Foto tatt av Estela Re-Ma
Foto tatt av Estela Re-Ma

VM dag fire

Liten oppsummering fra dagen i dag og programmet for morgendagen.

For en dag! Oppturer og nedturer, noen overraskende gode løp og noen sure fjerdeplasser. En del mer vind utover dagen i dag gjorde det mer og mer krevende å ro, og vi så på tidene at det ikke var forhold som hjalp på farten i dag. I flere løp fra 11:30 tiden var det 30 sekunder lengre arbeidstid, og det merkes godt det. Fremdeles meldes det om en tropp med godt samhold og sultne roere, til tross for at noen drømmer ble knust i dag.

Damedobbelen med Jenny Rørvik og Thea Helseth var første båt ut i dag og i deres oppsamling var de nødt til å være topp to for å kunne avansere videre mot en topp 12 plassering (semifinale). Jentene gikk ut og kapret andreplassen fra start, og fra første 500 meter passert så bare økte de avstanden ned til konkurrentene. De tok andreplassen, og med det kvalifiserte de også til semifinalen. Båten fra Aalesunds Roklubb er nå blant verdens topp 12, og de må være topp 11 for å kvalifisere båten til OL. Kjetil Borch var neste ut, og han møter nok en gang Zeidler fra Tyskland. Tyskeren går ut i et tempo ingen av de andre klarer å holde. Allikevel gjør Kjetil det han kan og etter 1000 meter passert, ser det ut som han tar innpå tredjeplassen. Han øker takten og gir det alt hva han har i dag. Allikevel blir det dessverre akkurat litt for langt opp siste 500, og Kjetil må ta til takke med femteplassen som gir han avansement til semifinale C/D. Der skal han kjempe om plassering 13.-24. Dette er selvfølgelig ikke hva noen hadde håpet på, spesielt ikke Kjetil, men etter sesongen som har vært har han også vist at han er mer tilbake enn tidligere i år. Blant annet under forsøkene søndag, var det ikke veldig mange med bedre tid enn ham. Inger Kavlie er neste norske båt i dag, av totalt seks lag til pers, og her viste hun stor dose med guts. Hun blir med feltet ut og plasserer seg på fjerdeplassen ved passerte 1000 meter. Vi vet fra forsøket at hun var aller best siste halvdel, så her var det nervepirrende å se at hun nærmet seg kvalifiseringsplassen mer og mer for hver 100 meter som ble rodd. Hun var bare et drøyt sekund unna ved 1500 meter, og økte enda litt mer etter det. Et lite bomtak og en spanjol som svarte på hvert eneste forsøk, gjorde at Inger dessverre tar den (ganske så) sure fjerdeplassen. Allikevel har hun rodd fortere enn alle tidligere norske kvinner dette mesterskapet, og det blir spennende å se hva hun gjør de neste løpene sine der hun skal kjempe om en plassering 13.-24.

Oskar Sødal var den neste norske båten, og han gikk ut for å kapre en av de tre første plassene som ville tatt ham til semifinale A/B. Etter halvveis rodd lå han godt an, omtrent likt med andreplassen. Etter noen meter til begynner den første halvdelen å koste, og det er ikke mye krefter igjen. Han prøver å holde det gående til passerte 1500 meter, men det blir for tungt siste del og han ender til slutt på sjetteplassen. Dette gir han en mulighet i semifinalen C/D der han skal kjempe om plassering 13.-24. Ask Tjøm og Lars Benske er dagens nest siste båt ut for Norge, og en av de klassene det både går styggfort i, og det er svært tett mellom mange lag i tillegg til at det ikke er mer enn syv kvalifiseringsplasser. Etter halvveis rodd så har de god fart, og ligger på en andreplass. Om den ikke er helt trygg, så vet vi at de har en vanvittig spurt, så at de allerede plasserer seg der gjorde at vi alle pustet litt mer. De er det første laget til å passere 1500 meter, og den gir de ikke slipp på. Takten øker enda litt mer og de holder førsteplassen helt til mål. Lettvekterne er blant topp 12 båter i verden, og skal kjempe videre i semifinalen. Dagens siste løp for Norge er Kristoffer Brun og Oscar Stabe Helvig i herre dobbeltsculler. De kaprer andreplassen fra start og ser seg aldri tilbake. Ikke minst er de oppe og snuser på både første og andreplassen siste halvdel av løpet, og slår ut båter som mange ville trodd var sikre, blant annet USA sin 2x som tok sølv i World Cup 3. Gutta våre ender på en tredjeplass, og er med det kvalifisert til semifinale A/B, og skal kjempe om topp 12. Akkurat som hos jentedobbelen, så er det helt også topp 11 som kvalifiserer båten til OL neste år. Dette blir ulidelig spennende!

I morgen er det nok en dag i varme Beograd, og den blir ikke noe mindre rolig enn i dag, da vi skal ha seks lag over banen, igjen. Så her er det bare å ha tungen rett i munnen, og henge med, for det skal både kjempes om plasser A finaler og C finaler i morgen. Det som er likt for alle lagene våre i morgen, er at det er topp tre som gjelder, da kommer man i den beste finalen man kjemper om. Enten er det semifinale A/B, der man kjemper om 1.-6.plass (A finale) eller 7.-12.plass (B finale), eller semifinale C/D der man kjemper om 13.-18.plass (C finale) eller 19.-24.plass (D finale). Du kan som alltid følge med på WorldRowing sin livestream, og selvfølgelig på roforbundet sin instagram for hyppige oppdateringer.

Programmet for morgendagen:

10:35 Semifinale A/B Herre lettvekt dobbeltsculler med Ask Tjøm og Lars Benske. Topp tre gir en plass i A finalen. De møter Mexico, Polen, Irland, Tsjekkia og Belgia.

11:55 Semifinale A/B Herre dobbeltsculler med Erik Solbakken, Jonas Juel, Martin Helseth og Erling Øyasæter. Topp tre gir en plass i A finalen. De møter Ukraina, Polen, Italia, Tyskland og USA.

12:45 Semifinale A/B Dame lettvekt singelsculler med Maia Lund. Topp tre gir en plass i A finalen. Hun møter Italia, Frankrike, Romania, USA og Polen.

15:30 Semifinale C/D Herre lettvekt singelsculler med Oskar Sødal. Topp tre gir en plass i C finalen. Han møter New Zealand, Finland, Belgia, Mexico og Tyskland.

15:50 Semifinale C/D Herre singelsculler med Kjetil Borch. Topp tre gir en plass i C finalen. Han møter Uruguay, Brasil, USA, Monaco og Ungarn.

16:00 Semifinale C/D Dame singelsculler med Inger Kavlie. Topp tre gir en plass i C finalen. Hun møter Italia, Ukraina, Kina, Romania og Storbritannia.

Vi ønsker utøvere og støtteapparatet lykke til!