WC 2 2018 - Linz

Verdenscup 2 2018 - medaljer og verdensrekorder

WC 2 - Linz

20.06.2018
Til årets andre verdenscup stiller Norges Roforbund med 9 lag – en av de største norske troppene som har kvalifisert seg til en verdenscup.

Etter fire finaleplasser i verdenscup 1 med gull og ny verdensrekord til Birgit, bronse til herrer åpen klasse 4x, 4 plass til Ask Tjøm, 6 plass til Brun/Strandli i åpen klasse dobbeltsculler og Kjetil kun centimeter fra finaleplass er det veldig gode utsikter for den oppkommende verdenscupen. Selv om Olaf skulle ha sitt hvileår i 2018 er Nils Jacob fortsatt opptatt med sine siste eksamener. Alle båtene fra første verdenscup har dermed lik lagsammensetning.

Nye lag til verdenscup

Nye lag for denne verdenscupen er damer åpen klasse 4x med Marianne Madsen, Thea Helseth, Anna Sture og Inger Kavlie. Thea og Marianne som rodde en meget bra dobbeltsculler sesong i fjor har fått med seg Anna Sture som rodde fjorårets sesong i lettvekt og Mariannes gamle makker Inger Kavlie, sammen tok de sølv i u23 VM for fire år siden. Kombinasjonen vant den internasjonale Ratzeburgregattaen for tre uker siden, så her er det fart i båten.

Jørgen Nilsson og Erling Øyasæter er tatt ut til å ro dobbeltsculler åpen klasse i denne verdenscupen. Guttene har erfaring sammen fra U23 VM i dobbeltfirer i 2016. Brun/Strandli forsøkte seg i denne klassen i forrige verdenscup hvor det i denne verdenscupen er 13 lag påmeldt i klassen.

Gullvinneren fra U23 EM 2017 i damer lettvekt singelsculler Maia Lund har funnet en dobbelmakker i Siri Eva Kristiansen til damer lettvekt dobbeltsculler. Siri Eva er også en av Norges 10 beste seniorsvømmere og tar med seg masse kapasitet inn i båten. Duoen vant også i den internasjonale Ratzeburgregattaen tre uker siden.

Herrer lettvekt dobbeltfireren med Didrik Wie-Sotvedt, Oscar Sødal, Jens Holm og Lars Benske er en videre satsing på herrer lettvekt 4x. Diderik og Jens satt sammen i VM i Sarasota 2017 mens Oscar og Lars rodde i U23 og junior VM respektivt i 2017. Båten har vist god fart på Årungen og skal få god match fra verdenseliten med 6 lag påmeldt i klassen.

Regattaen

Regattaen starter fredag kl 9 med parabåtklassene etterfulgt av de olympiske båtklassene. Spesielt for denne regattaen er at de innledende heatene er byttet ut med timetrial. Dette er for å la både roere og arrangør teste ut mulige backupløsninger for den olympiske regattaen i 2020. Basert på tidene roerne oppnår i timetrial går de videre til oppsamling og finaler lørdag og søndag.

Regattaarenaen er også der Verdensmesterskapet vil bli holdt i 2019, som også vil være året for olympiske kvalifikasjoner.

WC 2 - Timetrials

22.06.2018
De innledende heatene i verdenscup 2 i Linz, Østerrike kjøres som timetrial. Heatproogresjonen blir kjørt med 30 sekunders intervallstart der høyest seedede starter først, deretter nest høyeste og resten etter banenummer. Raskeste tider i hvert heat avgjør progresjon fra hvert heat.

Birgit er første roer ut fredag 22 juni kl 10 og deretter går båtene som beskrevet under. Eventuelle oppsamlinger starter i ettermiddag kl 16:55.

Lytt til løpene live på http://www.worldrowing.com/events/2018-world-rowing-cup-ii/

WC 2 - Ny verdensrekord

22.06.2018
Formiddagens timetrials er vel rodd, i gode forhold og med ny teknikk imponerte Birgit igjen med ny verdensrekord (se VGs artikkel her) hun smadret verdensrekorden sin fra forrige verdenscup med over 23 sekunder. Ny verdens bestetid er dermed 10:24 på 2000 meter for PR1 1x damer.

Brun/Strandli vant sin timetrial i herrer lettvekt dobbel og ror semifinale i morgen lørdag. Det samme gjorde Kjetil Borch kun slått på tid av verdensrekordinnehaveren fra New Zealand Robbie Manson og ror kvartfinale i ettermiddag. Ask Tjøm tok andreplassen i sin timetrial og ror også semifinale i morgen. De øvrige båtene må ut i oppsamlinger i ettermiddag eller i morgen for å kvalifisere seg til kvart og semifinaler i morgen.

