Foto: Estela Re-Ma
Foto: Estela Re-Ma

VM dag fem

Oppsummering av dagen i dag, og planen for morgendagen.

Det har vært nok en varm dag i Beograd, og vi har hatt fem lag over banen. Det begynner virkelig å snøre seg til, og vi vet at det er nå det virkelig begynner å gjelde. Vi har fremdeles tre muligheter til å kvalifisere båter til neste års OL, og det blir noen spennende siste dager. Troppen har det fint, om enn smånervøse og sultne på gode resultater. Vi ser hvor mye de gleder seg over hverandres prestasjoner, og støtter hverandre når drømmene knuses. Nå er det tre dager igjen av årets Verdensmesterskap, og vi skal gjøre det beste vi kan helt til vi er i mål. Her er det ingen som gir seg når det er 100 meter igjen.

Dagen i dag var litt av en berg- og dalbane. Ask Tjøm og Lars Benske går ut i sitt løp og legger seg på tredjeplassen når de nærmer seg halvveis rodd. I dag var det mye sjø, og motvind, så her var det bare å ro så rent som mulig (årene godt ut av vannet på vei frem til tak). Guttene øker farten siste halvdel og er oppe og snuser på Tsjekkia ved passerte 1500 meter, men Tsjekkia svarer som de aldri har svart før, og til tross for tidenes spurt (og vi vet at Ask kan spurte!), så hiver Tsjekkia seg foran inn til mål. Gutta våre tar tredjeplassen med god margin ned til fjerde, og er med det kvalifisert til A finalen. Ikke nok med det, så har de kvalifisert båten til OL i Paris 2024. De fikk det til, i klassen der kanskje marginene er som minst, så leverer de løp etter løp, og gjør så vi igjen kan glede oss over å ha en herre lettvekts dobbeltsculler i verdenstoppen, og i kommende OL. Det gir ikke annet enn tårer og gåsehud!

Neste ut var dobbeltfireren vår med Erik Solbakken, Jonas Juel, Martin Helseth og Erling Øyasæter. De har sjetteplassen etter 500 meter rodd, men vi vet at de hittil har vært best sist halvdel, så vi gleder oss over at det ser ut som de spiser innpå og passerer USA før løpet er halvveis rodd.  Det var røffe forhold utpå i dag, og det viser komiteen som skal sørge for rettferdige forhold på banen da de legger de båtene med best tid fra bane 1 og mot bane 6, fremfor at de ligger i midten av banen som det vanligvis er. Trolig hjelper det ikke dobbeltfireren vår at de har bane 5 på en dag som i dag, men her gjelder det å gjøre det beste ut av det uansett, som de gjorde. Det blir litt for langt opp til tredjeplassen under innspurten av løpet, og de tar femteplassen. Det betyr at de skal ro B finale, og der er det vinneren som har mulighet til å kvalifisere båten til OL.

Maia Lund i dame lettvekt singelsculler var den tredje norske båten ut. Her også ser vi at det på ingen måte er lette forhold, og det er en tung 2000 meter som skal roes. Hun ligger på sjetteplass etter halvveis rodd, og holder den plasseringen i mål. Hun er blant annet mange sekunder bak italieneren som tok sølv i årets U23VM. Maia skal ro B finale i morgen allerede og der kjempe om plassering 7.-12.

Neste ut er Oskar Sødal som rodde semifinale C/D i herre lettvekt singelsculler. Han er godt med ut fra start og ligger lenge i gruppen som alle kan kvalifisere seg til C finalen gjennom å være topp tre i dette løpet. Oskar passerer 1000 meter som nummer tre, men Mexico har ikke tenkt til å gi seg, og spiser opp forspranget meter for meter. Oskar svarer det han kan, men når det er 500 meter igjen, så er mexicaneren forbi. Oskar tar den litt sure fjerdeplassen, ikke mange sekundene bak, og er nå i D finalen. Den går allerede av stabelen i morgen, og der skal han kjempe om en 19.-24.plass.

Kjetil Borch skulle nå ha vært neste ut, men han måtte dessverre trekke seg grunnet medisinske årsaker. Vi håper han kommer seg på bena igjen, for han har vist fart denne uken og vi vet jo alle hva han kan når kroppen spiller på lag.

Dagens siste norske roer er Inger Kavlie i dame singelsculler. Hun rodde semifinale C/D, og her er det en litt annen løpsstrategi vi ser fra denne damen enn hva vi har sett tidligere i uken. Hun leder etter første 500 rodd, og det bare fortsetter hun med, for Inger leder fremdeles på 1000 meter, og så igjen når det er 500 meter igjen. Kineseren på andreplass er ikke helt fornøyd med det, så hun øker takten, Inger svarer, men kineseren øker farten enda en gang. Da klarer ikke Inger å svare ved å holde henne bak seg, men hun holder følge og er bare drøye sekundet bak i mål. Det gjør at hun kvalifiserer seg til en C finale, og skal kjempe om plassering 13.-18.

Dagen i dag har vært svært spennende, både med noen skikkelige gleder og noen litt mindre nedturer. Vi er klare for å gire opp til i morgen og der skal vi ha fire lag i ilden. To av dem er semifinaler, og to av dem er plasseringsfinaler. Her er programmet:

10:45 Semfinale A/B Herre dobbeltsculler med Kristoffer Brun og Oscar Stabe Helvig. Det er topp tre som gjelder for å kvalifisere til A finalen. Gutta møter Irland, Spania, Kroatsia, New Zealand og Tyskland.

11:05 Semifinale A/B Dame dobbeltsculler med Jenny Rørvik og Thea Helseth. Det er topp tre som gjelder for å kvalifisere til A finale. Jentene møter Nederland, Italia, New Zealand, Romania og Litauen.

13:05 D finale Herre lettvekt singelsculler med Oskar Sødal. Dette er en plasseringsfinale der han kjemper om 19.-24.plass totalt. Han møter Irland, New Zealand, Azerbaijan, Georgia og Finland.

13:53 B finale Dame lettvekt singelsculler med Maia Lund. Dette er en plasseringsfinale der hun kjemper om en 7.-12.plass totalt. Hun møter Italia, Storbritannia, Polen, Sveits og Japan.

Vi ønsker utøvere og støtteapparatet lykke til på dag fem av VM! Dette er så spennende!