norge ror seg forbi Sør-Afrika, men Tyskland har grep om gullet. Nederland, med det samme laget som tok bronsen i fjor, er på andreplassen 1.23 sek foran Martin og Erik.

Fra 1000m og innover mot mål tetter nordmennene avstanden mellom egen baugball og den tilhørende Nederland. Tyskland fremdeles foran, +3.18 sek i forhold til Norge ved passering 1500m, men nå er det kun to tideler opp til Nederland.

Martin og Erik er fryktet av feltet på grunn av sine voldsomme spurtegenskaper. Det var bare 3 små hundrededeler mellom Nederland og Norge, i førstnevntes favør i semifinalen. Men nå har nordmennene startet spurten tidligere og ror seg forbi når de passerer bruset og klangen fra sauebjeller på publikumstribunen.

Norge på sølvplass, men Tyskland ennå i front. I mål blir det en kopi av fjorårets medaljeresultat. Tyskland til gull, Norge tar sølv og Nederland med bronse. Tyskerne kunne meddele til våre to sølvherrer at de var svært, svært nervøse i det nordmennene satt opp farten på slutten "Not the Norwegians, again!".

Dermed har Ålesundsroeren og NHH-studenten, Helseth, doblet sølvsamlingen sin. Han tok som kjent sølv i fjorårets VM, men da med landslagskamerat Oscar S. Helvig. Dette er også den tredje sølvmedaljen Norge har tatt i U23 VM siden den olympiske ild ble slukket i London 2012.

Norges Roforbund gratulerer Martin og Erik!