Startliste oppdateres: http://www.worldrowing.com/events/2018-world-rowing-cup-ii/schedule

WC 2 - Løp lørdag

23.06.2018
Etter en tettpakket fredag med timetrials, kvartfinale og oppsamlinger er roerne klare for finaler og semifinaler lørdag. Se oversikt over når de norske roerne skal ut under.

Etter regelendringer i klassen til Birgit som gjorde at hun kunne bruke enda litt mer av oversvinget smadret hun sin tidligere verdens beste tid med 23 sekunder og rodde inn på 10:24 på 2000 meter. Til sammenligning rodde de beste damene i dag på rundt 7 og et halvt minutt. Birgit brukte kun 3 minutter mer, men da kun ved å bruke armer og rygg i taket. Birgit Ror finale i dag 16:37

Are og Kristoffer som denne helgen ror herrer lettvekt dobbeltsculler tok seg lett videre til semifinale lørdag, det samme gjorde Ask Tjøm i herrer lettvekt singel. Kjetil Borch vant også både sin time trial og kvartfinale og er videre til semifinale lørdag.

De øvrige båtene måtte via oppsamling. På herresiden ble dobbeltsculleren med Erling Øyasæter og Jørgen Nilsson slått ut i sin oppsamling. Dette skulle egentlig bety slutten på regattaen for guttene. Det var det derimot ikke da Martin Helseth, den rutinerte baugen i herrer dobbeltfirer sin rygg ikke ville spille på lag. Dobbeltfireren skulle ut i sitt oppsamlingsheat veldig snart og Erling ristet av seg dobbelscullerløpet og steppet inn som reserve i båten og sammen med Olaf Tufte, Oscar Helvig og Erik Solbakken rodde de seg inn til semifinaleplass lørdag.

Herrer lettvekt dobbeltfirer med Didrik Wie, Oscar Sødal, Jens Holm og Lars Benske rodde test-race i sin klasse og hadde andre best tid i klassen. De ror A-finale lørdag 17:50

De to verdnscupdebuterende båtene på jentesiden måtte begge via oppsamling, dobbeltfireren med Marianne Madsen, Thea Helseth, Anna Sture og Inger Kavlie sin oppsamling går lørdag formiddag hvor de to beste i hver oppsamling går videre til A-finale. Lettvekt dobbeltsculleren med Maia Lund og Eva Siri Kristiansen kvalifiserte til C-finalen i sin oppsamling som ros lørdag 9:45.

WC 2 - LW2x på fjerde

23.06.2018
Det er Norge mot Australia ut fra blokkene i denne lørdagens første løp for den norske troppen, men duellene er i gal ende av feltet. Oppe i front er det Østerrike 1 som tar ledelsen, som øker til mer enn en lengde ved passering 350 m, ned til nummer to. Australia stikker fra i løpet av den første 500m, Norge kun én tidel foran Østerrike 2 ved passering 500m. I front er det Østerrike 1, USA, og Australia.

Norge, nærmest publikum, konsoliderer fjerdeplassen opp mot passering 750m, halv lengde på Østerrike 2 på motsatt side av banene, lengst unna publikum. Østerrike 1 holder ledelsen, USA på andre og Australia på tredje ved passering halvveis. Norge har drøye 9 sekunder opp til hjemmefavorittene i denne C-finalen.

Ved 1500m er det ingen som kan true Østerrike. Som World Rowings kommentator så fint uttrykker: «Austria 1 is absolutely owning this race!» 5 sekunder tikker klokken før Australia passerer på en foreløpig andre, men USA hakk i hæl. Norge trygt på fjerdeplass, 11 sekunder bak ledelsen.

Inn til mål er det som ventet Østerrike som vinner, USA har mest å spurte med og kniper andreplassen rett foran AUS. Norge inn på en fjerdeplass og har gjennom den fjerde og siste 500m holdt farten til Østerrike i front. Siri Eva og Maia inn på tiden 07:14,15, som setter punktum for deres første verdenscupregatta.

Offisielle resultater finner du her.

WC 2 - Ask til B-finale

Det er et ordentlig rotterace fra start i denne andre semifinalen i lettvekt herrer singelsculler.  Ask holder en tredje/fjerdeplass ut fra blokken. Men i front er det New Zealand, men under hardt press fra Tyskland, som overtar ledelsen før passering 500m. Ask får det tøft i overgang fra startutgang til å sette racerytme relativt til de andre i front av feltet, klokkes inn på en foreløpig sjetteplass, og har foreløpig intet avansement til medaljefinale.

