Nyheter
#Internasjonal regatta
Balint Czucz
Balint Czucz

World Cup I er snart i gang

Det er endelig klart for verdenscup, etter at fjoråret ble avlyst. 

Det er Kroatia som inviterer til verdenscupåpning i det nyoppussede regattaanlegget på Jarunsjøen, langs elven Sava i hjertet av hovedstaden Zagreb. Det er ikke bare korona som legger en demper på årets deltagelse, med de olympiske og paralympiske leker forestående i Tokyo, og fjorårets avlyste kvalifiseringsregattaer, er det flere som har valgt å forbli hjemme og heller fokusere på den siste kvalifiseringsmuligheten om en halv måned, eller egne forberedelser før avreise mot soloppgangens rike, Japan. Fra den norske troppen stiller Kjetil BORCH og den tunge herredobbeltfireren med Martin HELSETH, Erik SOLBAKKEN, Oscar Stabe HELVIG og Olaf TUFTE.

Landslagstrener Johan FLODIN melder et litt hårete mål for helgen; to A-finaler og én medalje. I tillegg får de to norske båtene prøve seg på et mulig alternativt regattaopplegg fredag. Grunnet faren for ugunstige værforhold og mulighet for både ulemper og fordeler mellom de ulike banene på regattabanen «Sea Forest» i Tokyo, tester World Rowing ut time trial. Eller på godt norsk; intervallstart i samme spor. Dermed er det tiden på klokken som bestemmer plasseringen i forsøksheatet og videre avansement til neste (del)finale.

Fredag er det forsøk, i timetrial versjon: 
Kl. 11:36 M1x Kjetil Borch (Plassering 1-2. til semifinale A/B, resten til oppsamling)
Kl. 12:18 M4x Olaf Tufte, Oscar Helvig, Erik Solbakken og Martin Helseth (Plassering 1. til A finale, resten til oppsamling)

Litt om Kjetil og hva han tenker:

Det er knappe tre uker gått siden Kjetil endte sist i finalen under EM. Første uken hjemme måtte som kjent foregå i karantene, og dermed ble det trening på romaskin inne på soverommet hjemme i en uke, fremfor ute i båt på Årungen. I forkant av fredagens time trial melder Kjetil selv at det passer ham godt. Forrige verdenscupregatta, tilbake i 2019 på robanen i Rotterdam, ble det også gjennomført time trials i forsøksheatene. Der var Kjetil raskest av alle seks heat, med hele seks sekunder ned til færøyske Sverri NIELSEN. Regjerende Europamester Oliver ZEIDLER gikk på en kjempeskrell og forsvant ut av medaljekampen etter forsøksløpet. I morgen ror ZEIDLER i heatet før Kjetil, men det er lagt opp til oppsamlingsløp i regattaprogrammet for ettermiddagen.


Litt om dobbeltfireren og hva de tenker:

Martin, Erik, Oscar og Olaf gikk glipp av å få kjempe om medaljene i EM etter å ha røket ut av semifinalen med 1.11 sekund og en fjerdeplass. I B-finalen så det lovende ut til passering halvveis på 1000m, men luften gikk litt ut av ballongen inn i mål. Foran fredagens time trial melder de fire følgende: Martin: «Time trial blir en spennende utfordring å ro alene over banen, uten taktikk mot øvrige konkurrenter blir det å søke så høy marsjfart fra start til mål.»

Erik: «Det blir en ekstra utfordring å ro et innledende løp uten å vite hvordan man ligger an underveis. Men vi er her for å gi jernet og ta ut alt vi har!» Oscar: «Time trial er kjedelig, jeg liker best å ro mot andre.»
Olaf: «Time trial er bra! Da har kanskje alle fokus på den riktige båten; vår!»

Løpene kan følges på WorldRowing.
Vi ønsker lykke til!