Ask biter seg fast på Australia, men det er to lengder opp til finalebillett i den andre 500m. Ved passering 1000m og halvveis er det fremdeles Tyskland i ledelsen, Sveits og New Zealand på plassene bak, og som kjent er det kun de tre som kan avansere. Ask, åtte sekunder bak ledelsen, 6 sekunder opp til finalebillett.

Ask er kjent for å ha en suveren spurt, men det spørs om det er for langt opp til den nødvendige tredjeplassen. Ved 1500m veksler det mellom Sveits og Tyskland i ledelsen, tidelen skiller dem ved passeringspunkt for mellomtid. New Zealand har tredjeplassen, og holder de seks sekundene foran Ask.

Inn i siste 500m er Sveits som har grepet om semifinaleseier, Tyskland tar andreplassen, halvsekundet bak. Og Ask må dessverre se at begge land fra downunder skyver han ned til en femteplass. New Zealand to sekunder raskere enn Australia. Østerrike fikk det for tøft mellom de røde bøyene og går inn sist i heatet. Ask inn på tiden 07:05,21 og en billett til B-finale i ettermiddag.

I A-finalen skal dermed Sveits, Tyskland og New Zealand møte ennå et lag fra Tyskland, Italia og ennå et lag fra Sveits.

Offisielle resultater finnes her.

WC 2 - 4x til B-finale

23.06.2018
Noe av det artigste med norsk rosport om dagen er bredden på troppen som reiste til denne andre verdenscupregattaen i Linz. Det har vel knapt skjedd tidligere at Norge har hatt to dobbeltfirere til start i etterfølgende løp.

Først ut, som etter skikk og bruk, var det damene som rodde. Marianne, Thea, Anna og Inger på plass i bane to i dagens andre oppsamlingsløp. Med kun to billetter til finalen gjaldt det å sette alle kluter til fra første tak. Til passering første mellomtid på 500m lever finalehåpet, med kun 1,8 sekunder opp til Kina 1 på andreplass. I front er det Polen som har ledelsen.

Til passering 1000m og halvveis er det ikke like god flyt i den norske dobbeltfireren relativt til de øvrige lagene i front. Norge på en fjerdeplass og nesten fem sekunder bak finalebillett. Dette blir også resultatet inn i mål. Marianne, Thea, Anna og Inger ror dermed i B-finale søndag.

Offisiell resultatliste finnes her.

I herrebåten ble det nødvendig å be Erling ta steget inn i baugsetet etter at Martin gikk ut på grunn av en vond rygg i går. I gårsdagens oppsamling gikk det greit å sikre seg en semifinaleplass, men i lørdagens semifinale er det definitiv skarpere konkurranse. Ut gjennom den første 500m er det nok litt mer knotete for Erling, Erik, Oscar og Olaf, de taper fire sekunder til Italia, som i følge World Rowing, flyr oppover banen i front.

Gjennom de neste 1500m er det lite nordmennene kan gjøre med de tre snart blivende finalistene, men i kjølvannet til ledelsen, får den norske båten bryne seg på en duell med naboene i øst, Russland. Regattabanen i Linz, ligger parallelt med Donau, rett utenfor Ottensheim. Norge i bane 6, lengst syd, og Russland i bane 1, lengst nord. Både ved passering 1000m og 1500m er det russerne som har føringen på vegen mot øst.

Men inn gjennom den fjerde og avgjørende 500m er det nordmennene som overtar føringen i duellen og sikrer at de ikke er sist over mål. En femteplass betyr likefullt at Norge får følge av Russland og blir med Frankrike til B-finale, søndag.

Offisiell resultatliste finnes her.

WC 2 - Kjetil til FINALE!

23.06.2018
TV-bildene i Linz viser at det er Tim Ole Naske fra Tyskland som nærmest eksploderer ut til en meters ledelse fra første åretak i det startlyset går fra rødt til grønt. Kjetil henger på, og når bildene viser løpssituasjonen rett før passering 1000 meter er det Naske i front, med Kjetil på en andreplass. Forskjellen mellom de to er drøye sekundet når mellomtiden halvveis klokkes inn. Med en tysker på tredjeplass, Oliver Ziedler, tidligere svømmer med kun 18 måneder i rosporten, bare tre tideler bak.

På vei opp til passering 1500m er det Naske som kontrollerer, Kjetil spiser opp deler av forspranget, med Ziedler hakk i hæl. Ved passering er det bare et halvsekund opp til Naske, og ned til Ziedler er 1.2 [sek].

Inn mot mål blir det mer fart på dampen, Naske presses av Kjetil, som på et tidspunkt er helt oppe på siden og nesten forbi. Men da setter Naske inn en liten serie med kraft-tak og opptrekket gir umiddelbart en halv lengdes ledelse. Foran publikumstribunen har Naske full kontroll og tar semifinaleseieren halvannen lengde foran nordmannen. Kjetil må også se seg slått av Ziedler, som snapper andreplassen. Kjetil 3.12 sekunder bak Tim Ole Naske, men klar til finale i ytterste bane, søndag.

Kjetil selv sier at det var et helt ok løp, jevnt kjør over hele: "Hadde et godt push på 1000m, siste 15 tak slakket jeg litt av."

I søndagens finale møter Kjetil dessuten Robbie Manson (NZL), Angel Rodriguez-Forunier (CUB) og Sverri Nilsen (DEN). Den ser du direkte på www.worldrowing.com kl 12:33!

Offisielle resultater fra Kjetils semifinale.

WC 2 - Brun&Strandli best!

23.06.2018

Grunnet det tette løpsprogrammet lørdag er det ikke full dekning av semifinaleløpene. For semifinalen i lettvekt herrer dobbeltsculler med Kristoffer Brun og Are Strandli får vi derfor kun de første ti takene fra start. Der var det Frankrike som var raskest. Men dette er en ny kombinasjon etter at Jeremie Azou la årene på hylla etter fjorårets VM. Og når livestreamen returnerer er det tydelig at denne kombinasjonen ikke er like rask, Are og Kristoffer har et godt grep på ledelsen og kontrollerer løpet i front i den tredje deldistansen opp til passering 1500m.

Inn mot mål forsøker franskmennene seg på en spurt for å ta igjen nordmennene, men det er ingen som kan true Are og Kristoffer. Derimot er det en annen frankofil nasjon som snupper andreplassen helt til sist på oppløpet. Norge, Belgia og Frankrike skal like fullt til finalen, hvor de får selskap av Italia, Polen og New Zealand.

Finaleløpet går søndag kl 11:18 på www.worldrowing.com og Brun&Strandli har favorittstempelet med bestetid i semifinalene. Får vi høre Ja, vi elsker og se det norske flagget til topps?

Offisielle resultater fra dagens løp.

WC 2 - Bronse til LM4x

23.06.2018
Det ble et vanvittig spennende finaleløp i lettvekt herrer dobbeltfirer. Didrk, Oskar, Jens og Lars rodde i land en andreplass i fredagens race for lanes. Men i lørdag ettermiddags finale gikk det betraktelig kjappere ut fra start. Tyskland, som måtte se seg slått av nordmennene dagen før, tar føringen fra start og er på topp ved passering første 500m. Italia som nummer to og hjemmehåpet Østerrike som nummer tre. Norge på en foreløpig fjerdeplass, men med Australia åtte tideler bak seg.

I andre 500m er det Italia som tar over ledelsen, og holder denne herfra og inn i mål, med Tyskland hengende på. Nordmennene utkjemper en voldsom duell mot Australia. Kenguruene klokker det inn i sin favør ved både 1000 meter og 1500 meter rodd. Og både Norge og Australia truer Østerrikes medaljesjanser.

Inn på siste 500 meter er det ny eier av bronsen ved hvert tak, det veksler mellom Østerrike, Australia og Norge. Men på de avgjørende siste hundrede meterene mot mål er det Norge som er raskest av de tre! Didrik, Oskar, Jens og Lars sikrer seg bronsemedaljen på tiden 06:01,00, bare 24 hundrededeler foran Østerrike og 58 hundredeler foran Australia. Dermed sikrer de fire norske lettvekterne Norges andre medalje i denne verdenscupregattaen.

Offisielle resultater finnes her.

WC 2 - Verdenscupseier

23.06.2018
Ingen over, ingen ved siden!

Birgit Skarstein ledet suverent fra start til mål i dagens finale under den andre verdenscupregattaen i Østerrike. Levanger-jenta smalt ut fra start og hadde en lengde på de øvrige tre i finalefeltet allerede innen første 50m passert. Derfra og inn i mål var det en stilstudie i flott, kontrollert og teknisk god roing.

Tross at vindforholdene i dag ikke var like medgjørlige som i gårsdagens rekordløp er det ingen tvil om at Birgit ga alt gjennom lørdagens 2000 meter. Birgit selv oppsummerer løp som følger: "Det var et godt løp, vinden prøvde å lure meg litt. Det gikk fra motvind, til medvind og rett fra siden. Så det var hele tiden et fokus på en god rytme. Ved 1300 meter gikk jeg opp og holdt det til målstreken. Nå venter VM i september!"

Inn i mål er hun nesten to sekunder raskere enn sin forrige verdensrekord, satt under årets første verdensupregatta i Beograd.

Norges Roforbund gratulerer!

Offisielle resultater finnes her.

WC 2 - Kjetil på fjerde

24.06.2018
Siste nordmann ut i denne andre verdenscupregattaen er Kjetil Borch i singelsculler. I banen nærmest kamera, men lengst unna publikum skal han bryne seg på den øvrige verdenseliten. Ut fra start er det som i semifinalen Tim Ole Naske fra Tyskland som er raskest ut fra blokkene. Landsmannen Oliver Ziedler blir nesten hengende en kvart båtlengde før han er i gang sammen med resten. Kjetil vel plassert på en andreplass på vei opp mot passering første 500m.

Ved 500m er det Naske som har kontrollen, men Kjetil er under press av den tyske lysluggen, Ziedler. På TV-bildene er de to bortimot likt over tidtagningslinjen, men tyskeren har 14 hundredelers ledelse over nordmannen på tredje. På en fjerdeplass, bare åtte tideler bak, lurer New Zealanderen Robbie Manson, som satt raskeste tid i semifinalene, og er innehaver av verdens beste tid på 6:30,74.

På vei opp til halvveis og 1000m får Kjetil det tøft. Må se at Manson tar fra ham den foreløpige tredjeplassen. Naske fremdeles i front, med landsmannen på andre. Gjennom tredje 500m er det Manson som flytter båt best. Hamrer ut et opptrekk som har ham nesten oppe på siden av Naske. 15 hundredeler skille det de to ved 1500m-merket. Kjetil er nå over sju sekunder bak, og presses av dansken Sverri Nilsen, over i ytterste bane på motsatt side.

Inn mot linjen er det tak for tak om ledelsen, inntil den siste 250 meteren. Der stikker Manson og sikrer seg gullet, med godt over sekundet ned til Naske på sølvplass. Bronsen går til Ziedler.

Kjetil sørger for en fjerdeplass, knappe halvsekundet for Nielsen. Feltet avsluttes av Cubas Angel Fournier Rodriguez, som må sies å ha gitt opp på siste 500m.

Offisielle resultater finnes her.

Neste regatta for Kjetil er også the Henley Royal Regatta på Themsen utenfor London. Her er det duket for ekte cup, med kun to båter i hvert løp; vinn eller forsvinn!

WC 2 - SØLV til LM2x

24.06.2018
Italia er raskest ut fra startblokkene i søndagens finale, tar ledelsen. Are og Kristoffer nede på en tredjeplass, med Frankrike på en foreløpig andreplass. Inn mot første mellomtidspassering på 500m er det Italia som har kommando. Norge har spist opp forspranget til Frankrike og klokker seg inn på en foreløpig andreplass. Inn i den andre 500m etablerer nordmennene seg på sølvplassen, men det er fremdeles faretruende langt opp til gullet. Ved passering halvveis er det Italia, Norge og Frankrike som har pallen. På den tredje 500m er det Italia som setter mest press, vel kjent med at nordmennene har en voldsom sprint på lager. Klarer å øke ledelsen på nordmennene til åpent vann mellom hekken til deres Filippi og baugen på den norske båten fra samme italienske båtbygger.

Inn mot mål er det for langt opp til gullet, bak forsøker Frankrike å holde bronseplassen, men må se at Belgia sniker seg forbi. Gullet går til Italia, Are og Kristoffer sikrer sølvet vel to-tredjedels lengde bak, og Belgia tar med seg bronsen.

I etterkant av løpet uttrykker Kristoffer at det var et flott løp etter en god semifinale i går.

«Vi rotet litt med takten i dag. Vi var sen til innveiing, så vi var usikre på hvordan det ville gå, men i løp mot Italia, Belgia og de andre vet vi at det alltid blir tett i teten.»

Offisielle resultater finner du her.

Verdt å merke seg at Irlands mest kjente brødrepar, O’Donovan, ikke deltar i Østerrike. Som alltid er det en svært spennende sesong i lettvekt dobbeltsculler. Får vi se en drømmefinale i the Double Sculls under the Henley Royal Regatta mellom Brun&Strandli og the O’Donovans?

Følg med fra elvebredden i rosportens svar på Holmenkollerennene fra 4.juli!